5 tipů, jak péct listové těsto: Vyzkoušejte jednoduché rady a vaše pečivo bude dokonalé nejen na pohled, ale i svou chutí
Pečení listového těsta má svá pravidla, která je velmi jednoduché dodržet. Učily nás je už naše babičky a díky jejich dodržování byly jejich moučníky z tohoto těsta vždy dokonalé. Přisvojit si je můžeme i my, a skvělé pak budou i naše dobroty, ať už slané nebo sladké.
Listové těsto si můžeme připravit doma, získáme ho prokládáním dvou těst. Do listového těsta používáme pouze žloutky, ne bílky, a hladkou mouku. Nejlepší je použít kvalitní máslo, špetku soli a trochu citronové šťávy nebo octa. Pokud se pustíme do domácího těsta, raději připravíme více dávek najednou, je to praktičtější. Při dobrém uskladnění těsto vydrží i několik dnů, při zmražení ještě déle.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak péct z listového těsta
Pečení z listového těsta, ať už kupovaného, nebo i domácího, má svá pravidla. Když je dodržíme, výsledek bude perfektní.
- Pečivo z listového těsta pečeme na plechu, který jsme nejprve vypláchli studenou vodou.
- Jednotlivé kousky z listového těsta před pečením propícháme na různých místech vidličkou, díky tomu bude pečivo naskakovat rovnoměrně a bude mít pěkný vzhled.
- Plech vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme zpočátku prudce. Díky tomu pečivo pěkně a rychle naskočí a získá hezký tvar.
- Asi po deseti minutách již teplotu zmírníme a pozvolna dopékáme.
- Během pečení neotvíráme zbytečně troubu, a už vůbec ji neotvíráme v prvních sedmi minutách od vložení plechu - pečivo by totiž nejspíš nenaskočilo, a nízké tuhé kousky by moc dobré k jídlu nebyly.
Jak uchovat listové těsto
Nejjednodušší způsob uchování je mražení, v mrazničce snadno uchováme nejen těsto, které si koupíme jako mražené, ale i těsto, které jsme sami připravili, nebo těsto, které jsme koupili jako chlazené. Před použitím ho necháme pozvolna rozmrazit v teplé místnosti, a použijeme jako čerstvé. Můžeme upéct třeba závin podle následujícího videa:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Velký manuál mražení potravin: Jak správně mrazit maso i ryby, jak dorty a co se sýry?
Bábovka ze zakysané smetany s vůní skořice: Krásně vláčný lahodný moučník připravíte bez odvažování
Pečení v horkovzdušné troubě je výhodné, ale má svá specifika. Poradíme, jak v takové troubě péct maso
Komentáře
11. 7. 2024 15:24