Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kváskové placky pana hajného

Tyto placky možná kdysi voněly v nejedné hájence. Hub býval v lese i v hájence vždy dostatek, i kus uzeného se v komíně nebo ve spíži našel. Kváskové placky jsou snadné, přijdou k chuti, zasytí a navíc krásně provoní kuchyň a pak i zbytek domu.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 25 min - bez dob kynutí

80 min (55 min příprava + 25 min tepelná úprava, - bez dob kynutí)

Suroviny pro 12 kusů

12kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 923 kJ /
4 045 kcal
Bílkoviny86,84 g
Tuky155,47 g
Vláknina204,40 g
Cholesterol 117 mg
Sodík 5,49 g
Sůl13,60 g
Sacharidy480,79 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na rozkvas vše smícháme dohromady a zakryté v míse necháme asi 12-14 hodin vykynout. Krok 2: Sušené houby uvaříme ve vodě, vodu slijeme a vychladlou později použijeme do těsta. Houby nasekáme na menší kousky. Krok 3: K hotovému rozkvasu přidáme mouku a vodu z hub, promícháme a necháme 30 minut odpočinout – proběhne autolýza (mouka bobtná a lépe se vyvíjí lepek). Krok 4: Slaninu pokrájíme na drobno a na sádle vyškvaříme. Před stáhnutím z tepla do pánve přihodíme i na nudličky nakrájený stroužek česneku a jen krátce osmahneme. Krok 5: K surovinám v míse přidáme houby, sádlo i s česnekem a slaninou, sůl a kmín a vymísíme těsto, které necháme asi 30-45 minut rozkynout. Krok 6: Lžící namáčenou v hrnečku s vodou z těsta vykrajujeme kousky (9-12), ukládáme je na plech s pečicím papírem a roztlačíme do vyšší placky. Na plechu necháme asi 60-90 minut nakynout, můžeme je i s plechem vsunout do igelitového pytle nebo aspoň uložit do trouby, kde neoschnou. Krok 7: Vykynuté placky můžeme sypnout kmínem a upečeme je ve vyhřáté troubě při 220 °C přibližně 20-25 minut. Krok 8: Hotové, ještě horké můžeme placky potřít rozpuštěným sádlem smíchaným s rozetřeným česnekem. Budou nejen nádherně vonět, ale česnek je i dochutí.

Zveřejněno 21. 2. 2024

Poznámka autorky cathleen

Tento a další moje recepty najdete na mém webu www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wpKWg

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wpKWg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

magdalenka: :-*:-* však víš, jak ráda bych ti nabídla!

Tiež by som rada ochutnala. :-8

Marie Svarcova: a já bych ti moc ráda nabídla! :-*
Miluji tyhle jednoduché a voňavé dobroty! Kolem pana hajného z minulých časů muselo bývat hodně hub, i kus uzeného pořád ve spíži...pochutnávali si :-)

:-)<3:yes::yes: S houbami, česnekem i sádlem - přesně podle mé chuti. Určitě bych neodmítla :-K

Suroviny:
voda, mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná, kvásek, houby sušené, mouka hladká, otruby pšeničné, sůl, kmín drcený, sádlo, slanina anglická, česnek, houby sušené, sádlo, česnek

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu