Domácí hranolky
Oblíbené hranolky si můžete vyrobit i doma, jsou lepší než kupované mražené, kde nemůžete ohlídat kvalitu. Nakrájené brambory, z kterých musíte odplavit škrob, poté je osušíte a usmažíte ve vysoké vrstvě rozpáleného tuku. Domácí hranolky jsou velice chutné.
Postup přípravy
Krok 1: Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a z plátků následně na "hranolky". Stále brambory, se kterými nepracujeme, máme v misce s vodou. Do ní krájíme i hranolky.
Krok 2: Když máme všechno nakrájené, důkladně promícháme, aby se nám uvolnilo co nejvíce škrobu. Klidně si můžeme jednou vodu vyměnit.
Krok 3: Poté hranolky vyndáme na utěrky (na linku si položíme 2 utěrky na sebe), zabalíme a lehce "vyválíme" - jako bychom je kolébali v kolébce.
Krok 4: Takto vysušené brambory nasypeme do fritovacího koše a usmažíme dle zvyklostí.
Krok 5: Hotové necháme lehce okapat a posypeme solí.
Jak skladovat brambory: Je třeba vybrat správnou odrůdu
Zveřejněno 25. 2. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí hranolky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mGNR
Moje poznámka
Domácí hranolky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mGNR
Nejnovější recepty
Rolády z plněné tortilly
Přidáno před 34 minutami
Chuťovky s kuřecím raráškem
Přidáno před 56 minutami
Uherské řezy z Jičínského salámu Pikant
Přidáno před 1 hodinou
Datlové kuličky
Přidáno před 5 hodinami
Domácí datlová pasta
Přidáno před 7 hodinami
Rychlá a výborná majonéza z vařených vajec
Přidáno před 7 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejlepší vaječný koňak
MarieBrozova před 32 minutami
Řezy s tvarohovým karamelem
Koffi před 50 minutami
Vánoční roládka
HelenkaKrizova před 1 hodinou
Bramborové šulánky s mákem
ZlataG před 2 hodinami
Vaječný koňak
Vigousek před 3 hodinami
Kynutý houskový knedlík 2
JitkaVyk před 3 hodinami
Tvarohová štola
Pavlina3 před 3 hodinami
Vepřové nudličky v pikantní omáčce s houbami a sýrem
Jan Nemec před 3 hodinami
Rychlé a snadné vepřové nudličky - fofr večeře
Trol60 před 4 hodinami
Pravý vepřový guláš
Sima1996 před 4 hodinami
Tématické fráze:
domaci hranolky,
hranolky z brambor,
domácí hranolky recept,
domácí hranolky na pánvi,
hranolky z čerstvých brambor v troubě,
hranolky,
vyroba hranolek,
hranolky z čerstvých brambor,
hranolky domácí,
recept na domácí hranolky,
domácí bramborové hranolky,
hranolky na pánvi,
výroba hranolků,
jak udelat domácí hranolky,
domácí hranolky z brambor,
vyroba domacich hranolku,
hrnec na hranolky,
jak se dělají domácí hranolky,
domaci vyroba hranolku,
recept domácí hranolky
Suroviny:
brambory,
sůl,
olej,
Komentáře (17)
www.prozeny.cz/clanek/nejlepsi-domaci-hranolky-otestovali-jsme-3-postupy-15839
Asi před cca 8 - 10 lety byla firma " Hranolky 1,2,3. Těsně předtím, než jí koupila nějaká větší firna (aby jim nekonkurovala), tak ta firma prozradila svůj recept, že dodnes na tu chuť jejich hranolků s nostalgií vzpomínám.
Takže se připravte na postup, který možná "zboří" všechny zažitá pravidla.
---------
Brambory (v mém případě 4) nakrájejte na hranolky 1x1x ...cm., dejte do hrnce a zalijte studenou vodou, aby se odplavil škrob na cca 30 minut. Je dobré po 15 min. vodu vyměnit.
Dejte si vařit do kastrólu vodu, která musí mít teplotu pod bodem varu.
Ještě před tím si např. v rychlovarné konvici přiveďte vodu (cca 1 litr) k varu a v sýtu ty hranolky zpařte. Pak ty hranolky vhoďte ze sýta do té vody, co je na hranici varu na 5 minut. (Zatím a do konce bez zrnka SOLI !!!)
Po 5 min. sceďte ty hranole a pečlivě v osušce je osušte. Poté je ve fritéze na 170 stupňů osmažte JEN do růžova. (NE VÍCE).
Pak ty hranole MUSÍ ZCELA VYCHLADNOUT !
Vyhřej troubu na 220 stupňů a pak vsyp ty vychladlé hranole a z každé strany 10 minut.
Teprve, až je sesypete z plechu - se poprvé dočkají své vysněné SOLI !