Na povrchu křupavý a uvnitř jemně krémový. Takový bude staročeský houbový kuba se správně uvařenými kroupami
16. 12. 2022 Vaření
Houbový kuba je i v dnešní době tradičním pokrmem podávaný na Štědrý den buď jako bezmasý oběd nebo jeden z chodů slavnostní večerní hostiny. Skromný pokrm není složitý na přípravu a obsahuje jen pár ingrediencí, jeho příprava však vyžaduje čas hlavně kvůli kroupám, které se musí namáčet a déle vařit. Jak je správně uvařit, aby byl výsledek dokonalý?
Tradiční pokrm ze 7 ingrediencí
Hlavními surovinami na přípravu houbového kuby jsou houby, kroupy a česnek. Dále do něj patří cibule, sůl, majoránka a sádlo. A to je vše. Původ receptu totiž pochází od našich předků, zejména těch chudších, kteří i z těch nejlevnějších a prostých surovin dokázali vykouzlit opravdové poklady české kuchyně, k nimž houbový kuba dozajista patří.
Houbový kuba je pokrm, u kterého kromě chuti záleží také na konzistenci. Ta by měla být uvnitř jemně krémová a na povrchu krásně křupavá. A právě na tento výsledek má zásadní vliv správný výběr a postup přípravy krup.
Mohlo by vás zajímat
Jaké kroupy do houbového kuby?
Do houbového kuby patří vždy kroupy ječné. Ty se dají sehnat v různých velikostech, od největších, až po lámanku. Abyste dosáhli perfektního výše popsaného výsledku, použijte ječné kroupy malé nebo střední velikosti. Lámanka by byla příliš kašovitá, velké kroupy se zase nespojí a houbový kuba se bude sypat.
Postup přípravy krup krok za krokem
Ječné kroupy potřebují čas a péči, aby byl houbový kuba dokonalou pochoutkou.
- Kroupy nejprve důkladně propláchněte v sítku studenou vodou. Zbavíte je tak nečistot.
- Namočte kroupy do studené vody alespoň na 2 hodiny, ideálně však přes noc. Tento krok oceníte při vaření, které nebude tak dlouho trvat, jako by tomu bylo bez namočení. Tlačí-li vás čas a nestíháte kroupy namočit, spařte nejprve kroupy ve vroucí vodě a poté propláchněte.
- Vodu slijte a na vaření použijte čerstvou, kterou osolte. Hladina vody by měla přesahovat kroupy alespoň o 5 cm. Zvolte raději větší hrnec, neboť kroupy během vaření hodně nabydou. Pro zajímavější chuť je možné místo vody použít masový vývar, není to však nezbytné. Houbový kuba bude skvělý i bez něj.
- Přiveďte k varu a vařte při mírné teplotě asi 30 minut, až budou kroupy tzv. na skus, tedy ne úplně měkké. Budou se totiž dále tepelně upravovat. Doba vaření je pouze orientační. Závisí na velikosti použitých krup a délce jejich namáčení.
- Vodu slijte a kroupy nechte vychladnout, než je dále použijete na houbového kubu.
Tip: Některé děti, a ostatně i dospělí, mohou mít po konzumaci krup problémy s nadýmáním. Je-li to i váš problém, přidejte do hrnce ke kroupám trochu majoránky, saturejky nebo drceného kmínu. Eliminujete tak zažívací problémy a zároveň získáte lepší chuť krup už při samotném předváření.
Recept na houbového kubu
Když neodhadnete množství krup
Ječné kroupy namáčením a následným vařením mohou až ztrojnásobit svůj objem, proto se těžko odhaduje jejich množství. Přehnali jste to a nevíte, co se zbylými uvařenými kroupami?
Jsou například skvělým doplňkem do polévky, zejména uzené, se kterou báječně ladí. Připravit z nich můžete další den zeleninové kroupoto, podávat je se zelím a plátkem uzeného masa, dá se z nich udělat nádivka s houbami i vydatná snídaně s vejci. Na přibližně 2 hrsti uvařených krup použijte 2 vejce, 100 g strouhaného sýra, ½ cibule, sůl, pepř a trochu oleje. Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte kroupy a opečte. Mezitím rozšlehejte vejce společně se sýrem, trochou soli a pepře a směs nalijte na kroupy. Za stálého míchání při mírné teplotě nechte vejce srazit na krémovou konzistenci. Podávejte s čerstvým pečivem nebo na topince potřené česnekem.
Není možné vydatné a výživné kroupy dostat do vašich dětí? Připravte jim z nich knedlíčky do polévky, kterými určitě nepohrnou.
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (2)