Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky, které jsou hned měkké

Hodnocení receptu je 4,9 (270×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jana Zatloukalová

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby odležení

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Perníčky neodmyslitelně patří k vánočnímu období. Různorodé tvary plné medu a voňavého koření jsou oblíbené zejména u dětí. Tradiční receptura si žádá pečení s dostatečným předstihem, aby perníčky stihly změknout. Ovšem s tímto receptem je budete mít měkké ihned.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 204 kJ /
2 917 kcal
Bílkoviny68,30 g
Tuky70,95 g
Vláknina12,10 g
Cholesterol 858 mg
Sodík 3,52 g
Sůl0,45 g
Sacharidy495,27 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smícháme všechny suché přísady v misce, přidáme ostatní ingredience a ručně zpracujeme na měkké těsto. Pokud máme kuchyňského robota, vložíme vše do mísy a zpracujeme přístrojem. Krok 2: Hotové těsto je měkké a poddajné, asi jako pružná plastelína. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v lednici. Krok 3: Troubu předehřejeme na 160 °C a plechy na pečení (budou potřeba nejméně dva) vyložíme pečicím papírem. Krok 4: V malé misce vidličkou rozmícháme žloutek s jednou lžící vody. Krok 5: Odleželé těsto vyválíme na pomoučněném vále na sílu přibližně 0,5 cm, vykrájíme tvary a narovnáme je na plech. Krok 6: Pečeme 8–10 minut a ihned po vytažení potíráme horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Necháme je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobíme polevou.

TIP: Jak zdobit perníčky bílkovou polevou

Zveřejněno 24. 12. 2008

Poznámka autora Jana…

Každý harmonogram s přehledem postupu vánočního pečení vám doporučí, abyste perníčky upekli alespoň tři týdny před Vánocemi. Obvykle se totiž musí rozležet. I s těstem někdy bývá potíž, lepí se, trhá, kroutí se při pečení. Ne však s tímto.

Recept, který mi poskytla kamarádka Andrea, je skutečný kuchařský poklad. Nějakým zázrakem jsou totiž tyto perníčky okamžitě měkké, s těstem se skvěle pracuje, a hlavně taky dobře chutnají.

Co se týká složení, nenajdete v nich žádnou speciální surovinu a nebudete potřebovat ani žádný tajemný přípravný rituál. Proti jiným receptům je rozdíl hlavně v poměru ingrediencí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perníčky, které jsou hned měkké

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6xw

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perníčky, které jsou hned měkké

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6xw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (324)

Recept ještě nebyl hodnocen 2,0

za mě zkusím jiný recept, nebo aspoň příště pridám kakao a budu péct delší dobu. Měkké hned jsou, ale chuťově to není ono

Nejlepší těsto na perníčky. Jsou voňavé, hned měkké🩷 akorát pozor, docela nabydou, takže trosku dal od sebe. Díky tomu jsou ale fakt měkoučké😇

Výborné, ani není potřeba přidávat jablko do krabice :).
Akorát mi dost nabyly, takže při druhé várce jsem je udělala tenčí než 0,5cm

Jsou moc dobré a opravdu hned po upečení měkké. Akorát příště dám trochu méně cukru. :-)

Ancoovicka: Ak ich potriete vajíčkom až po upečení, zostanú pekne lesklé.

Dobrý den, jaký je rozdíl mezi potřením vajíčkem před anebo po upečení?

Opravdu jsou krásně měkoučké! Postupovala jsem přesně podle receptu. Těsto jsem nechala rozležet (zapomněla jsem na něj :-D) a pak jsem pekla cca 0,5 cm vysoké tvary 10-11 min na cca 170°C horní-dolní ohřev. Děkuji za skvělý recept :yes::-K

Syn nemuze jist zadne mlecne vyrobky. Slo by nahradit maslo rostlynnym tukem/ olejem?

Skvělý recept. Myslim že bude po právu zařazen do rodinných receptů. 🩷❤️💜🩵💙💚

Jsou hrozně výborně i bez perníkového koření 🔥

Perníčky chtějí pár dní odležet pro úplné zvláčnění ale jinak jsou moc dobré rovnou z plechu. <3 Ubrala jsem cukru a přidala med a spokojenost, už jen nazdobit. Díky za recept.

