Cuketová mouka (sušená cuketa)
Velkou výhodou cuket je to, že v podstatě nemají žádnou výraznější chuť a přebírají chutě pokrmu, do kterého je přidáme. Cuketová mouka krásně voní, téměř jako jemná domácí vegeta. Využijete ji na zahuštění zeleninových polévek, omáček nebo třeba do těsta na palačinky.
Postup přípravy
Krok 1: Menší i trochu větší cukety omyjeme, do sucha otřeme. Cukety neloupeme ani nevykrajujeme.
Krok 2: Cukety nakrájíme na kolečka o tloušťce asi 4-5 mm.
Krok 3: Všechna cuketová kolečka rozložíme na patra sušičky a zapneme ji na 50-55 °C. Časovač nastavte na 2 hodiny. Po uplynutí této doby prohoďte síta sušičky, protože spodní patra se suší rychleji než horní. Tím docílíte rovnoměrného prosušení. Celková doba sušení je 8-10 hodin.
Krok 4: Kdo nemá sušičku, může sušit v troubě. Několik plechů vyložte papírem na pečení, rozložte na ně plátky cukety a sušte najednou v mírně pootevřené troubě při 50 °C na horkovzdušný program.
Krok 5: Cukety necháme vysušit zcela dosucha, až se plátky v prstech lehce zlomí nebo drolí. Pokud bude mouka usušená méně, může se ve sklenicích kazit a plesnivět.
Krok 6: Úplně vysušené plátky po částech rozmixujeme na prášek potřebné hrubosti, na cuketovou mouku. Vsypeme ji do čistých a suchých sklenic s dobře těsnícím víčkem, aby nenatáhla vlhkost. Pevně uzavřeme a uložíme v suchu a temnu.
Zveřejněno 8. 8. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Cuketová mouka (sušená cuketa)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zp6Am
Moje poznámka
Cuketová mouka (sušená cuketa)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zp6Am
Nejnovější recepty
Čokoládové hvězdy Bertíka Sacherky
Přidáno před 11 hodinami
Losos s černou čočkou
Přidáno před 13 hodinami
Vanilkové rohlíčky a kuličky
Přidáno před 17 hodinami
Malinové "obrázky"
Přidáno před 19 hodinami
Kynuté chuťovky z batátů
Přidáno před 23 hodinami
Rusalčiny věnečky
Přidáno 20. 12. 2024 18:04
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Nejlepší štědrovečerní řízek z horkovzdušné fritézy: Viktorie z MasterChefa poradila, jak připravit perfektní slavnostní jídlo
Radek Kašpárek prozradil, v čem je kouzlo jeho bramborového salátu: Cibuli nedávám syrovou, zeleninu vařím i s octem, říká
Plněné knedlíky se zelím podle knedlíkového mistra se hodí i k huse a jsou výborným zpestřením svátečního menu
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Drožďová polévka
Lusssie před 7 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
zuzikm před 8 hodinami
Cukeťák II
mendorf před 8 hodinami
Francouzské brambory podle Menutovky od Koko
mafinka888 před 12 hodinami
Opilý salám (čokoládový)
luciknap před 12 hodinami
Cukroví - plněné ořechy
renias před 13 hodinami
Kuře po staropražsku
Hanes před 13 hodinami
Bramborové knedlíky
snejkee před 15 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
stefi.f47 před 17 hodinami
Suroviny:
cuketa
Komentáře (14)