Italská babička nadchla internet: Za tenhle recept na krémové špagety carbonara získala 2 miliony lajků!
13. 4. 2023 Vaření
Slavné špagety carbonara jsou jednou z italských specialit, při jejíž přípravě se u nás často chybuje. Autentický recept vyžaduje speciální suroviny a hlavně v něm chybí smetana, která se v našich receptech často objevuje. Stačí se ale jen řídit následujícím postupem a budou chutnat úplně jako v Itálii.
Špagety po uhlířská ze střední Itálie
Těstoviny vonící slaninou a parmazánem patří k oblíbeným italským receptům. V překladu název alla carbonara znamená po uhlířsku a i když není dokázáno, že by jej přímo vymysleli uhlíři, zřejmě šlo již v minulosti o populární pokrm, který nasytil i těžce pracující. Tento vydatný pokrm se pojí se střední Itálií, konkrétně s oblastí kolem Říma. Právě odsud totiž pochází guanciale, bez něhož se originální recept neobejde.
Mohlo by vás zajímat
Do špaget carbonara patří guanciale
Tato speciální slanina se připravuje z vepřového laloku, který se nasolí, okoření pepřem a často bylinkami a nechá zrát několik měsíců. Díky tomu má guanciale mnohem výraznější chuť než pancetta, která se rovněž do těstovin carbonara používá, ta se ovšem vyrábí z bůčku. Rozhodně ale chutná úplně jinak než naše slanina, která je uzená. V každém případě guanciale už poměrně snadno seženete i v mnoha českých obchodech, takže není problém si pravé špagety carbonara připravit i u nás.
Krémové díky vajíčkům
Většina lidí si špagety carbonara rovněž spojuje se slavným italským sýrem parmezán, ten ovšem pochází z provincií Parma a Reggio Emilia. To v oblasti kolem italské metropole je tradičním sýrem pecorino (výrazný sýr původně vyráběný z ovčího mléka), který právě patří do tradičního receptu na těstoviny carbonara.
Často se ale nahrazuje právě parmezánem nebo se oba sýry kombinují. Kromě toho se recept neobejde bez spousty vajec, které jsou právě základem pravé omáčky carbonara. Když se spojí s dokřupava vypečenou slaninou, vznikne naprosto úchvatná kombinace chutí, které byste s pomocí smetany nikdy nedosáhli.
Rady od italské babičky
A jak tedy ty opravdové špagety carbonara připravíte? Zkuste to podle receptu italské babičky, který získal na Instagramu téměř dva miliony lajků! Na tyto slavné těstoviny vám bude stačit jen pár surovin – špagety, vejce, guanciale, parmezán a pecorino.
A jak tedy zní přesný recept?
Budete potřebovat: 500 g špaget, 3 vejce, 3 žloutky, 500 g guanciale, 500 g parmezánu, 500 g pecorina.
- Guanciale nakrájejte na kostičky a osmahněte na pánvi. Když je křupavé, vyjměte ho a tuk nechte na pánvi. Mezitím přiveďte ve velkém hrnci k varu dostatečné množství osolené vody a vložte do ní těstoviny.
- V míse smíchejte sýry a přilijte k nim trochu vody z těstovin. Přibližně jednu naběračku. Omáčka ale nesmí být příliš řídká.
- V jiné míse vyšlehejte vejce se žloutky do pěny. Rozšlehaná vejce přidejte do sýrové směsi a opět prošlehejte.
- Uvařené těstoviny vyklopte na pánev na vypečený tuk, nalijte na ně směs vajec a sýrů a promíchejte. Nakonec přidejte křupavé kostičky guanciale a můžete podávat.
Na originální video s italskou babičkou se můžete podívat zde:
Naše tipy a rady:
- Obecně se na osobu počítá přibližně 100 g suchých špaget, od množství těstovin se pak odvíjí další ingredience. Platí, že na každých 100 g těstovin se použije 1 vejce (nebo dva žloutky), 100 g guanciale, 100 g parmazánu a 100 g pecorina.
- Vzhledem k tomu, že bílek vaječný krém zahušťuje, celá vejce se obvykle kombinují se žloutky. Případně je ale možné do omáčky použít pouze žloutky. Italská babička ze zmiňovaného videa používá 3 celá vejce a 3 žloutky na jedno balení špaget. Vejce je třeba nejprve rozklepnout do mísy a prošlehat zvlášť metličkou.
- Sýry je možné nakombinovat, tedy použít parmazán i pecorino anebo využít jen jeden druh. Každopádně je potřeba sýry nejdříve nastrouhat najemno, zalít vodou ze špaget a s ní společně prošlehat do krémové konzistence. Do této směsi se pak přilévají rozšlehaná vajíčka.
- Originální recept využívá poměrně hodně slaniny i sýrů, množství můžete, dle chuti, snížit na porci na polovinu. V redakci jsme to vyzkoušeli a osvědčilo se nám použít 50 g pecorina a 50 g parmezánu na jednu porci.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
20 receptů na těstoviny s omáčkou: Nebojte se v kuchyni improvizovat
Těstoviny jsou pokaždé skvělé, pokud jsou podávané s chutnou omáčkou. Některé země mají tradiční recepty, které k nim od nepaměti patří. Těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (2)
Na 100gr testovin - po 100gr slaniny, paramazanu a pecorina - nemuzu si pomoct, ale tady bych trochu parafrazoval klasika - a neni to mnoho?
Jestli to nekdo vyzkousi, prosim o info, jak to dopadlo... DIKY predem