Ledový salát je ozdobou letních zeleninových salátů. Vyzkoušíme ty nejoblíbenější recepty
Ledový salát konzumujeme většinou v čerstvém stavu - hodí se na zdobení talířů s vařeným jídlem a používáme ho ve studené kuchyni. Je výborný do salátů - lahodný, svěží a křupavý. Pevné velké listy můžeme upravit i tepelně.
Ledový salát vytváří pěkné a robustní hlávky, proto potřebuje k růstu více prostoru. Výhodou je, že většinou dobře snáší horké počasí a není náchylný k vybíhání do květu. Okraje listů jsou mírně zkadeřené a mají lesklý, jakoby ledový povrch. Pěstují se různé odrůdy, světle i sytě zelené.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Ledový salát v naší kuchyni
Salát obsahuje velký podíl vody a má nízkou energetickou hodnotu. Zlepšuje trávení, je močopudný a mírně projímavý. Snižuje nervové napětí a podporuje spánek. Nejlepší je čerstvý, konzumovaný co nejdříve po sklizni. Přidáváme ho do zeleninových salátů, může tvořit jejich hlavní část nebo jen menší podíl.
Chutné saláty osvěží i zasytí
Ledový salát kombinujeme především s plodovou zeleninou (rajčata, papriky, okurky), ale i s ředkvičkami, pórkem a cibulkou. Salát bude výživnější a sytější, když k němu přidáme uvařená vajíčka, na kostky nakrájené sýry a tepelně upravené maso (např. kuřecí, tuňák) nebo uzeniny. Chuť salátu ještě vylepší aromatické bylinky a rozmanité zálivky.
Ozdobné listy se zkadeřenými okraji
Listy ledového salátu působí na talíři velmi atraktivně, zdobíme jimi uvařená jídla. Velmi dobře chutnají s různými řízky a karbanátky. Méně časté je využití listů k tepelné úpravě. Můžeme z nich vyzkoušet např. závitky. Velmi krátce je nejprve povaříme v páře nebo jen spaříme vroucí osolenou vodou. Listy díky tomu ztratí křehkost a získají lepší tvárnost. Poté do nich vložíme plátek tvrdého sýru, případně šunky, a uvařené vajíčko, stočíme, položíme do vymazaného pekáčku, omastíme a krátce zapečeme v troubě.
Jak připravit oblíbené letní saláty, poradí náš další článek.
Komentáře (1)