Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žíhané oválky

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Handour Handour

Středně náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 30 min

110 min (80 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Čas pečení vánočního cukroví se pomalu, ale jistě, blíží. Pokud máte smysl pro detail a rádi cukroví zdobíte, pak je tento podrobný recept, na krásné žíhané oválky z křehkého těsta, pro vás jako stvořený.

Suroviny pro 1 dávka

zhruba 45 ks

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Hladkou mouku, máslo, cukr, žloutek, vanilkový cukr a citronovou kůru zpracujeme ve vláčné těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout v lednici. Krok 2: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C. Krok 3: Máslo vyšleháme s cukrem. Také můžeme pro každý druh oválku krém jinak ochutit (kakao, skořice, mleté ořechy nebo mandle, kokos). Krok 4: Z těsta vyválíme plát 3 mm silný, vykrájíme tvar oválků, klademe na připravený plech a upečeme při teplotě 170 °C po dobu 7 minut. Krok 5: Po upečení vždy dva oválky spojíme krémem. Krok 6: Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, podle potřeby přidáme ztužený tuk, až získáme potřebnou hustotu. Krok 7: Čokoládu rozdělíme na několik částí (můžeme použít širší hrnečky na kávu nebo mističky) a každou část obarvíme jinou barvou (raději světlejší a tmavě hnědé může být méně). Krok 8: Hrnečky postavíme do pekáče s horkou vodou a podle potřeby ohřejeme, neboť čokoláda musí být stále tekutá. Krok 9: Čárky se dobře dělají krátkou špejlí, kterou namočíme do čokolády a obtiskneme na cukrátko. Vrchní část oválku namočíme do čokolády a ihned na středu oválku (kratší strana) uděláme čárku z odlišné barvy, vedle této čárky uděláme z každé strany čárky hnědé a ihned přejedeme párátkem, přes ně zprava do leva a kousek níže opačným směrem. Toto opakujeme po celé ploše cukrátka. Pracujeme rychle a po jednom cukrátku, protože čokoláda musí být na cukrátku tekutá.

TIP: Čím zdobit cukroví - nápady a inspirace

Zveřejněno 4. 11. 2024

Poznámka autorky Handour

Krém můžeme ochutit dle chuti kakaem, skořicí, ořechy, mletými ořechy, kokosem nebo mandlemi.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žíhané oválky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRwB6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žíhané oválky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRwB6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, máslo, cukr moučkový, žloutek, cukr vanilkový, kůra citronová, máslo, cukr moučkový, čokoláda bílá, tuk ztužený, potravinářské barvivo gelové

Přidat fotografie receptu