Nadýchaný litý kynutý koláč s borůvkami
Výborný odzkoušený recept na lité kynuté těsto s borůvkami a křupavou drobenkou. S těstem se dobře pracuje a má netradičně řídkou konzistenci. Koláč je velmi nadýchaný a z tohoto množství vystačí na celý velký plech. Pokud ho nesníte na posezení, vydrží jako čerstvý 2–3 dny.
Suroviny pro 1 plech
42 × 37 cm
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 946 kJ / 4 767 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 100,23 g |
| Tuky | 162,39 g |
| Vláknina | 20,40 g |
| Cholesterol | 910 mg |
| Sodík | 2,33 g |
| Sůl | 5,74 g |
| Sacharidy | 716,03 g |
Postup přípravy
Krok 1: V míse rozetřeme droždí s cukrem. Přidáme 2–4 lžíce mléka a 2 lžíce mouky. Necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Poté přidáme ostatní suroviny: cukr, mouku, vlažné rozpuštěné máslo, v mléce rozkvedlaná vajíčka a sůl.
Krok 3: Vypracujeme řídké těsto, do kterého můžeme přidat nastrouhanou citronovou kůru a rozinky, případně nasekané oříšky. Těsto zakryjeme a necháme v teple minimálně 1/2 hodiny kynout.
Krok 4: Můžeme si usnadnit práci a těsto nechat vypracovat a vykynout v domácí pekárně. V tom případě vložíme suroviny do formy pekárny v pořadí: tekuté, suché, droždí nahoru na mouku.
Krok 5: Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 6: Plech vyložíme pečicím papírem a nalijeme do něj těsto. Necháme ještě 15 minut kynout na plechu.
Krok 7: Posypeme borůvkami (případně jiným oblíbeným ovocem) a drobenkou, kterou připravíme promnutím mouky, másla, cukru a špetky skořice mezi prsty.
Krok 8: Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 25–30 minut. Ke konci pečení raději špejlí zkontrolujeme, zda je koláč dobře propečený.
Zveřejněno 26. 9. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nadýchaný litý kynutý koláč s borůvkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkZok
Moje poznámka
Nadýchaný litý kynutý koláč s borůvkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkZok
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 8 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 9 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 9 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 11 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 14 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dalmatské čufty
Ceesay před 4 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 7 hodinami
Švestkové kostky
Noumik před 8 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
[email protected] před 10 hodinami
Karamelový likér - latté
Merylas před 11 hodinami
Jablkový závin
Lucy27 před 11 hodinami
Maminčina vánoční rybí polévka
slunicko.rk před 12 hodinami
Moji utopenci
marky79 před 13 hodinami
Pudinkové cukroví
adela. před 13 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr krupice,
máslo,
vejce,
žloutek,
droždí čerstvé,
sůl,
mléko,
kůra citronová,
ovoce,
mouka hladká,
cukr moučkový,
máslo,
skořice
Komentáře (7)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0