Pampeliškový med krok za krokem: Zvládnete ho levou zadní, důležité je nasbírat správné květy, pak už stačí jen cukr
20. 4. 2023 Vaření
Na loukách i v parcích konečně vykukují žluté kvítky pampelišek, které naznačují, že jaro je snad konečně opravdu tady. Chcete-li si trochu té žluté nádhery uchovat na později, je nejlepší možností z ní připravit med. Má příjemnou jemnou chuť a voní jako ty rozkvetlé pampelišky.
Med nebo sirup?
Pampeliškový med sice není medem v pravém slova smyslu, chuťově se tomu pravému ale zcela vyrovná a možná jej i předčí. Hlavní rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že sběračem se v jeho případě nestávají včelky, ale vy. Připravuje se totiž z celých květů pampelišek, které musí někdo natrhat a pak zpracovat. Vaří se stejně jako jakýkoliv jiný sirup a sladký je díky cukru, který se do něj přidává.
Má však stejně jako med zlatavou barvu a lepkavou konzistenci a i ve sklenici vypadá jako tekutější med, proto se mu i tak říká. Pokud bychom ale měli být přesní, měl by se správně nazývat právě sirup. Není našemu zdraví tak prospěšný jako med pravý, zůstávají v něm ale vitaminy a minerální látky, které se ukrývají v samotných pampeliškách. A navíc je řešením pro ty, kteří mají alergii na klasický med, nebo pro vegany, jež odmítají konzumovat i med.
Mohlo by vás zajímat
Pampeliškový med osladí čaj i kaši
Pampeliškový med si doma snadno připraví každý. Pokud se do toho pustíte, získáte vynikající sladidlo do čaje i základ limonád (stačí přidat jen sodovku, citronovou šťávu a led). Med se dá ovšem použít jako ten včelí k namazání na chleba nebo k pokapání či k oslazení některých moučníků nebo do kaše či jogurtu.
To hlavní, co na něj potřebujete, jsou pampelišky a cukr, navíc můžete přidat citron, která zmírní sladkost a dodá medu hlubší chuť. Přidat můžete celé plátky nebo jen šťávu. Zajímavě med oživí i vanilkový lusk, zahustit jej můžete pomocí jablečného džusu, který je zdrojem pektinu. Pak už ale bude med trochu připomínat džem. A jak tedy při přípravě medu postupovat?
- Nejprve je nutné nasbírat dostatek pampeliškových květů. Připravte se, že na 3 větší sklenice medu jich budete potřebovat až 300 nebo 400. Trhejte jen květy. Na sběr pampelišek vyrazte nejlépe ráno za slunečného počasí, když jsou květy otevřené. Vybírejte právě ty otevřené, které vypadají svěže. Pampelišky netrhejte u hlavních silnic a cest nebo v městských parcích, kde se venčí psi. Raději je sbírejte někde na loukách dál od civilizace nebo naopak na vlastní zahradě, zkrátka tam, kde je čisto.
- Poté opatrně odstraňte žluté listy ze zelených stonků a opláchněte je. Zbavíte se sice části pylu, ale dostanete z květů drobný hmyz. Nejlepší je to v míse s vodou, aby případné nečistoty mohly klesnout na dno mísy. Pokud o pyl nechcete přijít, dodává totiž medu chuť a pomáhá vytvořit správnou konzistenci, rozložte květy na 10-15 minut na plech, aby případné potvůrky květy opustily. Zelené části odstraňte. Pokud byste je nechali, byl by med hořký a hnědý.
- Květy pampelišek nechte okapat, dejte je do hrnce, přidejte pár koleček bio citronu nebo citronovou šťávu z jednoho citronu a vše zalijte vodou. Na 250-300 květů pampelišek použijte přibližně 1 litr vody. Směs přiveďte k varu a nechte povařit asi 15 minut. Pak hrnec odstavte, zakryjte poklicí a pampelišky nechte do druhého dne odležet někde v chladu.
Mohlo by vás zajímat
- Druhý den vše přeceďte přes tenké pláténko, abyste získali jen čistou šťávu. Tu opět nalijte do hrnce a přisypejte k ní cukr (na 1 l vody cca 1 kg cukru, záleží i na vaší chuti). Zamíchejte a přiveďte k varu. Nechte cukr rozpustit a vařte, dokud směs nezhoustne a nebude připomínat konzistencí med. Čím delší dobu budete vařit, tím bude med hustší a tmavší. To, zda je med dostatečně hustý, můžete zkontrolovat stejně jako při vaření džemu. Trochu kápněte na studený talířek a počkejte, zda směs ztuhne.
- Hotový med přelijte do vymytých a sterilizovaných sklenic a pevně zavřete. Sklenice na chvíli otočte dnem nahoru, aby se víčko dobře přichytilo a med pak uložte na chladné a tmavé místo. Při správném skladování vydrží pampeliškový med několik měsíců až rok. Po otevření jej raději skladujte v lednici. Pokud by vám med zkrystalizoval, můžete je rozehřát ve vodní lázni.
Náš tip: Pampeliškový med si můžete připravit také pomocí našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
20 receptů na těstoviny s omáčkou: Nebojte se v kuchyni improvizovat
Těstoviny jsou pokaždé skvělé, pokud jsou podávané s chutnou omáčkou. Některé země mají tradiční recepty, které k nim od nepaměti patří. Těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)