Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený bůček

Hodnocení receptu je 4,9 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Gregusa Gregusa

Snadný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 120 min

130 min (10 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Dobře upečený šťavnatý bůček je syté jídlo. Klasika, která v zimě potěší chuťové buňky a uspokojí i hodně hladového strávníka. Skvěle chutná i v létě, za studena, na tenko krájený na krajíci dobrého chleba, spolu s pikantním zeleninovým salátem.

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 889 kJ /
3 320 kcal
Bílkoviny147,24 g
Tuky297,25 g
Vláknina7,14 g
Cholesterol 460 mg
Sodík 601 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy12,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme, překrojíme na půlku a nakrájíme na plátky. Česnek oloupeme a také nakrájíme na tenké plátky. Obojí rovnoměrně rozložíme na dno pekáčku. Krok 2: Maso očistíme, osušíme a ostrým nožem nařežeme kůži zhruba v 1 cm vzdálenosti šikmo přes celou plochu a poté ještě napříč. Tím vytvoříme na povrchu mřížku. Krok 3: Předehřejeme troubu na 200 °C. Krok 4: Bůček nasolíme a okmínujeme. Sůl i kmín se snažíme do masa vmasírovat. Po nasolení ho položíme kůží nahoru na připravený pekáček s cibulí a česnekem a podlijeme 150 ml vody. Krok 5: Nepřikryté vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Poté snížíme teplotu na cca 160 °C, bůček otočíme kůží dolů a pečeme dalších 30 minut.
Opět otočíme kůží nahoru pečeme znovu 30 minut. Krok 6: Zvýšíme teplotu na 200 °C a za častého polévání výpekem a případného podlévání, dopečeme do zlatova. Krok 7: Podáváme s hořčicí, chlebem a kyselou okurkou. Lze i s bramborovým či houskovým knedlíkem a špenátem nebo zelím.

TIP: Oblíbený recept na bůček s křupavou kůží

Zveřejněno 11. 1. 2022

Poznámka autora Gregusa

Na nařezání kůže jsou dvě finty. Buď bůček na chvíli vložíme do mrazáku a na ztuhlém uděláme zářezy, nebo zářezy uděláme až po půl hodině pečení, to už je povrch také ztuhlý. Na obojí musíme mít hodně ostrý nůž.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečený bůček

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zVgq

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečený bůček

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zVgq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Danin: děkuji za velmi milý komentář, moc mne to potěšilo.:-K Jinak, já bůček také můžu teplý, studený a nebo i pomazánkový.<3:-D

Luxusní bůček to já vždy pár kousků sním a ze zbytku udělám pomazánku ta vždy hned zmizí není nad pomazánku z pečeného bůčku to i žena co nechce bůček kvůli tlustému po ní jde. Děkuji za recept

Gregusa: Ty finty jsou :yes:, určitě to někomu pomůže. :-K

Merylas (moderátorka): Děkuji za vyzkoušení a fotku. :-K Na tu mřížku jsou ty finty jak jsem psal v poznámce. Když je povrch dostatečně tuhý a nůž dostatečně velký a hlavně ostrý jde mřížka udělat snadno.:-)

Bůček občas taky upeču, poslední dobou hodně na pečení používám remosku. Místo čerstvého česneku se dá použít i česneková pasta, dělávám si z části česneku domácí. Obdivuji tu mřížku, je nakrájená jako podle pravítka. :-):yes: V tom zase tak pečlivá nejsem. :-) Dovolila jsem si přidat foto a recept jsem i ohodnotila. :-K

Marie Svarcova: tady máte ještě jinou klasiku. :-K Vložím Vám sem jak popisuje úpravu bůčku Magdalena Dobromila Retigová ve své kuchařce z roku 1881, ona však tehdy bůček popisovala jako část masa okolo ledviny, viz recept::-D

Vepřová ledvina.
Pěkný vepřový kus od ledviny se vypere, nasolí, trochu kmínem posype, vrchní stranou, totiž kůží položí se na pekáč, podleje se trochou vody a nechá se tak dlouho na té straně péci, až je kůže měkká, pak se obrátí, kůže se ostrým nožem na kostky nakrájí, solí trochu popráší a nechá se při hezky prudkém ohni dopéci, aby kůrčičky hodně zkřehly. <3

:-)<3 klasika nikdy nezklame - skvělé <3

Suroviny:
bůček vepřový, cibule, česnek, sůl, kmín celý, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu