Zabijačka má svoje pravidla a tradice. Proč nesmíte umýt bandasku od výslužky?
26. 1. 2021 Historie a zajímavosti
Pravá venkovská zabijačka je napůl ryze praktická záležitost a napůl společenská událost, která má svoje (více či méně dodržovaná) pravidla a tradice. Každopádně se ale na zabijačku často sjíždí celá rodina i blízcí přátelé. Na nadarmo se říká, že "nejvíc příbuzných má prase"...
Od rána do večera
Zabijačku je nutné zahájit hned brzy ráno, a ani to vlastně není ten pravý začátek. Už předem je potřeba upéct "buchtu" do jitrnic, zajistit všechno potřebné a v den samotné zabijačky pak včas zatopit pod kotlem. Tou dobou ještě prase spokojeně spí v chlívku.
Pak ale přijde onen okamžik, který všechno odstartuje na ostro. Poražené prase se musí vykrvit, krev je nutné chytat do velké nádoby a také ji po celou dobu promíchávat, aby se nesrazila. Ze všech pomůcek je k tomu nejlepší lidská ruka. Tady přichází ideální čas na vyzkoušení odolnosti nově příchozího člena rodiny - třeba snachy. Když totiž dříve vyvolená dívka nezaváhala a byla ochotná přiložit ruku i k takovému dílu, v mnoha rodinách v očích rodičů povýšila. V mnoha oblastech pak také řezník všechny obejde a mázne jim trochu krve na obličej. Nejde o nic jiného, než o zábavu; vždyť zabijačka byla vždycky důvodem k veselí.
Mohlo by vás zajímat
Mozeček pro řezníka
Potom přijde čas na porcování prasete, které se po očištění od štětin zavěší na triangl - vysokou kovovou trojnožku - a řezník má podle šikovnosti několik desítek minut co dělat. Ale pozor! Kdo by se těšil, že si dá ještě k obědu mozeček, měl by si nechat zajít chuť. Ten totiž vždycky býval tradiční součástí řezníkovy výslužky.
Protože se začíná opravdu brzy ráno, není možné vynechat dopolední svačinu. A protože je den zabijačky, bývá po celý den výjimečně k mání maso. Už ke svačině si tak mohou pomocníci dát třeba kousek pečeného bůčku, který hospodyně dala do trouby hned, jak jej řezník přinesl do kuchyně. K obědu už bývá hotový i guláš a k večeři samozřejmě přijdou na řadu jitrnice a pochvala pro řezníka, který všechno stihl v dobrém čase a jistě dokonale vládne kořením při přípravě nejen jitrnic, ale i jelit a krupáků.
Mohlo by vás zajímat
Bez výslužky to nejde
Co by to bylo za zabijačku bez další tradice a co by to bylo za Čechy, Moravany nebo Slezany, kdyby ve spíži nenašli lahev něčeho dobrého. Zkrátka; vepřík se musí zapít, a v tom jsme opravdu dobří…
Ani výslužka samotná se neobejde bez tradic, které bychom měli dodržovat. Na vesnicích je potřeba udělat o něco víc jitrnic, protože se sluší podarovat všechny sousedy. Ale není čeho litovat. Každá jitrnice se vrátí později, jakmile budou zabíjet o chalupu vedle. Také je dobré donést na ochutnání trochu prdelačky, tedy tmavé polévky, v bandasce. Ale tady pozor - obdarovaný by měl polévku jen přelít do vlastní nádoby a bandasku rozhodně nevymývat, aby se povedla zabijačka i příští rok. Traduje se, že v opačném případě by se další prase nevydařilo.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Slavíme MDŽ: Recepty, které muži hravě zvládnou a potěší jimi své drahé polovičky
Už od roku 1908 patří 8. březen ženám a ocenění a… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
Lotus sušenky jsou skvělým základem moučníků. Poradíme, jak z nich připravit rychlý sušenkový řez
Lotus sušenky si získaly velkou oblibu. Protože jsou trvanlivé, vyplatí se nakoupit několik balení do zásoby, když jsou zrovna v akci. Navíc je pak… Číst více
7 kroků k dokonalému tatarskému bifteku: Tuto delikatesu z hovězí svíčkové si zamilujete
Tatarák připravujeme z nejkvalitnější hovězí svíčkové. Nejčastěji se servíruje jako předkrm, večeře, nebo je oblíbenou součástí rautu. Jeho typické… Číst více
Jahody patří k létu a nepečené dezerty k jahodám. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty
Není potřeba nic složitého vymýšlet, stačí sáhnout po osvědčených receptech a přesně takové jsme pro vás vybrali. Všechny vybrané recepty obsahují… Číst více
Báječné recepty z tvarohu: Můžeme ho použít do dezertů i do pomazánek
Tvaroh je velmi lehce stravitelný a báječně se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Vybírat můžeme z několika variant - od nízkotučných až po plnotučné… Číst více
Jak připravit jahody se šlehačkou? Legendární dezert báječně osvěží
Sezóna jahod je v plném proudu - připravit s nimi můžeme velké množství více či méně pracných dezertů, a přesto, že jsou jahody se šlehačkou velmi… Číst více
16 receptů na nepečené dezerty: Tyto úžasné dobroty s úspěchem připraví i nezkušení
"Tvoření" nepečených dezertů je vlastně zábavné, stačí si dopředu připravit několik surovin a pak už jen mícháte, šleháte a vrstvíte. Na závěr ještě… Číst více
Lotus tiramisu do skleničky: Tato jednoduchá a rychlá dobrota vás naprosto okouzlí
Tiramisu je tradiční italský dezert, na jehož báječné chuti se podílí sýr mascarpone, cukrářské piškoty namáčené v kávě a likér Amaretto. To vše je… Číst více
Co s přebytkem banánů? Připravte z nich smoothie či banánové pyré
Sladké a voňavé banány patří mezi ovoce, které při pokojové teplotě dozrává velmi rychle. Nikdy je neskladujeme v lednici. Občas se jich doma sejde… Číst více
Komentáře (3)
protože jsem ze srdce jižní moravy , od Kyjova, tak zabíjačka u nás byla tradicí a odměna za celoroční práce na pozemku a starosti krmca. Protože na zabíjačce se aktivně podílím od 10 let tak mohu porovnat speciality u nás a mimo moravskou oblast.
Speciality jsou všude, ale aby se dělal guláš??? ten si můžou udělat kdykoliv ze zabíjačkových zbytků, ale takový mozeček(stojí kolem 800 korun) jako šmakuláda s vajíčkem a na čerstvý chleba, nebo jedinečná mozečková máčka s čerstve vytaženým uvařeným masem(líčka),ledvinkama, játrama, podbratkem, rypáčkem a podobně z kotla nenahradí žádný guláš. A u nás žádný buchty do jitrnic, ale pořádně semleté kože, majoránka, česnek a silnýmasový vývar z kotla. A jelita? kroupové s oškvarkama z vniřnho sádla, dobře vymíchanou krví- bez cundrů v dobře vypraných střevách.
Jako speciality jsou všude různé, třeba uši, rypák, podbradek a játra s česnekem a pepřem, nebo prasečí oči a podobně.
U nás se z prasete vyhodily jen štětiny, paznechty a obsahy střev. I kosti se rozdrtili pro slepice.
I ta odřitnice byla pochoutka pro neodbytné nepřizpůsobivé. Přijdte ochutnat a posuďte, i když máme chťové pohárky nastavené od dětství. A řezník a kruponář, to je velký rozdíl, ,,toš teda tak,,