Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy
Hraběnčiny řezy patří mezi vůbec nejoblíbenější moučníky a je vhodný i pro slavnostní příležitosti. Recept je malinko náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to. Jablečná náplň je plná vlašských ořechů a ovoněná skořicí a rumovým cukrem.
Suroviny pro 1 plech
pekáček 23x35 cm
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 25 726 kJ / 6 149 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 109,44 g |
Tuky | 334,80 g |
Vláknina | 42,10 g |
Cholesterol | 1,39 g |
Sodík | 518 mg |
Sůl | 1,35 g |
Sacharidy | 653,43 g |
Postup přípravy
Krok 1: Žloutky s cukrem a povoleným máslem utřeme do světlé pěny.
Krok 2: Přisypeme mouku s kypřicím práškem, přidáme smetanu a vypracujeme hladké těsto. Není až tak tuhé, že by šlo snadno vyválet.
Krok 3: Třetinu těsta dáme do mrazáku. Zbylé těsto namačkáme na dno pekáčku vyloženého pečícím papírem.
Krok 4: Ořechy nasekáme a polovinu jich nasypeme na těsto.
Krok 5: Jablka oloupeme a nastrouháme. Rozprostřeme do pekáčku na těsto, posypeme skořicí a cukrem s příchutí rumu. Navrch nasypeme zbylé ořechy.
Krok 6: Na další vrstvu vyšleháme sníh, nejlépe ze 6 bílků. Ty začneme šlehat se špetkou soli, pak přisypeme cukr a přidáme i škrob. Nakonec přimícháme ocet.
Krok 7: Sníh rovnoměrně natřeme na jablka.
Krok 8: Nakonec navrch nastrouháme zbylé těsto z mrazáku.
Krok 9: Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.
Krok 10: Koláč krájíme až po vychladnutí. Potom jej posypeme moučkovým cukrem.
Zveřejněno 13. 9. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNYoA
Moje poznámka
Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNYoA
Nejnovější recepty
Vanilkové rohlíčky a kuličky
Přidáno před 1 hodinou
Malinové "obrázky"
Přidáno před 3 hodinami
Kynuté chuťovky z batátů
Přidáno před 7 hodinami
Rusalčiny věnečky
Přidáno před 21 hodinami
Domácí čokoládový likér
Přidáno před 23 hodinami
Květáková polévka se šunkou a červenou čočkou
Přidáno 20. 12. 2024 13:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Nejlepší štědrovečerní řízek z horkovzdušné fritézy: Viktorie z MasterChefa poradila, jak připravit perfektní slavnostní jídlo
Radek Kašpárek prozradil, v čem je kouzlo jeho bramborového salátu: Cibuli nedávám syrovou, zeleninu vařím i s octem, říká
Plněné knedlíky se zelím podle knedlíkového mistra se hodí i k huse a jsou výborným zpestřením svátečního menu
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Znojemská omáčka s vepřovým masem
stefi.f47 před 1 hodinou
Základní krémové rizoto
Zizalinka před 2 hodinami
Vepřové nudličky se zeleninou
michaelatomastikova999 před 5 hodinami
Pomazánka na způsob bavorské speciality Obatzter
Slavista62 před 6 hodinami
Vosí hnízda
Jiří před 6 hodinami
Punčové řezy
Viera65 před 17 hodinami
Rychlé sádlové housky
magdalenka před 22 hodinami
Houbový kuba
Jarda1972 před 22 hodinami
Polévka z kysaného zelí s houbami
Kajkajak 20. 12. 2024 14:22
Suroviny:
žloutek,
cukr krupice,
máslo,
mouka polohrubá,
kypřící prášek do pečiva,
smetana,
jablko,
skořice mletá,
cukr,
ořechy vlašské,
bílek,
sůl,
cukr krupice,
ocet vinný,
škrob bramborový,
cukr moučkový
Komentáře (4)