Domácí vepřová šunka ve skle - polokonzerva
Domácí šunku můžete připravit i bez šunkovaru. Odměnou za trpělivost při zdlouhavější přípravě vám bude zavařená vepřová šunka, která vydrží delší dobu a využijete ji do spousty pokrmů. Připravte třeba šunkofleky, francouzské brambory, nebo si ji vychutnejte jen tak s pečivem. Moc dobře se dá využít hlavně ve studené kuchyni.
Suroviny pro 1 dávka
5 sklenic o objemu 330 ml
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 156 kJ / 1 471 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 252,10 g |
| Tuky | 38,40 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 480 mg |
| Sodík | 8,63 g |
| Sůl | 16,20 g |
| Sacharidy | 29,31 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 11. 1. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí vepřová šunka ve skle - polokonzerva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5YrY
Moje poznámka
Domácí vepřová šunka ve skle - polokonzerva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5YrY
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 9 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 15 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 20 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosová očka
Sima1996 před 5 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 7 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 7 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 7 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 7 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 8 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 8 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 9 hodinami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 9 hodinami
Tématické fráze:
domácí šunka do sklenice,
domácí medová šunka recept,
šunka ve sklenici,
domaci veprova sunka,
šunka do sklenic,
jak uchovávat maso ve skle,
recept na domácí šunku ve sklenici,
veprova sunka,
domácí šunka ve ve sklenici,
do. aci šunka,
domaci sunka ve sklenici,
šunka do sklenice,
recept na šunku ve ve sklenici,
sulc se šunkou,
vepřová šunka do sklenice,
šunka konzerva,
domaci sulc do skla,
domácí šunka bez soli,
domácí šunka recept,
domácí šunka recepty dosklenic
Suroviny:
maso vepřové,
sůl,
praganda,
med tekutý,
voda
Komentáře (24)
Na upěchování jsem si udělal "tlouk" z teflonového válečku o průměru cca 40mm výšky cca 20mm s otvorem průměr 8mm do hloubky cca 15mm a narazil jsem jej na dřevěnou tyčku o něco málo silnější než 8mm. Na teflon se masová směs nelepí a perfektně se s ním maso upěchuje.
A jinak houby dělávám taky tak https://www.toprecepty.cz/recept/2514-houby-ve-vla..., skladuji ve sklepě a vydrží dlouho. Ale tento způsob konzervace hub se nedá srovnávat se šunkou. Na dlouhodobé skladování masa bych nedělala šunku, ale maso zavařila. Vařím taktéž jako houby dva dny po sobě, po hodině při 100°C.
Dříve jsem vařila v šunku v šunkovaru, a aby se to vyplatilo, tak rovnou z kila až kila a půl masa jen se soli (bez Pragandy), medem a nějakým kořeníčkem a mohu říci, že se to muselo velmi rychle sníst. Což se někdy nepovedlo
Od psaní odskakuji do kuchyně, abych hlídala teplotu v zavařovacím hrnci... pro jistotu jsem do hrnce vložila zapichovací teploměr podobný tomu Vašemu. Např.: Hrnec ukazoval 74°C, (teplota byla nastavena na 77°C) a zapichovací teploměr ukazoval 78°C. Ale ta moje "zkouška" teplot se zapichovacím teploměrem je tak trochu směšná... musela bych mít po ruce nějaký laboratorní kalibrovaný teploměr. Samozřejmě hrnec vodu dohříval.
Výsledek mého "bádání" je ten, že teplota vody neklesá tak rychle, i když displej ukazuje nižší teplotu. Takže se snad ukáže, že je automatický hrnec na vaření většího množství šunky (12 kusů 350ml masových sklenic) vhodný.
Ozvu se Vám později, až budeme šunku degustovat