Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chyby při smažení kapra: Ryba nesmí být zmrzlá a kůži pro celistvost ponechte
Zdroj: Freepik, mdjaff

Smažený kapr je nedílnou součástí štědrovečerní večeře, byť je jeho oblíbenost na ústupu. Připravte se na jeho smažení předem, abyste se mohli vyhnout chybám během přípravy této tradiční vánoční ryby.

Smažený kapr tvoří společně s bramborovým salátem nerozlučnou dvojici, kterou budeme mít vždy spojenou s Vánocemi a štědrovečerní večeří. Avšak i jeho přípravu a následné smažení mohou provázet chyby, kterým můžete včas předejít.

Časté chyby při smažení kapra

Vyvarujte se následujících chyb, abyste si mohli užívat delikátní chuť dozlatova usmaženého kapra, a to nejen během štědrovečerní večeře:

  1. Ohlídejte si čerstvost ryby a pokud máte k dispozici kapra mraženého, nechte ho zcela rozmrazit v lednici. Smažením neúplně rozmražené ryby moc parády neuděláte. Prskající olej a nedodělaná ryba v jejím středu za to nestojí.
  2. Vadí vám zápach rybího masa? Není nic jednoduššího, než kapra naložit do mléka nebo marinády. Tím bahenní aroma i pachuť zmizí. Další možností je přidat do rozšlehaného vejce k obalování aromatický česnek, který vše přebije.
  3. Rybu neobalujte předem, trojobal na ní zvlhne a při smažení bude odpadávat.
  4. Obaleného kapra vkládejte na pořádně rozpálenou pánev, v opačném případě trojobal nasákne příliš mnoho tuku.
  5. Kapra nesmažte na másle, rychle se začne připalovat. Pokud neholdujete olejům, vsaďte na sádlo, které je k tomuto účelu víc než ideální. Máslovou chuť mu můžete dodat až po usmažení - jemně ho potřete máslem.
  6. Tukem ke smažení nešetřete - kapr v něm musí být ponořen alespoň z poloviny, aby byl dozlatova a především rovnoměrně usmažený.
Kapra lze připravit různými způsoby, přesto toho smaženého jen tak něco nepřekoná. Také patří na vaši vánoční tabuli nebo dáváte přednost jinému druhu ryb? Přípravou smaženého kapra s bramborovým salátem vás provede video:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře (1)

Kazdy ma sve domaci recepty a tradice... Muj otec - porybny - nejedl jinou rybu, nez kapra... Max vzal na milost amura. Kapr musel mit vzdy max 2,5 kila. Rikal mu mandlovy... Maso bylo belistve a na brisku svetle hnede. Zkratka mlady kaprik, ne stoleta velryba. Maso super, ale milion malinkatych kosti. Pokud neumite jist rybu a najit kosti, je to problem. Ale nikdy nesmrdel bahnem a nikdy nebyl nalozeny v mleku, nedej boze v cesneku... Nikdy jsme ani nepouzivali citron. Na smazenem mi to prijde divne... Maso i s kuzi naporcovat na dily a 24 hod dopredu nalozit do soli a do lednice. Pak omyt, osusit a obalit. Sup na sadlo a pridavat spaliky mrkve, pokud mate hodne porci. Protoze mame doma rizkare, tak rizky i ryby na chleba do pekace a nechat dojit v troube, jen proste dohrat. A hned na talir. Ale s kuzi. Bez kuze to bude opravdu jen sucha treska:-( P.S.: bramborovy salat jime doma uz nekolik desetileti z Moravanky. Varena mrkev s bramborem nam nechutna🙈 🤣

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli