Gazdovský chléb
Kyprý a měkký gazdovský chléb vonící smaženou cibulí a slaninou můžete upéct jako klasický bochník. Nebo si trochu pohrát a dát těstu tvar velkého šneka, jako je u chleba na fotografii. Upečený gazdovský chléb pak na stole vypadá velmi zajímavě.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 329 kJ / 2 708 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 64,23 g |
| Tuky | 94,45 g |
| Vláknina | 24,83 g |
| Cholesterol | 71 mg |
| Sodík | 1,70 g |
| Sůl | 4,20 g |
| Sacharidy | 388,99 g |
Postup přípravy
Krok 1: Slaninu nakrájíme na drobno, rozškvaříme na pánvi a osmahneme na ní krájenou cibulku.
Krok 2: Mouku prosijeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a zalijeme vlažnou vodou.
Krok 3: Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek surovin (mimo cibulky se slaninou) a do hladka uhněteme jemné a elastické těsto. Teprve ke konci hnětení přidáme i odloženou slaninu s cibulí. Těsto hněteme robotem, ale můžeme ho zpracovat i ručně nebo pomocí vařečky.
Krok 4: Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout v teple místnosti – trvá to 30-45 minut.
Krok 5: Hotové těsto na stole propracujeme, vytvarujeme do bochníku a uložíme ho kynout do moukou vysypané ošatky.
Krok 6: Přibližně po 45-60 minutách vykynutý chleba vyklopíme na plech s pečícím papírem, postříkáme ho vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / 45 minut).
Zveřejněno 4. 4. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Gazdovský chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pY2k2
Moje poznámka
Gazdovský chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pY2k2
Nejnovější recepty
Staročeský houbový kuba
Přidáno před 10 hodinami
Vánoční roláda s čokoládovým krémem
Přidáno před 11 hodinami
Opilcův kapr
Přidáno před 15 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 22 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 21. 12. 2025 17:52:16
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Okoun mořský na sumahu
Kajkajak před 6 hodinami
Domácí piškoty
Marjet před 8 hodinami
Rychlá ořechová náplň do cukroví
zvon23 před 9 hodinami
Celerové karbanátky se šunkou a sýrem
Wanilor před 10 hodinami
Piškotová vosí hnízda
vladka.sme před 11 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Slavista62 před 11 hodinami
Jednoduchá hermelínová pomazánka
Slavista62 před 11 hodinami
Domácí šunková pěna
Slavista62 před 11 hodinami
Bramborový švýcarský salát
TondaJ před 11 hodinami
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 12 hodinami
Suroviny:
voda,
slanina anglická,
cibule,
syrovátka sušená,
cukr,
sůl,
kmín drcený,
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná,
mouka hladká,
droždí čerstvé
Komentáře (3)