Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meteník z pečenky

Meteník je slaný koláč původem ze Slovenska. Jeho základem je kynuté těsto se zelím a uzené maso. Příjemná vůně tohoto koláče vám již během pečení provoní celou kuchyň. Meteník můžete podávat teplý i studený.

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 40 min

50 min (10 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 205 kJ /
2 439 kcal
Bílkoviny100,12 g
Tuky98,33 g
Vláknina30,68 g
Cholesterol 506 mg
Sodík 3,83 g
Sůl9,11 g
Sacharidy275,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí vymačkáme a překrájíme, šunku a bůček nakrájíme na kostičky. Do mísy dáme vlahé mléko s droždím a špetkou cukru. Krok 2: Po chvíli přidáme mouku, vejce, šunku, cibuli a koření. Vše promícháme. Krok 3: Do připraveného těsta vmícháme zelí a dobře smícháme. Pečenku vymažeme sádlem a těsto do ní nalejeme. Nahoru dáme kostičky bůčku a lehce vtlačíme do těsta. Necháme 20 minut odpočinout. Krok 4: Poté pečenku přikryjeme a pečeme asi 40 minut dozlatova. Upečenost zkontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do meteníku a po vytažení musí být suchá. Krok 5: Stroužky česneku oloupeme, utřeme a smícháme s vodou a rozpuštěným máslem. Touto směsí potřeme ještě horký meteník. Podáváme teplé i studené.

Zveřejněno 26. 6. 2024

Poznámka autorky mika59

Místo másla na konečném potření upečeného meteníku, můžeme dát 4 lžíce oleje nebo rozpuštěné sádlo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Meteník z pečenky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6076

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Meteník z pečenky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6076

Marie

Komentáře (2)

Nejvyšší čas vytáhnout Pečenku a něco v ní připravit. 😁 Ať si trouba odpočine.

:-)<3:yes::yes: Recept se mi moc líbí a foto mě láká k vyzkoušení. Určitě brzy zkusím :-K

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, vejce, droždí čerstvé, cukr, zelí kysané, mléko, cibule sušená, šunka, bůček uzený, česnek sušený, kmín mletý, sůl, sádlo, máslo, voda, česnek

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu