Nákupní seznam na Velikonoce: Pokrmy pro celou rodinu na 3 dny od snídaní po večeře se s našimi tipy vejdou do tisícovky!
24. 3. 2023 Domácnost
Z velikonočních nákupů můžeme mít kvůli vysokým cenám obavy, proto je lepší je dobře naplánovat. Předejdeme tak zbytečnému plýtvání a při chytře sestaveném menu na velikonoční svátky se dá hodně ušetřit. Nechte se inspirovat naším jídelníčkem na 3 velikonoční dny.
Mladé kopřivy nesmí ve velikonočním menu chybět
Začátek jara je skvělou příležitostí, jak ušetřit na ingrediencích, které si můžete nasbírat na procházce probouzející se přírodou, ať už jde o různé bylinky, jedlé květy nebo kopřivy.
V našem menu pro inspiraci na velikonoční vaření samozřejmě mladé kopřivy nechybí. Celkem jich ve všech třech dnech spotřebujete asi 16 hrstí. Kopřivy je před použitím třeba zbavit tvrdých částí a spařit vroucí vodou, aby se zbavily štiplavosti. V tomto období se dá nasbírat i medvědí česnek, který je skvělý do pomazánek, polévek, velikonoční nádivky i omelety. Při sbírání však pozor na záměnu s některými jedovatými rostlinami.
Mohlo by vás zajímat
Úsporný jídelníček na velikonoční svátky
Velikonoční sobotní menu na celý den:
Snídaně: Omeleta s hráškem z vyfouknutých vajec (prošlehejte 8 vajec, přidejte ½ nasekané cibule, 3 lžíce mléka, 1 hrst rozmrazeného hrášku, 1 lžíce nadrobno nasekaných kopřiv, sůl, pepř a vzniklou směs opečte na pánvi, podávejte s chlebem)
Oběd: Zelňačka s bramborami (na 4 porce stačí 250 g kysaného zelí, 2 brambory typu B, 1 cibule, 30 ml smetany ke šlehání, 1 lžička sladké papriky, 1 lžíce hladké mouky, olej nebo sádlo, sůl, pepř, cukr a ocet podle chuti)
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem (na 4 porce potřebujete 700 g brambor typu C, 1 vejce, 250 g hrubé mouky, 300 g uzeného masa, 2 cibule, 2 stroužky česneku, sůl a pepř)
Svačina: Pečivo s pórkovou pomazánkou (Asi 5 cm nakrájeného pórku orestujte na troše rozehřátého oleje, přimíchejte 2 vejce, osolte, opepřete a nechte ztuhnout. Vychladlou směs smíchejte se 150 g žervé a lžící změklého másla a nechte vychladit.)
Večeře: Bramboráky s kopřivami (800 g brambor typu B, 1 vejce, 2 hrsti kopřiv, 1 lžíce hladké mouky, drcený kmín, sůl, olej nebo sádlo na smažení)
Velikonoční nedělní menu na celý den:
Snídaně: Mazanec s domácí marmeládou nebo medem (Recept na skvělý máslový mazanec od naší šéfredaktorky a food blogerky Šárky Adámkové obsahuje: 250 ml mléka, 30 g droždí, 120 g cukru krupice, 500 g polohrubé mouky, 120 g másla, 1 vanilkový cukr, 4 žloutky, špetku soli a 50 g rozinek.)
Oběd: Pórkovo-bramborová polévka (1 pórek bez kousku použitého na pomazánku, 4 brambory, 100 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce másla a sůl)
Pečené kuře s velikonoční nádivkou (1 celé kuře, 7 rohlíků, 5 vajec, 350 g uzeného masa, 100 g másla, 250 ml mléka, 3 hrsti kopřiv, sůl, pepř a muškátový oříšek)
Svačina: Velikonoční beránek (120 g másla, 4 vejce, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 200 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 citron, tuk a mouka na formu)
Večeře: Lepenice se zelím (Na 4 porce budete potřebovat 800 g brambor typu C, 200 ml mléka, 1 lžíci másla, 250 g kysaného zelí, 2 cibule, olej, ½ lžičky drceného kmínu a sůl. Brambory uvařte společně s kmínem a solí doměkka, slijte, rozšťouchejte s máslem a postupně zapracujte horké mléko, až vznikne hladká kaše. Zelí krátce poduste na jedné nadrobno nakrájené cibuli a přimíchejte do bramborové kaše. Druhou cibuli nakrájejte na kolečka, osmažte dozlatova a přidejte na každou porci lepenice).
Velikonoční pondělní menu na celý den:
Snídaně: Mazanec s domácí marmeládou nebo medem (máme z předchozího pečení)
Oběd: Hráškový krém s krutony (1 balení hrášku bez odebrané hrsti na omeletu, zbytek smetany a mléka, 1 cibule nebo zbytek pórku, 1 lžíce másla, sůl, pepř, 2 krajíce chleba bez kůrky na krutony a voda nebo vývar, pokud se najde zásoba v mrazáku)
Pečená vepřová plec, kopřivový špenát a brambory (600 g vepřové plece okořeněné podle chuti, 10 hrstí kopřiv, ½ cibule, 1 stroužek česneku, 600 g brambor, olej, drcený kmín, sůl a pepř)
Svačina: Velikonoční beránek
Večeře: Pečivo s vajíčkovou pomazánkou (2 vejce natvrdo, 150 g žervé, 1 lžíce změklého másla, 1 lžíce nasekaných kopřiv, sůl, pepř, chléb)
Mohlo by vás zajímat
Nákupní seznam na velikonoční svátky
Zaujal vás úsporný jídelníček na velikonoční svátky? Nachystali jsme vám i nákupní seznam, který zahrnuje veškeré použité suroviny na přípravu pokrmů pro 4 osoby a také vejce navíc, se kterými se počítá na pomlázku.
Pozor! Významnou úsporu přinášejí výhodné předvelikonoční akce, které se vyplatí sledovat.
V nákupním seznamu není sůl, koření, olej a ocet, které se doma téměř vždy najdou a představují v pokrmech haléřové položky. Také zde chybí hladká mouka, které se spotřebují pouhé 2 lžíce (na zahuštění zelňačky a do bramboráků) a lze ji vynechat nebo nahradit polohrubou.
Na recepty se spotřebuje celkem 25 vajec v syrovém stavu a 2 uvařená natvrdo. U těch syrových lze využít po vyfouknutí obsahu skořápku na barvení velikonočních vajíček a 2 kusy natvrdo uvařených vajec mohou být rovněž součástí pomlázky. Plato vajec, které je cenově výhodnější než menší balení, obsahuje celkem 30 kusů a my jsme k nákupu připočítali ještě 6 dalších, aby bylo dost těch uvařených i pro velikonoční koledníky.
Položka |
Množství |
Cena |
Položka |
Množství |
Cena |
Položka |
Množství |
Cena |
Mléčné výrobky |
Přísady na pečení |
Ovoce a zelenina |
||||||
Mléko |
1 l |
22 |
Polohr. mouka |
1 kg |
22 |
Citron |
1 ks |
7 |
Máslo |
2 ks |
110 |
Hrubá mouka |
1 kg |
22 |
Cibule |
7 ks |
16 |
Šlehačka |
1 ks |
30 |
Cukr krupice |
1 kg |
34 |
Česnek |
1 palice |
8 |
Žervé |
300 g |
50 |
Vanilkový cukr |
2 ks |
10 |
Pórek |
1 velký |
28 |
Vejce a maso |
Prášek do peč. |
1 ks |
3 |
Hrášek mražený |
1 balení |
22 |
||
Vejce |
36 ks | 162 |
Droždí |
1 ks |
5 |
Kysané zelí |
500 g |
22 |
Uz. krkovice |
650 g |
130 |
Rozinky |
100 g |
18 |
Brambory B |
2 kg |
36 |
Vepřová plec |
600 g |
110 |
Pečivo |
Brambory C |
1,5 kg |
27 |
||
Kuře |
1 ks |
110 |
Rohlíky |
7 ks | 21 |
|
|
|
|
|
|
Chléb |
1 ks |
42 |
|
|
|
Celková částka za nákup: 1 067 korun
Co vám po Velikonocích zbyde v lednici a spíži?
- 50 g másla (11 Kč)
- 200 g polohrubé mouky (4 Kč)
- 760 g hrubé mouky (17 Kč)
- 680 g cukru krupice (24 Kč)
- 50 g rozinek (9 Kč)
- ½ palice česneku (4 Kč)
Po odečtení zbylých surovin vyjde velikonoční vaření a pečení podle našeho jídelníčku na 998 korun.
Zdroje informací:
kosik.cz
albertdomuzdarma.cz
rohlik.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
MasterChef Česko 2022: Jak na "ligové" bramboráky podle Petry z týmu růžových? Jedna netradiční surovina jim dá šmrnc!
Jak si vylíhnout kuřátka v líhni? Poradíme postup krok za krokem
Jak prostřít velikonoční tabuli? Problémy malého stolu vyřeší etažérka, levnou výzdobu zajistí ubrousky a květiny
Přečtěte si Zobrazit více
Kolik letos stojí velikonoční mazanec? V obchodě stovku, v pekárně 300 Kč. Poctivý domácí půlkilový vyjde na 47 Kč
Dokonalý velikonoční beránek: Z jakého těsta jej upéct a jak jej bez úhony vyklopit z formy?
Sezóna medvědího česneku začíná: Při sbírání v přírodě pozor, hrozí záměna s jedovatými druhy rostlin, říká expertka Jana Vlková
Komentáře (1)