Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se dělí hovězí maso? Které části jsou šťavnaté a libové
Zdroj: Pixabay

Hovězí maso obsahuje nezastupitelné plnohodnotné bílkoviny, mnoho vysoce ceněných minerálů (hlavně železa) a vitamínů. Konzumace hovězího masa podporuje zdravý životní styl a zdravé stravování, protože jeho nutriční hodnoty vysoce převyšují jiné druhy masa. Na maso byla vyšlechtěna speciální masná plemena hovězího skotu a do obchodní sítě se dostává maso už vyzrálé, které je určeno k přímé kuchyňské úpravě. Kvalitní hovězí maso z mladých dobytčat má jasně červenou barvu, starší dobytek poskytuje tmavší a tužší maso, naopak maso z nedospělého dobytka (telecí) je šedorůžové a velmi jemné. 

Hovězí se dělí na přední a zadní. Přední maso se vyznačuje menšími svaly, vyšším množstvím vaziva a tuku, bývá také šťavnatější. Zadní hovězí je libové, bývají to větší svalové kusy.

Zadní hovězí maso

Zadní masokýty je hodnotné maso, které se dále dělí na ořech, vrchní šál a spodní šál a květovou špičku. 

Plec se dál dělí na nízkou, kulatou (falešná svíčková) a loupanou.

Svíčkovou můžeme rozdělit na palec a špičku. 

Roštěnec je hřbetní část zadní čtvrtky, bývají to mohutné svalové celky. Množství tuku se řídí hmotností zvířete. Roštěnec dělíme na nízký a vysoký. 

Přední hovězí maso

Do předního hovězího masa patří krk, který mívá vyvážený poměr svaloviny a tuku, což způsobuje šťavnatost masa. 

Asi nejznámější přední hovězí maso je kližka, která se odděluje z přední i zadní nohy dobytčete, je to vlastně předloktí. Obsahuje hodně vaziva a díky tomu je šťavnatá. 

V obchodech bývají k dostání i hovězí droby a sem patří kromě vnitřností jako dršťky, srdce, játra, jazyk i ostatní drobné části jako lůj, morkové kosti, žebra, oháňka, líčka (1) a tzv. ořez. Ořez používáme na mletí, bývá to hlavně maso oškrabané z kostí při vykosťování. Líčka jsou skvělá dušená, oháňka a žebra nebo morkové kosti na vývar. Morek a lůj se používají jako tuk, např. pod maso. 

Některé druhy masa nebývají v řeznictvích běžně ke koupi, protože si je rovnou berou restaurace. 

Komentáře (2)

adamos: Dobrý den. O pavučince se nikde v článku nepíše a veverku najdete na obrázku pod číslem 16 :-K

Kde je na hovězím mase pavučinka a veverka ? dík za odp. ad:-)

Další tipy a triky