Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketová mouka (sušená cuketa)

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min bez doby sušení

20 min (20 min příprava, bez doby sušení)

Velkou výhodou cuket je to, že v podstatě nemají žádnou výraznější chuť a přebírají chutě pokrmu, do kterého je přidáme. Cuketová mouka krásně voní, téměř jako jemná domácí vegeta. Využijete ji na zahuštění zeleninových polévek, omáček nebo třeba do těsta na palačinky.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Menší i trochu větší cukety omyjeme, do sucha otřeme. Cukety neloupeme ani nevykrajujeme. Krok 2: Cukety nakrájíme na kolečka o tloušťce asi 4-5 mm. Krok 3: Všechna cuketová kolečka rozložíme na patra sušičky a zapneme ji na 50-55 °C. Časovač nastavte na 2 hodiny. Po uplynutí této doby prohoďte síta sušičky, protože spodní patra se suší rychleji než horní. Tím docílíte rovnoměrného prosušení. Celková doba sušení je 8-10 hodin. Krok 4: Kdo nemá sušičku, může sušit v troubě. Několik plechů vyložte papírem na pečení, rozložte na ně plátky cukety a sušte najednou v mírně pootevřené troubě při 50 °C na horkovzdušný program. Krok 5: Cukety necháme vysušit zcela dosucha, až se plátky v prstech lehce zlomí nebo drolí. Pokud bude mouka usušená méně, může se ve sklenicích kazit a plesnivět. Krok 6: Úplně vysušené plátky po částech rozmixujeme na prášek potřebné hrubosti, na cuketovou mouku. Vsypeme ji do čistých a suchých sklenic s dobře těsnícím víčkem, aby nenatáhla vlhkost. Pevně uzavřeme a uložíme v suchu a temnu.

TIP: Jak vyrobit cuketovou mouku

Zveřejněno 8. 8. 2023

Poznámka autorky cathleen

Tento a další moje recepty najdete na www.pekarnomanie.cz

Loupání velmi tuhé slupky zvolíme jen u těch největších kusů, kde by bylo zároveň nutné vyříznout i téměř zralá a tvrdá semena. Tyto přezrálé cukety jsou navíc plné vody a tak se hodí spíš k použití do zavařených zeleninových směsí na topinky. Je potřeba dávat pozor i na případnou hořkost u větších a přezrálých cuket. Z každé cukety proto kousek ukrojte a ochutnejte. Hořké nepoužívejte, ať si nepřivodíte otravu.

Některé trouby neumožňují, aby při použití horkého vzduchu mohla být zároveň pootevřená dvířka. Pokud máte takovou troubu, použijte program horní/dolní ohřev a sušte při 50 °C 8-10 hodin.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketová mouka (sušená cuketa)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zp6Am

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketová mouka (sušená cuketa)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zp6Am

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

mika59: těším se na tvou krásnou fotku! :-K

Tohle určitě udělám :yes::yes:

janatka: jenom půlku cukety?:-) Škoda, je to stejná práce i spotřeba energie jako na usušení třeba 3 cuket. Ale snad bude mouka chutnat a můžeš si nasušit novou. Cukety ještě zdaleka nekončí :-D

Janina54: doufám, že se recept osvědčí a budete doma spokojeni! ;-)

Tak včera jsem sušila na horkovzduch 4,5 h v troubě. Vyzkoušela jsem jen půlku cukety, nevěděla jak mi to půjde a jak to dopadne. Bylo toho opravdu málo po usušení a tak kutr měl co dělat. Snad to bude v poho a vydrží mi to .

cathleen: ať je nápad od kohokoliv, je výborný :-) a s radostí ho použiji, letos máme cuket víc jak zadarmo :-D a už ani rodina je nechce

Hella (moderátorka): Heli, samozřejmě o ní píší, jako o bezlepkové moukce. Já sama si ji zatím neumím představit jinde, než na to zahuštění...ale přidat ji kamkoliv jinam - to bude třeba vyzkoušet a pak podat zprávu ostatním ;-)

magdalenka: děkuju :-) doufám, že ti, kdo vyzkouší, budou spokojeni stejně, jako my.

Eja57: díky :-) Nápad moc fajn, jen není můj. Poslala mi ho kamarádka ;-)

Tiež ma napadli slová úžasu...:-8

:-* děkuji, všem!

:-):yes::yes: ůžasný nápad , určitě vyzkouším :-K

Ivko, to je geniální:yes::yes:

Velmi zajímavé! Je možné jí použít jako bezlepkovou? Jaké má využití?

Suroviny:
cuketa

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu