Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta

Hodnocení receptu je 4,9 (152×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

meya.z

Náročný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby chladnutí

85 min (60 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby chladnutí)

Věnečky z odpalovaného těsta patří mezi klasiku českých cukráren a vždy nás vrací zpět do dětství. Tyto věnečky jsou nadýchané a naplněné pudinkovým krémem. Na závěr je můžeme ozdobit tradiční bílou polevou, ale slušet jim bude i poprašek cukru.

Suroviny pro 22 kusů

22kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 701 kJ /
4 231 kcal
Bílkoviny74,49 g
Tuky326,98 g
Vláknina6,80 g
Cholesterol 1,96 g
Sodík 1,01 g
Sůl2,34 g
Sacharidy244,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V kastrolu uvedeme do varu vodu, sůl a máslo. Vsypeme najednou všechnu mouku a při mírnější teplotě mícháme, dokud se z těsta nevytvoří koule a na dně kastrolu se nezačne tvořit bílý povlak. Pak odebereme ze zdroje tepla. Krok 2: Do vlažného těsta po jednom zapracujeme vejce. Další přidáme, až když se to předchozí dokonale vmísilo. Krok 3: Plech na pečení vymažeme, vysypeme moukou a naznačíme kolečka dál od sebe, lepší jsou menší, hmota v troubě nabyde. Lze i pod papír na pečení vložit šablonu s předkreslenými kroužky. Krok 4: Sáčkem s řezanou trubičkou tvoříme dvoupatrové kroužky. Krok 5: Pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C, po 10 minutách snížíme teplotu na 170 °C a dopečeme ještě 10-20 minut. Trouba se prvních nejméně 15 minut nesmí otevírat. Správně upečené pečivo je zlaté a po rozkrojení uvnitř suché. Prokrojíme je zubatým nožem. Krok 6: Z mléka a pudinkových prášků uvaříme hustý pudink bez cukru, přikryjeme ho potravinářskou fólií a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Krok 7: Změklé máslo a cukr vyšleháme do pěny a po částech do něj zašleháme uvařený pudink, můžeme ochutit rumem. Krok 8: Rozkrojené věnečky naplníme krémem, spojíme a pocukrujeme.

TIP: Jak se vyhnout chybám při odpalování těsta?

Zveřejněno 8. 5. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w0Xg

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w0Xg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (288)

Ahoj, už jsem pekla věnečky předpřipravené od Dr. Ötkera. Tady je to podobné - peču na 180 - 20 minut - dělám veneckove jednohubky. Měly by být nazlátlé, ale ne hnědé -to se pak drolí. Rozkrojit se dají zubatým nožem i po vychladnutí bez problémů. Podle receptu (až na tu dobu pečení - to jsem nezkousela) se podařily dokonale. :-K

Jsou výborný

AnetaPaz: Vám taky! Ať se pohoštění pro návštěvu vydaří, ať už připravíte cokoliv! :-K

AnetaPaz: Ahoj, ja ich plním v deň podávania. Ak stoja dlhšie, alebo pár dní - upečený venček mäkne. takto ostáva chrumkavý.

Dajda: Moc dekuji za odpoved. Leda bych je delala 23.vecer na toho 25. Nebo na Stedry den:-D dekuji a krasne svatky! :-8

AnetaPaz: Řekla bych, že věnečky nejsou ideální moučník na Vánoce, kdy se všechno peče dost předem, aby se to odleželo. Kdysi jsme chtěli dělat věnečky na svatbu, ale dopředu to nešlo. Tvary je totiž potřeba hned po upečení rozkrojit a naplnit, jinak Vám ztvrdnou. No a naplněné Vám vydrží tak dva dny, abyste se s nimi mohla pochlubit. To je moje zkušenost, ale třeba bude mít někdo jinou. ;-)

Dobry den, chtela bych napect na Vanoce, jak dlouho venecky vydrzi? Jak moc dopredu muzu pect, hlavne na 25., prijede rodina, dekuji za odpoved

Skvělý recept, věnečky se povedly, jen jsem musela použít více vajec. :) Děkuji.

Tak jsem dělal již potřetí a vždy se povedly. Jen jak jsem psal dříve ,je potřeba vychytat tu hustotu těsta,já třeba dnes dal 7 vajec než to těsto šlo krásně ze sáčku. Přidal jsem i fotku. Dělám je větší a bylo jich 20 ks.😉👍

RedHead: Ta fotka je moje a jsou dělané přesně takhle, jen někdy dám hladkou mouku, podle toho co mám doma. Jsou moc dobré. Taky dělám věnečky dlouho a je pravda, že se prostě někdy nepovedou.

RedHead: Pokud je vidět na věnečcích kapičky vody přes sklo trouby, nejsou pečené. Po skončení , vypnout troubu a nechat věnečky 7 minut v troubě odpařit přebytečnou vodu. Ale, je fakt, že někdy ani nenaběhnou a zjistila jsem to tak, že jsem dala o jedno vajíčko méně, jak jsem měla a taky se mi stalo. Tohle těsto se nesmí odfláknout, jinak katastrofa.

Bohužial, pridávam sa k nespokojným :( Je to asi 50x čo robím venčeky, akurát som prišla o svoj recept a hľadám nový. Podľa komentov sa mi tento skúšať moc nechcelo, ale podla fotiek a hviezdičiek som to riskla. Ešteže som spravila len malú dávku a nie trojitú ako som sa chystala. Krásne sa nafúkli a po 30min som ich vytiahla spľasnuté a zvnútra totálne surové :-// Teploty som dordžala, časy som dodržala, trúbu som neotvárala a j tak stoja za prd :-//

Piekla som na zajtrajšiu oslavu, takže plním až zajtra (krému sa mi zdá veľa). Recept dodržaný, z uvedeného množstva surovín mám 39 malých "bochánkov".

Jednoduché a celkem i rychlé, jakmile to člověk dostane do ruky. :-8 Navíc neskutečně dobré! Dělala jsem děckám na tábor a zmizly skoro hned (vedoucí si oddělali, aby měli na večer - pak už nebylo). <3

mika59 ad.: k receptu je přiřazeno nové video ;-)

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
věnečky z odpalovaného těsta, odpalované těsto, odpalované těsto na věnečky, venecky, odpalované věnečky, věnečky z odpalovaného těsta, které se vždy povedou, věnečky recept, recept na věnečky z odpalovaneho těsta, žloutkové věnečky z odpalovaného těsta, kluci v akci žloutkové věnečky, venecky z odpal.testa, nejlepší odpalované věnečky, recept na věnečky, věnečky z odpalovaného, domácí mini věnečky, odpalované těsto věnečky, vetrniky z odpalovaneho testa, mini věnečky, odpalované těsto recept, pečení věnečků

Suroviny:
voda, máslo, sůl, mouka polohrubá, vejce, mléko, pudink vanilkový, cukr moučkový, máslo, rum

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu