Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Cinzano" z rýže

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

janky3 janky3

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min + doba kvašení a následného odležení

30 min (30 min příprava, + doba kvašení a následného odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie33 827 kJ /
8 085 kcal
Bílkoviny47,21 g
Tuky5,10 g
Vláknina23,18 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 73 mg
Sůl0,15 g
Sacharidy1 951,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu s cukrem svaříme.
Ostatní ingredience dáme do velké sklenice (5 l). Zchladlou cukrovou vodou zalijeme, položíme víčko, ale ne na pevno. Krok 2: Po třech týdnech kvašení slijeme do nové sklenice (nejlépe hadičkou, aby usazenina zůstala na dně) a necháme stát další měsíc. Nakonec slijeme naposledy do láhví. Krok 3: Kvašení cca do 20 °C, další 18-20 °C, v láhvích už v chladu (studený sklep, lednice).
Podáváme chlazené s kostkou ledu a kolečkem citronu či pomeranče.

Zveřejněno 11. 3. 2022

Poznámka autorky janky3

Vyzkoušela jsem, a není to vůbec špatné.

Možná by nemuselo být tolik cukru, ubrala bych 1 hrnek. Na vyzkoušení by stačila poloviční dávka.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Cinzano" z rýže

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wMBR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Cinzano" z rýže

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wMBR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Dajda: Máte pravdu, někdy je kafe chlorované, tam, kde nenechají vodu dobře převařit a utnou var hned, jak se objeví první bublinka. Četla jsem, že ke zbavení se chlóru je třeba vařit 10 vteřin. A zbylou vodu vylít, aby se opět nepřevařovala. Naučila jsem se do rychlovarné konvice napustit přesně tolik, kolik potřebuji. Málokdy se o pár kapek netrefím. Teď je to obvzlášť třeba, neboť zdražili všechno, mně elektřinu o 117%, což je likvidující pro mnoho lidí.;-( Snad bude líp.:-(

Dajda: Máte pravdu, někdy je kafe chlorované, tam, kde nenechají vodu dobře převařit a utnou var hned, jak se objeví první bublinka. Četla jsem, že ke zbavení se chlóru je třeba vařit 10 vteřin. A zbylou vodu vylít, aby se opět nepřevařovala. Naučila jsem se do rychlovarné konvice napustit přesně tolik, kolik potřebuji. Málokdy se o pár kapek netrefím. Teď je to obvzlášť třeba, neboť zdražili všechno, mně elektřinu o 117%, což je likvidující pro mnoho lidí.;-( Snad bude líp.:-(

yanull: M.yslím, že jsem rýži neproplachovala vůbec, byla to rýže II. jakosti, takže i zlomky a obroušené částečky. Proto se kupovala horší kvalita rýže, aby tam všechno zůstalo. Rýže byla určitě kulatá:-)

Předpokládám, že rýží je třeba propláchnout, stačí jednou nebo vícekrát? Propláchnutím se vyplaví škrob. Nechystám se to sice dělat, ale zajímá mě, zda je lepší rýže dlouhozrnná nebo kulatozrnná. Děkuji za doplnění :-K

janky3: Na vodě, i když je vlastně bez chuti, záleží při výrobě nápojů dost často. Rozhodně minimálně při přípravě kafe poznám, že jsem změnila působiště, a většinou si mé chuťové buňky musí na změnu vody chvilku zvykat! :-D

maris: Ono také záleží na kvalitě ostatních surovin, dokonce i na vodě.;-)

magdalenka: Já jsem to měla ve špajzu s přvřeným okénkem na zemi. Dělala jsem to na podzim, takže ani teplo, ani chladno. Po slití bylo sice větší chladno, ale dveře se několikrát denně otevíraly, takže tam našlo teplo. Po dalším slití do láhví bylo opět chladněji, takže zůstaly na místě.

Ano, kdysi to byl hit, i my jsme to vyzkoušeli, ale co k tomu říct - asi jen to, že každému chutná něco jiného, pro nás zklamání, ale vím že to dělalo hodně lidí. :-8

magdalenka: Já to vidím poprvé. :-O V životě bych neřekla, že z takových surovin může vzniknout něco dobrého! :-O

Pred cca 40 rokmi to bol hit... pamätám sa, ako mi dávala susedka ochutnať a neverila som, že to vyrobila z ryže a hrozienok.:-8
Prosím, môžeš doplniť do receptu, či necháme kvasiť pri izbovej teplote, alebo v chlade?

Marie Svarcova: Já recept dostala od kamarádky, ještě za totáče a používala se rýže jakost II.
Fotku jsem řešila rýží nasypanou do broušeného poháru, ale moc bílého podkladu se odráželo a fotky byly nepovedené. Zkusím to za denního světla. Ingredience máte stejné? Prohlížela jsem si
"Recepty" a narazila jsem na Činzáno. Řekla jsem si, že takový báječný recept v dnešní drahotě přijde určitě vhod i ostatním.:-8

:-) ten recept mám cca 45 let, dělala jsem i dva 25 l demižony na svatbu mé dcery :yes: je naprosto dokonalý a opravdu to chutná jako cinzano. :yes: (jediné co mám jinak je 4 týdny kvasit, stáhnout hadičkou do čisté sklenice, a po 2 týdnech vyčištěné stáhout do lahví - to už je jen takový detail. :yes: mohu opravdu doporučit - mne by vůbec nenapadlo ho sem dát :-K :yes:

Suroviny:
rýže, koření hřebíček, skořice celá, citron, rozinky, droždí, voda, cukr

Přidat fotografie receptu