Pampelišková buchta s polevou aneb dezert, který vás příjemně překvapí. Vyzkoušejte podle našeho receptu
21. 4. 2022 Web Toprecepty.cz
Pampelišky jsou jedny z hlavních a nejkrásnějších poslíčků jara. Najdeme je téměř všude. Nejen, že zdobí zahrady a louky, ale též se dají využít jako úžasná ingredience v kuchyni. Jedli jste již někdy pampeliškovou buchtu? Ne? Tak nám dovolte, abychom vás seznámili s tímto báječným receptem.
Pampelišková buchta s polevou je překvapivě chutným moučníkem. Zkuste si také upéct tento lahodný dezert.
Pampeliška jako vzácný dar přírody
Pampelišku mnoho lidí bere jako obyčejný plevel. Vytrhávají ji ze zahrady, vydloubávají ji z chodníku. Často si neuvědomují, jaký dar v pampelišce vůbec mají. Všechny její části jsou jedlé. Kořeny se používají k výrobě léčivých odvarů, listy jsou zase skvělé do salátů. A květy? Z těch si můžete udělat výborný čaj nebo pampeliškový med. Báječně se dají využít i v kuchyni, a co teprve v té sladké. Proto jsme si pro vás připravili úžasný recept na pampeliškovou buchtu.
Ochutnejte nádech teplých jarních dní
Třebaže není vůbec snadné chuť pampeliškové buchty popsat, připodobnili bychom vám ji ke svěžím jarním dnům provoněným citronovým aroma. Tento dezert si můžete představit jako kousek slunečného dne na talíři nejlépe květinového vzoru. Pakliže si upečete pampeliškovou buchtu, nezapomeňte ji servírovat s okvětními lístky pro správný efekt. Jedině tak si jaro vychutnáte skutečně plnými doušky.
Recept na pampeliškovou buchtu s polevou
Křehký, křupavý a lahodný, přesně tak bychom tento dezert z pampelišek nazvali. Zkuste si jej upéct, uvidíte, že se bude doslova rozplývat na jazyku a budete si jej chtít upéct znova, jakmile opět nastane sezóna pampelišek.
Budete potřebovat: 225 gramů rozpuštěného másla, 200 gramů krupicového cukru, kůru z jednoho citronu, 2 lžíce citronové šťávy, 125 ml polotučného mléka, 3 vejce, 125 ml bezové šťávy, 320 gramů hladké mouky, 1 šálek pampeliškových květů, 2 čajové lžičky prášku do pečiva, ¼ lžičky soli.
Na polevu budete potřebovat: 100 gramů moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce bezové šťávy, 2 lžíce pampeliškových květů.
Postup: Až si vyhledáte louku s pampeliškami, natrhejte jich takové množství, aby se vešly do košíku od jahod. Zbavte hlavičky stonků, omyjte je a osušte na papírové utěrce. Nastříhejte nebo otrhejte žluté plátky pampeliškových květů. Pokud se vám podaří smíchat je i se zelenou strukturou, nic se neděje.
Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vymažte tukem a vyložte jej pečicím papírem.
V míse smíchejte rozpuštěné máslo, cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu. V oddělené malé misce vidličkou našlehejte vejce. Do máslové směsi přidejte vejce, mléko, bezovou šťávu a míchejte, dokud se ingredience pěkně nespojí. Přisypte mouku, okvětní lístky pampelišky, prášek do pečiva a sůl, a míchejte, dokud se vše pěkně nezapracuje.
Vzniklou směs nalijte do formy a doprostřed zapíchněte párátko. Pečte hodinu, zkrátka tak dlouho, aby se párátko nelepilo k těstu. Koláč nechte vychladnout a odležet nejlépe do druhého dne, poté chutná opravdu skvěle.
Na závěr si připravte polevu. Smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou a bezovou šťávou tak, aby vznikla hustá, hladká, ale zároveň tekutá směs. Nalijte ji na koláč a posypte ji pampeliškovými květy. Nechte chvilku zatuhnout a servírujte s květy pampelišky okolo buchty.
Zdroje informací:
https://www.sweetstyledhome.com/en/recipes/dandelion-cake
http://www.bakersbrigade.com/recipe/dandelion-lemon-bars/
https://ateaspoonofjam.co.uk/dandelion-and-honey-cake
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
20 receptů na těstoviny s omáčkou: Nebojte se v kuchyni improvizovat
Těstoviny jsou pokaždé skvělé, pokud jsou podávané s chutnou omáčkou. Některé země mají tradiční recepty, které k nim od nepaměti patří. Těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (2)
1) Suroviny: 125 ml bezové šťávy, ALE v postupu je bezový likér. Co tedy platí?
2) V míse ručním mixérem rozmixujte smíchejte rozpuštěné máslo, cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu. STAČÍ snad jen smíchat - proč ještě mixovat?
3) Nastříhejte nebo otrhejte žluté plátky pampeliškových květů - odkaz je na „Pampeliškový salát“, v němž se vyskytují POUZE zelené pampeliškové listy. A tady se asi má jednat o okvětní lístky, nikoliv nějaké plátky.