Arónie je nejen krásná, ale i ceněná pro hodnotné plody, které se dají zpracovat různými způsoby
Jeřáb černý nebo také černá jeřabina či arónie patří mezi krásné a užitečné dřeviny našich zahrad. Pokud máte dostatek prostoru a rádi zkoušíte méně známé druhy ovoce, zasaďte i arónii. Plodit začne velmi brzy od výsadby a rok od roku bohatěji. Navíc má pěkný a okrasný vzhled - na jaře sice kvete nenápadnými bílými květy, ale na podzim zaujme nádherným zbarvením listů.
Jeřáb černý (temnoplodec černoplodý, Aronia melanocarpa) je odolný, nenáročný na pěstování a dosahuje pouze menšího vzrůstu. Pěstuje se buď jako stromek nebo keř. Nevyžaduje žádné zvláštní udržování tvaru řezem, odstraňujeme pouze zasychající, poškozené nebo překážející větve a výhony. Prvních plodů, které jsou plné cenných látek, se dočkáme velmi brzy a každým rokem jich bude ještě více. Sklizeň je každoročně poměrně spolehlivá. Nejkrásnější je arónie na podzim, když se její listy zbarví do červena.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Sklizeň plodů arónie
Plody sklízíme od druhé poloviny srpna až do začátku října, v závislosti na odrůdě. Můžeme je nechat nesklizené i déle, ale jsou velkým lákadlem pro ptáky, kteří je dovedou velmi rychle sklidit místo nás.
- Dobře vyzrálé plody sbíráme obvykle po kranečkách a brzy je zpracujeme. Až do zpracování je ponecháme rozložené na bedničkách nebo v nízkých krabicích v chladnější místnosti, chráněné před hlodavci a před hmyzem.
- Nemáte zrovna na zpracování aronie čas? Na bedničkách plody sice vydrží, ale budou pomalu sesychat, některé se mohou začít kazit. Pokud z nich chcete připravit marmeládu nebo šťávu, je lepší zpracování neodkládat.
- Plody můžete nechat nesklizené co nejdéle, sledujte ale, jestli je neobjevilo ptactvo. Pokud dřevina není příliš velká, můžete ji přikrýt starou záclonou nebo netkanou textilií, aby se k plodům ptáci nedostali.
Využití plodů arónie
Zpracování plodů arónie je snadné a výrobky z nich jsou trvanlivé - nemají sklon se kazit. Chuť je mírně natrpklá, zralejší plody jsou lepší a šťavnatější, později začínají sesychat. Arónie je považována za mimořádně léčivou a prospěšnou pro naše zdraví, léčivé látky v menší míře obsahují i listy a květy, ale největší hodnotu mají plody.
- Odtrháváme je z kranečků až těsně před zpracováním, aby zbytečně neodtékala cenná šťáva. Odtrhávání jde velmi rychle.
- Záleží na nás, kdy plody opláchneme vodou. Když je omyjeme, dokud jsou ještě na kranečkách, nebude z nich při mytí zbytečně odtékat šťáva. Nicméně oplachování až po očištění je pohodlnější, zvlášť pokud máme arónie více.
- Plody se dají snadno sušit, a to nejlépe v elektrické sušičce. Po usušení je používáme na přípravu ovocného čaje nebo např. do litého perníku místo rozinek.
- Lze je přidávat do směsi na pečený čaj, čaji dají krásnou barvu a výbornou chuť.
- Jsou skvělé a bezkonkurenční na přípravu lahodných sirupů - můžeme je sice tepelně upravovat, ale léčivé vlastnosti nejlépe zachová sirup připravený zastudena.
- Arónie je oblíbená na přípravu likérů.
- Plody můžete využít na přípravu marmelád a džemů pikantní chuti, které se hodí jako náplň do sladkého pečiva.
- Hodí se na kompoty, které v zimě využijeme do jogurtu nebo na posypání koláčů. Plody vzhledem připomínají borůvky nebo černý rybíz.
- Arónie se velmi snadno mrazí, využijeme ji pak na přípravu čaje, na zdobení litých buchet nebo do jogurtu.
- Pro nejbližší týdny stačí plody zasyrova promíchat s cukrem nebo medem a dát je do menších skleniček, ty pak uložit do chladna. Využijeme je např. do bílého jogurtu nebo na zdobení kaší.
Arónie prospívá našemu zdraví
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Encyklopedie bobulovin: Víte, jak vypadá josta a jak v kuchyni nejlépe využít angrešt, černý bez či rakytník?
Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
Amatérská kuchařka Milada z Ostravy navařila, popsala a nafotila už neskutečných 2336 receptů a hodlá pokořit jeden milník
Komentáře (2)