JanaKac: Já jsem tyto perníčky pekla nedávno, tuk jsem použila už ze zvyku rozehřátý, vlahý. A stačilo to. :-K

Dobrý den, 50g másla mi na 400g mouky nestačilo, musela jsem dát 100g, což jsem si ověřila i v jiných receptech na perníčky, ale věřím, že se povedou;-)

JanaKac: jste skvela, diky za komentar, uz jsem tu drobenku chtela vyhodit. Nechapu ze se z toho nekomu povedlo pri 50g udelat testo. Moc dekuji

Moje první perníčky, který jsem dělala...a jsou skvělý...do Vánoc asi nevydrží :-D :-K :yes::yes::yes:

Nevěřila jsem že se najde recept kdy jsou perníčky hned měkké a je to tak. Dělala jsem rovnou dvě dávky a super. Těsto skvělé, krásně se s ním pracovalo ;-) a dva perníčky jsem už zdlabla :-D

Dělala jsem letos poprvé. S těstem se krásně pracuje a jsou opravdu skvostné! Pekla jsem 9min na 200°C.

Opravdu dobrý recept. Perníčky jsem dnes pekla a jsou hezký měkké a vláčné. S těstem se dobře pracuje. Teď je ještě nazdobit a nesežrat do Vánoc 😅🤔

Kolik kousků je přibližně z 1 dávky? :) Budu dělat poprvé...

Perníčky peču už delší dobu podle tohoto receptu:
Nyní jsem udělala vyjímku, protože jsem měla málo medu, tak jsem si vybrala tento recept. Perníčky jsou opravdu hned měkké a k jídlu, což jsem potřebovala. :-K

Dělám každý rok! Jiný recept už nepotřebuji a ani nechci. Maximální spokojenost❤️

Peču už třetí rok.. Dokonce i několik várek, protože mi je jedí a do Vánoc to s jednou dávkou nedáme.
Perníčky jsou tak za 3-4 dny měkké.
A už jsou pro mě taková jistota. Moc děkuji za recept.

Nikca156: Nie. Ak použijete prášok do pečiva, môže sa zmeniť chuť aj vzhľad perníčkov. Treba zmeniť aj pomer. Myslím, že na jednu lyžičku sódy by mali ísť 2-3 lyžičky prášku do pečiva. Vyskúšané to ale nemám.

Mohu místo jedlé sody dát prášek do pečiva nebo do perníku?

Perníčky jsou výborné. S těstem se skvěle pracovalo:-);-)

Vždycky mi perníčky ztvrdly, ovšem tyhle jsou stále měkké a doufám, že do Vánoc i nadále zůstanou :DD super recept a dobře se pracovalo s těstem, akorát jsem měla vejce velikost S tak jsem místo 2 dala 3 - nechtělo se to totiž spojit ... :))

Opravdu výborné perníčky, hned měkké 😋

Pernicky Výborný deleje je vyssi !opravdu a 7 minut!:-K děkuji za recept jsou opravdu mekke

Anceninka: ja nic nepridavala je treba nechat pomer podle receptu

Skvělý recept. Už jsem udělala dvakrát. Místo perníkového koření jsem přidala kupřicího prášku do perníku a taky lžičku kakaa. Ten prášek obsahuje kypřicí látky, takže tam byla trochu příchuť jedlé sody. Některé jsem pekla 7 minut a zůstaly vysoké a nadýchané, některé 9 a vyšly tenčí. Ale všechny jsou měkké

Děkuji za recept, perníčky jsou opravdu vynikající a měkoučké ????

Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli můžu místo klasické hladké použít žitnou nebo špaldovou mouku? Děkuji za recept;-)

Kata74: nejlepší je je dát do nějaké nádoby s těsněním nebo jakékoliv nádoby s víkem a přidat rozkrojené jablko

Nanyn: Děkuji Vám za odpověď :-8 já pekla perníčky 7 minutek a také stačilo, krásně měkké☺️ Akorát když je vyndám na talířek, tak do druhého dne ztvrdnou

Právě jsem je dopekla a jako ..wow.. poprvé co mám perníčky opravdu měkké a i chuťově výborné <3.. I s těstem se pracovalo parádně. Opravdu moc děkuji za skvělý recept !

Kata74: nejlepší je podle mě papírová krabice s kouskem jablka a šup s tím na balkón :-D Nebo do chladu. A co jsem letos pochopila, opravdu je důležité pernicky péct MAXIMÁLNĚ 8 minut. Ty, které jsem pekla 10 minut jsou tvrdší :/

Hezký večer, chci se zeptat, jak perníčky nejlépe uschovat aby zůstali co nejdéle (měkké) ? :-)

Veru22: Dobrý večer, pernicky jsem pekla minulý rok a zítra budu zadělávat těsto. Minulý rok vydržely krásně <3 Minimálně měsíc až dva jsme je jedli. Jednu a tu samou dávku.:-)

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak dlouho vydrží po upečení měkké. Mám doma dvě malé děti, tak bych jich chtěla upéct víc na jednou, abych nemusela před vánoci péct další, ale bojím se aby neztvrdly ????

Katharina96: Pokud máte vykrajovátka s pružinou, která do těsta vytisknou vzor, tak musíte hledat recepty, kde není v těstě prášek do pečiva a nebo soda. To pak ty tvary zůstanou.;-)

Letos jsem poprvé dělala perníčky a vyzkoušela tento recept, jsou výborné, hlavně s polevou. Poradíte ale někdo jak to udělat, aby perníčky pořádně držely vykrojený tvar? Koupila jsem si vykrajovátka s razítkem a na těstě mi udělaly krásné tvary, ale po upečení jak to celé nakynulo tvary od razítka skoro vymizely, a tvary u některých perníčků jsou také skoro neidentifikovatelné :D Nevím jestli se tomuto dá nějak předejít nebo je to normální? Dělala jsem je opravdu poprvé v životě, takže vůbec nevím a přemýšlím, že udělám ještě jednu várku, tak bych je chtěla mít krásné i na pohled. :-K

Anceninka: Tak to nevím. Po fázi drobenky přichází po dalším hnětení hotové těsto. Celkově hnětu těsto maximálně 10-15 minut a je to. Nechávám odležet na hodinu a jdu péct. Měl jsem letos vejce L, med jsem taky trošku rozpustil a přesně podle receptu dal suroviny a postup dělal taky předepsaný(smíchání suchých součástí nejdříve...).

Anceninka: ručně se mi těsto na perníky nikdy nepodařilo dobře zpracovat až el.hnětač pomohl. Po odležení těsto ještě pořádně prohnětu, vždy tu část co chci rozválet. Asi je dobré aby mělo i určitou teplotu. V chladu se mi hůře rozvalovalo a bylo jakoby na povrchu hrubé a popraskané. Jinak mne nic nenapadá...

Tyto perníčky už dělám druhým rokem, jsou skvělé, nejlepší recept!!!!!

Perníčky jsou měkkoučké a chuťově vynikající, ale ode mne vypadají, jako by je požvýkala kráva. Zkoušela jsem je dělat už dvakrát, ale při zpracovávání těsta se mi vždycky něco nepovede a místo pružné hmoty mám směs podobnou suché drobence. Ani po přidání žloutku, medu a másla (od každého trošku), se z těsta nestane hezky pružná hmota, nýbrž něco, co je stále jaksi suché uvnitř (a to i po velmi dlouhém hnětení). Po odležení se to trochu zlepší, ale při válení se těsto hrozně kroutí, smrskává, trhá a není hezky jemné. Dokázal by mi někdo poradit, co dělám špatně? Ingredience mám přesně odvážné, vejce velikosti M, med máme trochu tužší, tak ho povoluji teplem, cukru dávám jen třetinu (doma nesladíme), může něco z toho být ten problém? Je případně možné zůstat jen u třetiny cukru a poupravit množství ostatních surovin? Předem děkuji za odpověď, jak jsem psala, perníčky jsou opravdu vynikající, hned jsou pryč, ale chtěla bych na svátky udělat takové, které by byly hezké i na pohled. :-D

Saola: Dobrý den, tenhle recept jsem tu našel asi před pěti lety a od té doby ho dělám každý rok.
Zrovna minulý rok jsem udělal tu chybu, že jsem první plech vyválel tenčí než půl centimetru. Vyšly z toho tvrdší kousky, takže určitě doporučuju toho půl centimetru :) .

Opravdu výška těsta půl centimetru? Není to moc?

Perníčky jsou moc dobré, přesně takové, jaké jsem si je představovala. Recept doporučuji.

Skutečně skvělý recept, s těstem se dobře pracovalo a perníčky jsou opravdu hned měkké. Děkuji, ukládám na další roky pečení :)

Moc děkuji za tento recept. Peču cukroví už od dětštví, skoro půl století. A poprvé opravu hned měkké perníčky.

Děkuji za prima recept. Přidala jsem ještě kakao....a už přidávám dětem ke svačině do školy <3:-)

Mám recept se stejným poměrem surovin, ale jmenují se Třené perníčky. Cukr se utře s máslem do bíla, přidá se vejce a med a po smíchání zbytek suchých surovin. Než nachystám plechy a formičky si těsto odpočine v chladu, ale stane se, že i do druhého dne. Opravdu jsou hned měkké, vozíme na cesty. Nejraději mám kolečka s mandlí. U nás jedou spíš perníčky silnější a podle tvarů jsou z této dávky 2 velké plechy. Potírám před pečením rozšlehaným bílkem.

poprvé v životě jsem dělala perníčky a super

Moc dobré.

Konečně v 61 letech se mi povedly perníčky "jedna báseň". A že jsem za ty roky vyzkoušela nějakých receptů! U tohoto už zůstanu. Děkuji a doporučuji.:-K

Dnes jsem upekla. Podařily se a jsou opravdu chuťově moc dobré. Děkuji a ukládám si na příště.

Lucy75: Zajímavý recept, ale i vaše dokonalá recenze, díky které jsem perníčky vyzkoušela. Jsou skvělé, dnes dělám další dávku:-D DĚKUJI:-8

<3 Kvůli tomuto geniálnímu receptu jsem se SEM ZAREGISTROVALA, ABYCH MOHLA PODĚKOVAT !! Že jsem ve svých 45letech po x marných pokusech KONEČNĚ UPEKLA MĚKOUČKÉ PERNÍČKY !! Dřív byly jak šutr.. letos jsem vsadila na tohle a jsem vděčná !! vyválela jsem na hrubší a jsou jak med a heboučké.. nic tvrdého.. Děkuji !!:yes::-K Jinak i na silnější kousky stačí osm minutek v pohodě a fakt maličko dál od sebe, dost "nabudou", což vůbec není na škodu :-8

Nicole.H: Ano, dělal jsem z třetinové dávky a vyšlo to na jeden plech.

Včera jsem dělal těsto - poprvé - a dnes jsem upekl, vše je super, ale vykrojené formy perníku se musí dávat hodně daleko od sebe na pečící papír na pekáči, jinak se spečou dohromady ! Chuťově to nemá chybu !

S těstem se výborně pracuje, minimum mouky na podsyp. Pridala jsem lzicku skoricea hnedy cukr. Do dalsi varky pridam lzicku kakaa. Mam radsi tmavsi.
Ale super...presne 8min. Dekujeme :-)

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
perníčky, recept na perníčky, nejlepší recept na perníčky, vánoční perníčky hned měkké, pečení perníčků, perníčky recept, vánoční perníčky měkké recept, vánoční cukroví nejlepší recepty perníčky, těsto na perníčky, nejlepší perníčky, recept perničky, těsto na perníčky hned měkké, pečení perníčků recept, těsto na perníčky měkké, pečeni pernicku recepty, perníky ihned měkké, domaci perničky, perníčky bez medu, zázvorky recept měkké, perniky recept

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, soda jedlá, koření do perníku, máslo, vejce, med tekutý, žloutek, poleva bílková

Přidat fotografie receptu