Slavný vídeňský závin
Kdo by neslyšel o věhlasném vídeňském jablkovém závinu. Je připravený z taženého těsta, které je tenoučké a po upečení i krásně křupkavé. Podávat ho můžeme s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo se smetanou.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 417 kJ / 4 641 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 67,99 g |
Tuky | 178,89 g |
Vláknina | 77,75 g |
Cholesterol | 603 mg |
Sodík | 952 mg |
Sůl | 1,81 g |
Sacharidy | 650,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku prosejeme na vál, přidáme olej, vejce, sůl a 125 ml vlažné vody a vše zpracujeme v hladké těsto. Bochánek těsta necháme asi 45 minut odpočívat.
Krok 2: Mezitím si připravíme náplň. V pánvi rozpustíme 100 g másla a na něm opečeme strouhanku. Jablka nakrájíme na tenké plátky, smícháme je s rozinkami, skořicí, cukrem, sekanými mandlemi nebo oříšky a opečenou strouhankou.
Krok 3: Na vále rozprostřeme utěrku, kterou silně pomoučníme a těsto dotenka rozválíme.
Krok 4: Těsto potřeme lžící rozpuštěného másla, ruce si smočíme v mouce, vsuneme je pod těsto a odspodu je roztahujeme do všech stran. Těsto musí být tak tenké, že je pod ním vidět kresba na utěrce!
Krok 5: Na těsto dáme náplň a pomocí utěrky závin srolujeme.
Krok 6: Plech vymažeme tukem a opatrně závin přeneseme. Zbytkem másla potřeme také závin.
Krok 7: Pečeme 30-40 minut při 180 °C dorůžova.
Zveřejněno 29. 8. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Slavný vídeňský závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L9ng
Moje poznámka
Slavný vídeňský závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L9ng
Nejnovější recepty
Špaldoto s medvědím česnekem
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí polévka s pórkem
Přidáno před 17 hodinami
Žampiony se zeleninou pečené v pečence
Přidáno před 22 hodinami
Sezamové sušenky
Přidáno 31. 3. 2025 09:18
Ředkvičky naložené v jablečném octu
Přidáno 31. 3. 2025 09:02
Hrnkové řezy s tvarohem a marmeládou
Přidáno 31. 3. 2025 06:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Výborná bábovka se zakysanou smetanou
Aluse81 před 17 minutami
Bílá polévka z hlívy ústřičné
Ajca1 před 19 minutami
Lilková směs na dva způsoby (na toasty nebo karbanátky)
ZboSy před 1 hodinou
Banana bread - banánový chlebíček
Kamice před 2 hodinami
Krkovička z trouby
lunav1 před 3 hodinami
Bramborové špecle
ZboSy před 4 hodinami
Boloňská omáčka
Moanka před 5 hodinami
Asijský pikantní zelný salát
Sahula před 14 hodinami
Kuřecí na pepři a slanině
Janet.P před 16 hodinami
Recept na rychlé muffiny s kousky čokolády
Milanito před 16 hodinami
Tématické fráze:
vídenský štrudl,
vidensky tazeny strudl,
pravý vídeňský štrůdl,
vídeňský štrůdl recept,
recept na vídeňský štrůdl,
masový závin,
masový štrůdl,
recepty slavných,
vídeňský jablečný štrůdl,
štrůdl vídeňský,
vídenský jablkový závin,
recept vídeňský štrůdl,
slavné recepty,
vídenský makový závin,
masové záviny,
vídeňských strudl,
těsto na vídeňský štrudl,
recept na pravý vídeňský štrúdl,
kresba kuchaře,
vidensky moucnik
Suroviny:
mouka hladká,
olej,
sůl,
vejce,
máslo,
máslo,
strouhanka,
rozinky,
jablko,
mandle,
skořice,
cukr,
cukr moučkový
Komentáře (8)