Jablečný štrúdl z domácího těsta
Z osvědčeného domácího taženého těsta vytvoříme jablečný štrúdl jedna báseň. Klasické těsto překvapí svou chutí a vláčností. Jablečný závin podle tohoto receptu se určitě stane vaším "majstrštykem".
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 517 kJ / 1 319 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 40,88 g |
| Tuky | 35,16 g |
| Vláknina | 8,40 g |
| Cholesterol | 259 mg |
| Sodík | 503 mg |
| Sůl | 1,21 g |
| Sacharidy | 205,45 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme mouku a uděláme v ní důlek. V misce rozmícháme vejce, vodu, olej, sůl, citronovou šťávu (nebo ocet) a vlijeme do důlku. Hmotu zpracujeme do vláčného těsta.
Krok 2: Pokud se těsto lepí, přisypeme trochu mouky. Pokud je suché, přidáme trochu vody.
Krok 3: Z těsta vytvarujeme nízký bochánek, který dáme minimálně na 30 minut pod nahřátý hrnec odležet.
Krok 4: Jablka umyjeme, oloupeme a zbavíme jádřinců. Nastrouháme je nahrubo nebo nakrájíme na plátky.
Krok 5: Troubu včas předehřejeme na 170 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 6: Odpočaté těsto rozdělíme na dvě půlky a postupně je rozválíme na pomoučené podložce.
Krok 7: Každý plát potřeme rozpuštěným máslem, trochu posypeme strouhankou a rozprostřeme na něj polovinu jablek.
Krok 8: Jablka poprášíme trochou cukru a skořice, můžeme také dle chuti přidat rozinky či nasekané ořechy. Vše pak ještě posypeme trochou strouhanky.
Krok 9: Záviny pomalu srolujeme a spojem dolů položíme na připravený plech.
Krok 10: Pečeme v předehřáté troubě zhruba 35–45 minut. V průběhu pečení i po vytažení z trouby záviny potíráme rozpuštěným máslem.
Krok 11: Před krájením necháme moučník alespoň 30 minut vychladnout a poté ho pocukrujeme.
Zveřejněno 27. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablečný štrúdl z domácího těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zxz7
Moje poznámka
Jablečný štrúdl z domácího těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zxz7
Nejnovější recepty
Grinchův elixír
Přidáno před 6 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 9 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 10 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 12 hodinami
Kuličky kumquat
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kapří hranolky
loing před 1 hodinou
Medvědí tlapky
hoopoo před 1 hodinou
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 1 hodinou
Banánky ze strojku
Vilik před 1 hodinou
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 2 hodinami
Těstovinový salát Vltavín
Jan Nemec před 3 hodinami
Nejlepší marokánky
Petruse2503 před 3 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
jana.r před 3 hodinami
Svíčková na smetaně
Sirael před 4 hodinami
Konfitovaná hovězí líčka
JanSmola před 4 hodinami
Tématické fráze:
těsto na štrůdl,
těsto na jablečný štrůdl,
těsto na štrůdl recept,
jablečný štrůdl,
štrudl,
těsto na štrůdl s octem,
menu domů recepty,
strudl testo,
jablecny štrůdl recept,
štrůdl na plech,
štrúdl z octa,
jablečný štrůdl na plech,
recept na těsto na štrúdl,
těsto na štrůdl bez tuku,
kynutý jablečný štrudl,
štrudl z oleje,
jablečný štrůdl z listového těsta,
těsto na jablečný závin,
štrůdl recept,
štrůdl ocet
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
olej,
šťáva citronová,
vejce,
sůl,
jablko,
strouhanka,
cukr krupice,
skořice mletá,
ořechy,
rozinky,
mouka hladká,
cukr moučkový,
máslo
Komentáře (49)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Těsto je po upečení křupavé. Nepotřela jsem ho před pokladením jablky, zapomněla jsem. Závin není přeslazený a křupavé těsto mu dává punc výborného desertu.
Recept ještě nebyl hodnocen 1,0
Recept ještě nebyl hodnocen 1,0