Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řecká špenátová rýže

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Středně náročný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Letní počasí s sebou nese poznávání cizích krajů i jídelníčků. Jídla řecké kuchyně jsou natolik úžasná, že stojí za to je zkusit připravit i u nás. Rýže po řecku není tak složitá a skvělý chuťový zážitek vám přiblíží zdravou středomořskou stravu.

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 294 kJ /
548 kcal
Bílkoviny6,12 g
Tuky48,88 g
Vláknina8,91 g
Cholesterol 77 mg
Sodík 28 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy18,49 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rýži několikrát propláchneme a necháme okapat na sítu. Stejně propláchneme na sítu i špenát, zbavený dlouhých stonků. Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno.
Česnek sloupneme, rozmáčkneme naplocho nožem a nasekáme.
Najemno nasekáme nebo nastříháme kopr a pažitku. Krok 2: Do rozehřáté hluboké pánve nalijeme olivový olej na kterém orestujeme postupně cibuli (cca 4-5 minut), poté česnek, polovinu kopru i pažitky.
Společně mícháme ještě minutu.
Přidáme špenát a restujeme do zavadnutí.
Přisypeme rýži, osolíme, opepříme a promícháme. Krok 3: Podlijeme částí vývaru kuřecího (nebo zeleninového).
Přivedeme k varu a na sníženém stupni tepla dusíme za případného podlití a promíchání do změknutí rýže cca 20 minut.
Vmícháme máslo, zbylou pažitku, kopr a citronovou kůru. Krok 4: Podáváme pokapané citronovou šťávou samotné, s kostičkami sýru feta nebo jako přílohu k masu.

TIP: Jaké jsou druhy rýže

Zveřejněno 13. 6. 2023

Poznámka autorky Marie Svarcova

Recept pochází z dovolené v Řecku přímo od majitelky penzionu. I když je atmosféra dovolené nenahraditelná, tato rýže je výborná i z naší kuchyně. Kdo nemá rád kopr, nemusí dávat.

Hodí se k pečenému nebo grilovanému kuřeti ale i samotná rýže chutná skvěle.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecká špenátová rýže

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wpVoR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecká špenátová rýže

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wpVoR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Eja57: :-) Evičko, to nebylo potřeba psát - hezky jsi to vymyslela Ty :-K krásný den

Marie Svarcova: s laskavým svolením autorky vkládám svoji inovaci jako samostatný recept

Eja57: :-)Eja57: :-) Evi, moc děkuji za pěknou fotečku, já to mám také ráda bez masa, je to samotné skvělé, děkuji za vyzkoušení a inovaci :-K měj se moc hezky

Dovolila jsem si recept ještě maličko upravit, do základu cuketa na skus a sypka hotová rýže smíchana až před podáváním. Bylo to velmi dobre, pridávám foto:-K

Eja57: :-) rádo se stalo, děkuji za komentář a přeji krásný den :-K

Vynikající to bylo:-K
Bez masa.
Děkuji za inspiraci.

Suroviny:
rýže basmati, olej olivový, cibule, česnek, kopr, pažitka, špenát baby, vývar masový, citron, máslo, sůl, pepř mletý, kůra citronová, sýr feta

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu