Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlý švestkový koláč

Hodnocení receptu je 5,0 (76×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

apfele

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 35 min

60 min (25 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Hrnečková klasika našich babiček - litý švestkový koláč. Těsto se díky své konzistenci krásně rozprostře na plechu. Vláčnost mu dodává šťavnatá náplň ze švestek. Navrchu je křupavá a voňavá máslová drobenka.

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Hluboký plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Místo vymazávání ho můžeme vyložit papírem na pečení. Krok 2: Švestky opláchneme, necháme okapat, případně i osušíme v utěrce a odstraníme pecky. Krok 3: Drobenku připravíme tak, že do mísy dáme mouku, cukr a máslo nakrájené na menší kousky. Vše promneme, až se utvoří žmolky. Krok 4: Obě dvě mouky smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Přidáme mléko, olej, vejce a ručním šlehačem velmi krátce prošleháme, jen do spojení těsta. Těsto můžeme smíchat i ručně vařečkou. Krok 5: Těsto nalijeme na připravený plech. Krok 6: Poklademe půlkami švestek řezem nahoru a posypeme drobenkou. Krok 7: Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 °C (spodní a horní ohřev). Můžeme péct i na horkovzduch při teplotě 160 °C. Krok 8: Orientační doba pečení je 35 minut. Po upečení necháme moučník vychladnout, pocukrujeme a nakrájíme na řezy.

TIP: Do kterých pokrmů můžeme použít švestky

Zveřejněno 10. 8. 2008

Poznámka autorky apfele

Uvedené množství je na hluboký plech o rozměrech 40 x 30 cm nebo malinko menších. Záleží, jak vysoký koláč chceme mít.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlý švestkový koláč

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYk2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlý švestkový koláč

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYk2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (90)

n.dornakova: nevim kde jste udělala chybu,ale koláč je super

Musela jsem dopékat, ale nakonec se povedlo

Peču a čekám na super výsledek!

Neměl jsem hrubou mouku na plech, a polohrubá Super
Neměl jsem tuk na vymazání plechu a olej taky nevadil. Super
Měl jsem málo másla na posyp a dal ho tam polovinu a dvě lžíce oleje. Super
Neměl jsem moučkovej cukru a jen krystal, který jsem nechal do těsta rozpustit v mléce. Do posypu normálně jen smíchal s moukou.
Protože jsem měl hodně šťavnatý švestky, pekl jsem celou dobu na 180 °C ( samo předehřáté troubě )
Trochu jsem se bál, že toho posypu je moc, ale výsledek ukázal, že ne.😊
Výsledek křehký a vláčný.

Lisa11: Skořice ke švestkám patří, taky ji mám ráda. Většinou troškou skořice smíchanou s krupicovým cukrem posypu švestky, ještě před přidáním drobenky. Ale dávala jsem skořici už i přímo do ní. :-K

Do drobenky přidávám cejlonskou skořici. Zvedne to chuť švestek.

anonym: Jak je každého věc jestli kouří, tak si každý může mazat na chleba třeba náhražky. Pokud mi to nebude nutit, tak je mi to jedno.

Drobenka je s moučkovým cukrem jemná.

Děkuji za recept;-) Pravidelně peču s dětmi a podle sezóny volíme ovoce. Dnes to jsou jablka se skořicí místo švestek a funguje to opět skvěle. Minule jsme pod švestky přidávali tvaroh a také výborné!

Švestky jsem naložila do rumu.

Za mě teda ne ???? nevím, kde udělali soudruzi chybu ale koláč se vůbec nepovedl. Už těsto se mi zdálo divné, ale říkám tak co už včil. A po skoro hodinovém pečení na 200 stupňů mi přišlo že je těsto nedopečené takže tento recept si rozhodně neulozim! ????????????????????

Koláč byl super, trochu hl.mouky jsem nahradila rýžovou a bylo to úžasně lehké a nadýchané<3 moc diky za recept!!

Tak právě vytazeno z trouby? Těším se jak vystydne a ochutnam. ;-)

Naprosto vynikající vláčný koláč, akorát drobenku jsem dala klasiku 200g hrubé mouky, 100g másla a 100g cukru krupice

Skvělý, místo mléka kefír (kyšku), místo prášku do pečiva jedlou sodu.

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
švestkový koláč, švestková bublanina s drobenkou, koláč se švestkami, rychlý tvarohový koláč se švestkami, švestkový koláč recept, švestkový koláč s drobenkou, rychlý koláč, recept na svestkovy kolač, svestkovi kolac, sveskovy kolac, kolac svestkovy, rychlý koláč se švěstkami, recept švestkový koláč, švestkový, recepty švestkový koláč, výborný švestkový koláč, kolač, švestková bublanina, kolac se svestkama, švestková buchta

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, cukr moučkový, cukr vanilkový, mléko, olej, vejce, prášek do pečiva, mouka polohrubá, cukr moučkový, máslo, švestky, cukr moučkový, tuk, mouka hrubá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu