Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomerančová marmeláda - není nahořklá

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Pomerančová marmeláda je hitem například v Británii. Můžete s ní upéct maso na pomerančích, nebo ji vyzkoušet v typických francouzských palačinkách crepes Suzette. Její citrusová chuť je lehce nakyslá a ozvláštní každé jídlo.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 735 kJ /
4 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 0 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 000,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na recept použijeme dobře omyté (nejlépe bio) pomeranče. Pomeranče příčně rozpůlíme a vydlabeme ostrou lžičkou. Pozor na jadérka, která jsou hořká. Šťávu zachytíme. Krok 2: Čistou dužninu i se šťávou pokrájíme na menší kousky a zvážíme. Přidáme cukr v poměru 1:1. Pokud chceme použít pektin na zahuštění, v tomto kroku ho smícháme s cukrem. Krok 3: Z pomerančů tence skrojíme (třeba škrabkou na brambory) oranžovou část kůry bez bílé vrstvičky pod ní. Skrojenou oranžovou kůru dáme vařit do čisté vody na 10 minut. Poté vodu vyměníme a opět vaříme 10 minut. Necháme zchladnout a pokrájíme na tenké nudličky. Krok 4: K dužnině přidáme povařenou a nakrájenou kůru. Vaříme, dokud nezačne marmeláda želírovat (zkusíme kápnout na studený talířek). Krok 5: Nalijeme horké do čistých, suchých sklenic. Otřeme sklenicím hrdla, abychom odstranili případné nečistoty a předešli vzniku plísně. Krok 6: Ihned uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Zveřejněno 11. 10. 2018

Poznámka autorky zizala

Pokud chcete mít marmeládu hustší - viz obrázek - použijte pektin dávkovaný dle výrobce. Marmeláda je pak pevnější a nestéká.

Finta s dvakrát vařenou kůrou v čisté vodě podle kamarádky Jitky S. Díky tomu a díky čisté dužnině bez mezistěn není marmeláda hořká jako ty kupované.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomerančová marmeláda - není nahořklá

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v4w8

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomerančová marmeláda - není nahořklá

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v4w8

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Veronika.Hrozna: Dekuju, mam radost, ze se recept u vas zabydlel :-K

Uz jsem varila podruhe, moc dobry dzem!;-)<3

Veronika.Hrozna: To mě moc těší, děkuju za vyzkoušení, fotky a velikou pochvalu :-K:-K

magdalenka: Napísala si to presne a výstižne. ;-):-K;-) Varíme lekvár vlastne zo všetkého ovocia tak ako píšeš, odparovaním. ;-)

Veronika.Hrozna: dnešná slovenčina lektvar nepozná. Možno sa slovo "lekvár" vyvinul z toho slova. A lekvár nie je, pokial viem, iba z ovocnej šťavy. Je to aj rozvarené ovocie zahusťované odparovaním (slivkový lekvár), džem obsahuje kúsky ovocia, pričom marmeláda je iba ovocná nátierka, ktorá je rozmixovaná a neobsahuje žiadne väčšie časti. Ale ľudovo je to všetko lekvár.

Veronika.Hrozna: S těmi alchymisty Rudolfa II. to sedí! :-D

magdalenka: :-D:-D:-D, si to vyriešila !:-D:-D:-D:-D

Dajda: Nó tak letkvar ve slovenštině a češtině má stejný význam. Asi bych to přirovnala k něčemu, co vařili na dvoře Rudolfa II. alchymisté a nebo ke špatnému pivu ! No skrátka něco nepoživatelného, co nám zhusta prodávají v lékárnách, jako výživové doplńky....! " Lekvár" ve slovenštině je zcela bez ovoce, jen čistá ovocná šťáva uvařená s cukrem. Dělám i z rybízu, kvůli punčovému řezu a lineckému. Ale používají se všechny tři názvy, bez rozdílu! I když marmeláda jen řídce! Ovšem všichni vědí, že je to něco sladké z ovoce a zavařené do skleničky. ;-):-D:-D

Veronika.Hrozna: No anglická "marmelade" je jen z pomerančů, respektive z citrusů. Proto píše casino, že tento recept je nefalšovaná marmeláda.

U nás v Čechách máme sice různé názvy, ale v podstatě to tak nerozlišujeme, alespoň si myslím - máme džem, marmeládu a taky zavařeninu a povidla. Taky máme lektvar, ale to je něco jiného než slovenský lekvár! Co je ale potom lektvar ve slovenštině? :-O

Veronika.Hrozna: ja to mám vyriešené - všetko je lekvár! :-D

Dajda: Tak ted mam v hlave zmatek, co je dzem a co marmelada? :-?:-D:-D

Veronika.Hrozna: Neéé, Veroniko, Angličané mají taky marmeládu i jam a marmelade vaří speciálně z bitter orange, z hořkých pomerančů, aby byla hořká. Já ale taky raději tu, která hořká není. ;-)

casino: :-DAle Casino, ono je to anglický vynález, ten džem, ono to tam v Anglii někdo začal vařit a říkal tomu, džem.;-) My zase máme meruňkovou marmeládu! Každý svoje, ne! :-D:-D:-D Džem, marmeláda, povidla, ovocná pomazánka, nebo co, hlavně, že je to ve skleničce a chutná! <3

Veronika.Hrozna:
V našich končinách se zhusta džemu říká marmeláda... :no:;-(
No, ale toto podle rcp je fakt nefalšovaná marmeláda :yes::-)

Načíst další komentáře (2)

Tématické fráze:
pomerančová marmeláda s pektinem, varena pomerancova marmelada, pomerančová marmeláda recept, dužnina pomeranče, pomerančuvá marmeláda s pektinem, top recepty pomerancova marmelada, pomerančová dužina, recept na pomerančovou marmeládu, recept pomerančová marmelády bez cukru, domácí pomerančová marmeláda

Suroviny:
cukr, pomeranče, šťáva citronová,

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu