Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Václav Vydra a Jana Boušková tvoří pár nejen v soukromí, ale i při namlouvání komentářů k pořadu Prostřeno.
Zdroj: se souhlasem FTV Prima

Jeden z nejpopulárnějších uměleckých párů Jana Boušková a Václav Vydra mohou diváci Primy slyšet každý den v komentářích soutěžního pořadu Prostřeno. Inspirovala se však někdy známá herečka a připravila doma některých z televizních receptů, nebo raději vaří podle ozkoušených receptů? V rozhovoru pro server TopRecepty.cz Boušková také prozradila, která zahraniční kuchyně je jí nejbližší, zda letošní narozeniny oslaví s dortem v ruce, nebo kdo je v herecké rodině „šéfem“ v kuchyni.

Paní Boušková, právě dnes slavíte narozeniny, tak přejeme všechno nejlepší. A musíme se zeptat, bude tento den pro vás slavnostní i třeba jídlem, které si s panem Vydrou dáte?

Ještě nevím, co budeme jíst, ale večer hraju ve Stavovském divadle Nebezpečné známosti. Před několika dny jsme měli premiéru, Vašek nemohl přijít, protože hrál, tak se na mě půjde podívat na moje narozeniny.

Jaké pokrmy vlastně volíte, když chcete vytvořit něco pro zvláštní příležitost?

Většinou to je slepice v červeném oleji.

To zní tak napůl česky, napůl exoticky. Je vám bližší zahraniční nebo česká kuchyně?

Asi zahraniční. Pokud pomineme Thajsko nebo Čínu a zůstaneme v Schengenu, tak asi nejvíc španělská.

Zajímavé. Byť třeba španělské ptáčky jsou doma i u nás. Kdo je ale u vás doma „pánem“ kuchyně?

U snídaně Vašek, jinak já.

Takže asi tradiční rozdělení. Prozraďte nám ještě, léta namlouváte komentáře k pořadu Prostřeno, viděli jste tedy tisíce receptů. Inspirují vás někdy natolik, že si je vyzkoušíte i doma?

Myslím, že k tomu ještě nedošlo.

Chápu. Tak se pojďme vrátit k jídlu, které děláváte na slavnostní příležitosti, a to je ta slepice. Prozradíte nám na ni recept? 
Určitě a ráda. U nás je to opravdu jednička v oblíbených jídlech.

Slepice v červeném oleji aneb Netradiční slepice na paprice

Na nejpopulárnější pokrm v rodině herců Jany Bouškové a Václava Vydry budete potřebovat tyto suroviny:

Jak na to?

  1. Slepici vaříme až do momentu, kdy se její maso začne rozpadat. Část vývaru uschováme pro možné pozdější použití.
  2. Následně maso natrháme na malé kousky. Smícháme se sójovou omáčkou (nepoužíváme tu sladkou), hořčicí a suchým vínem.
  3. Nyní si připravíme „červený olej“. Do rozpáleného oleje vsypeme mletou papriku (pro ostřejší chuť můžeme použít feferonku). V momentě, kdy olej začne pěnit, odstraníme ho z plotny a postupně jím přelijeme maso. Pozor, paprika se rychle může připálit, proto pracujeme svižně.
  4. Pokud se nám zdá, že je směs moc hutná, můžeme použít vývar, který nám zbyl při vaření slepice. Vše důkladně promícháme.
  5. Pokrm necháme dobře vychladit v lednici. Pro dobré spojení chutí je lepší s konzumací počkat zhruba 12 hodin. Výbornou slepici jíme studenou, jako přílohu nejčastěji volíme pečivo.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli