Zavařování ve šroubovacích sklenicích má jiná pravidla než v klasických
Šroubovací sklenice mají na obalu i víčku závit, kterým se obsah neprodyšně uzavře. Neprodyšnost může mít ale i nevýhodu v tom, že při zavařování nemůže rozpínající se plyn pod víčkem uniknout, zavařenina není správně uzavřená a kazí se. Lze tomu snadno předejít.
Nesprávně zavařenou sklenici poznáme tak, že víčko se prohýbá a na poklep zní dutě. Předejdeme tomu poměrně jednoduchou vychytávkou. Šroubovací sklenice zavařujeme v páře, nebo suchým horkem (trouba), zcela nevhodná je myčka nádobí i autokláv (ponoření sklenic ve vodě).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařovat ve šroubovacích sklenicích
Potřebujeme chňapky, protože budeme manipulovat s horkými sklenicemi.
- Po naplnění sklenic (1–1,5 cm pod okraj) víčko jenom lehce přitáhneme.
- Sklenice musí být uložené svisle.
- Okamžitě po ukončení sterilace víčka rukama v rukavicích pevně dotáhneme.
- Kašovité zavařeniny (marmelády, kečupy apod.) za horka uzavřeme pevně hned po naplnění a otočíme na víčko, aby se teplem vysterilovalo. Plníme je jen 0,5 cm pod okraj pomocí nálevky na sklenice.
Komentáře (4)