Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy

Hraběnčiny řezy patří mezi vůbec nejoblíbenější moučníky a je vhodný i pro slavnostní příležitosti. Recept je malinko náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to. Jablečná náplň je plná vlašských ořechů a ovoněná skořicí a rumovým cukrem.

Hodnocení receptu je 4,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Moanka Moanka

Středně náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

pekáček 23x35 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 726 kJ /
6 149 kcal
Bílkoviny109,44 g
Tuky334,80 g
Vláknina42,10 g
Cholesterol 1,39 g
Sodík 518 mg
Sůl1,35 g
Sacharidy653,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Žloutky s cukrem a povoleným máslem utřeme do světlé pěny. Krok 2: Přisypeme mouku s kypřicím práškem, přidáme smetanu a vypracujeme hladké těsto. Není až tak tuhé, že by šlo snadno vyválet. Krok 3: Třetinu těsta dáme do mrazáku. Zbylé těsto namačkáme na dno pekáčku vyloženého pečícím papírem. Krok 4: Ořechy nasekáme a polovinu jich nasypeme na těsto. Krok 5: Jablka oloupeme a nastrouháme. Rozprostřeme do pekáčku na těsto, posypeme skořicí a cukrem s příchutí rumu. Navrch nasypeme zbylé ořechy. Krok 6: Na další vrstvu vyšleháme sníh, nejlépe ze 6 bílků. Ty začneme šlehat se špetkou soli, pak přisypeme cukr a přidáme i škrob. Nakonec přimícháme ocet. Krok 7: Sníh rovnoměrně natřeme na jablka. Krok 8: Nakonec navrch nastrouháme zbylé těsto z mrazáku. Krok 9: Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut. Krok 10: Koláč krájíme až po vychladnutí. Potom jej posypeme moučkovým cukrem.

TIP: Hraběnčiny řezy - videorecept

Zveřejněno 13. 9. 2024

Poznámka autorky Moanka

Recept jsem vyhledala v časopise z r. 2019, ale ten cukr s příchutí rumu jsem si tam vložila ze své vůle, neb jsem neměla vanilkový, a protože ho tam můj host ocenil (aniž bych mu o něm řekla) budu jej už používat.

Použila jsem pekáček o velikosti 23x35 cm. Proto mám řez o něco vyšší. Klidně pečte ve větším.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PNYoA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PNYoA

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

:-)<3:yes::yes: Dobrý nápad a krásné provedení :-K

Marie Svarcova: Moc děkuji Maruško… 😊 Měj se krásně… 😍

pavlina.simr: Juuu, to je milé, nebudete litovat… ;-)
Zdravím, a přeji pohodu… :-K

Řezy vypadají úchvatně:-K. Sice jsem chtěla péct kynutý koláč, ale nevím, jestli nevyhraje "hraběnka":-)

Suroviny:
žloutek, cukr krupice, máslo, mouka polohrubá, kypřící prášek do pečiva, smetana, jablko, skořice mletá, cukr, ořechy vlašské, bílek, sůl, cukr krupice, ocet vinný, škrob bramborový, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu