Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec

Velikonoce si bez mazance jen stěží představíme. Pokud hledáte recept na mazanec, který je pěkně hutný a nadýchaný jako vata, a na plechu zůstane krásně vysoký, vyzkoušejte tento.

Hodnocení receptu je 4,7 (192×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby kynutí

70 min (35 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby kynutí )

Suroviny pro 1 kus

1 velký nebo 2 menší mazance

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 472 kJ /
4 415 kcal
Bílkoviny96,26 g
Tuky183,08 g
Vláknina27,92 g
Cholesterol 1,29 g
Sodík 665 mg
Sůl1,56 g
Sacharidy550,99 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme z odměřených a přichystaných surovin kvásek. Odebereme z nich a smícháme 100 ml vlažného mléka, rozdrobené droždí a 1 lžíci cukru a necháme vzejít asi 15 minut. Krok 2: Vykynutý kvásek přidáme k ostatním surovinám
a vypracujeme hladké těsto. Pokud je těsto řídké, můžeme podle potřeby přidat malé množství mouky. Krok 3: Těsto necháme 1 hodinu kynout. Krok 4: Z těsta vytvoříme buď jeden veliký, nebo 2 menší bochánky a necháme ještě půl hodiny kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Krok 5: Bochánek navrchu nařízneme do křížku, potřeme rozšlehaným vejcem s troškou mléka a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut.

TIP: Rady a tipy, jak upéct krásný a chutný mazanec

Zveřejněno 26. 3. 2010

Poznámka autorky JanaDorazinova

Mazanců jsem už pekla hodně, tento je ale snad nejlepší. Kdo chce, může použít polovinu polohrubé a polovinu hladké mouky. Také jsem to tak udělala a těsto je hebké jako vata.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mazanec

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J8jy

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mazanec

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J8jy

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (291)

Ještě nikdy se mi nepovedl ten pěkný tvar jaký má mít. Vždy se mi roztrhne po celé délce a rozteče. Čím to je ? Řidší těsto, hustší těsto, naříznutý, nenaříznutý vždy vypadá stejně. Je na to nějaký fígl? Správného mazance se asi nedožiji 😅

LubomirK: Krásný den, odpověď na Vaši otázku není vůbec jednoduchá, protože při přípravě těsta nejsme s Vámi. Za neúspěchem může stát více faktorů. Podle mých zkušeností je velmi důležité opravdu dobře propracovat těsto. Musí být krásně hladké a nelepivé. Když hnětu těsto v robotu, zabere to určitě alespoň 15-20 minut. Musím se přiznat, že se mi robot občas sám vypne, protože už je přehřátý:-D. Velmi se mi také osvědčilo nejprve pár minut hnětat těsto bez másla, a zapracovat jej až nakonec. Těsto na mazanec vyžaduje delší kynutí a je dobré ho v průběhu kynutí ještě jednou propracovat. Pokud je těsto na začátku kynutí dobře tvárné a hezky drží a po nakynutí je řídké, bude nejspíše již překynuté. Už jste zkusil upéct mazanec ve formě? Nebo třeba v remosce? Přidávám pár důležitých odkazů, které by Vám v cestě za dokonalým mazancem mohly pomoci:



Ať se Vám mazanec brzy podaří:-)

Dělala jsem z dvojí dávky.Celkem 4 mazance.Uberte vlážného mléka,přidejte mouky a do rozpálené trouby na 200 stupňů vlozte mazanec ,po 5 minutách stáhněte teplotu na 150 stupňů a zakryjte vršek mazance pečícím papírem a pečte ještě 25 -30 minut.Jsou vyborne

Výborný mazanec. Dala jsem jen 200ml mléka:yes:

katkatrnkova: katkatrnkova: recept za to nemůže,to hlava a ruce.......🤔 😂

katkatrnkova: tak jsem tu zpět po upečení.. no katastrofa. Už nikdy víc. Nechala jsem ho tam o 3 minuty víc a už jsem mazanec musela vytáhnou.. Kůrka pomalu spálená a vnitřek nedodělaný.. hrozný recept. Jsem opravdu zklamaná.. :-(:-(:no:

Těsto vypadalo že začátku jako břečka :-D pak jsem přidala víc mouky a už bylo v pohodě tak jak jsem si ho představovala. Těsto vykynulo krásně teď jen jak bude vypadat až ho vytáhnu z trouby. Uvidíme :-8

Děkuji za skvělý recept.

cathleen: Z receptu to poznat není. Já vím, že se to tak uvádí. Jen se mi stejně vždycky povede to pomotat. Čistě můj problém. Proto jsem se to snažila uvést na pravou míru i uživateli Duchuch
😊

malo: ano, kvásek se vždy dělá z odměřených, připravených surovin, které jsou napsány v receptu. Pokud to z tohoto receptu není poznat, není srozumitelný, v textu postupu to za autorku, která již není mezi námi, opravím ;-)

Duchuch: Přesně. Ale řekla bych, že to mléko se počítá i na kvásek.
Uvědomila jsem si to až potom, co jsem tam nalila 300 ml i s kváskem. Ale chybami se člověk učí. Příště budeme chytřejší. :-D

malo: Představte si že já úplně zapomněla udělat kvásek , jelikož jsem po dlouhé opravdu po letech použila sušené kvasnice , dávala jsem postupně vše rovnou do mísy 🤷🏽‍♀️👍. Tím jak jsou sušené , polila jsem je vlažným mlékem a taky “vyskočili “ i přímo v míse již s moukou atd. Ještě jsem si napůlila mouky , pol+špaldová, těsto zatím 👍. Peču kynuté těsto i jiné recepty již no, 35 let už určitě takže se výsledku nebojím. Píši komentář pro ty kdyby se jim podobná věc stala ať se taky nebojí . 🍀🤷🏽‍♀️👍😉

Je skvělý i podle Ládi Hrušky (když nemáš mandle, vraž tam třeba sezam, když nemáš citrón, stříkni tam limetkovou citrónku, když nechceš rozbít další vejce, potři to těmi bílky s mlékem 🤣) 😋🥰

Krásně vláčný

Nesmyslný poměr surovin. Těsto má konzistenci tekoucí řeky. Vylil jsem ho do formy. Opravte to prosím, ať je to recept na mazanec a ne na kynutý perník ☝️

Bomba! Kynuly mi sice přes noc... ale dopadly dobře. :-D Skvělý recept!

KristynaBie: Je to jeden velký panák, můžete dát méně nebo vůbec a místo rumu dát mléko.

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
mazanec, mazanec recept, velikonocni mazanec, recept na mazanec, recept mazanec, velikonoční mazanec recept, proč praská mazanec, bochánek penny, recept na velikonoční mazanec, pleteny mazanec, proč praskne mazanec, mazanec recepty, jednoduchý mazanec, penny příští týden, prasklý mazanec, recept na mazance, mazance, recepty na mazanec, proč praskají mazance, proč vánočka praskne

Suroviny:
droždí čerstvé, mouka hladká, mouka polohrubá, cukr krupice, žloutek, máslo, mléko, rozinky, mandle, sůl, kůra citronová, anýz, rum, vejce, mléko

Přidat fotografie receptu