Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roláda s čokoládovým krémem a banánem

Roláda s čokoládovým krémem a banány je snadný moučník, který se hodí jako sladká tečka po nedělním obědě i jako dezert na rodinnou oslavu. Díky podrobně sepsanému postupu se vám roláda určitě podaří a všichni si na ní pochutnají.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Středně náročný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 10 min

30 min (20 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

velikost plechu 34x34 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Zapneme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Papír lehce potřeme olejem (půjde z rolády lépe stáhnout). Krok 2: Vejce rozdělíme na bílky a žloutky a připravíme i navážíme všechny suroviny. Krok 3: Do čisté šlehací mísy (nejlépe vytřené octem a papírovou utěrkou) dáme bílky se špetkou soli a vyšleháme tuhý sníh. Nejprve začneme na stupeň 1 a jakmile bílky zhoustnou, došleháme je na nejvyšší stupeň. Krok 4: V jiné větší míse ušleháme žloutky s cukrem do husté bílé pěny, za stálého šlehání přidáme 1 lžíci zchladlého tekutého másla. Poté na 3x, po lžících, přidáváme střídavě mouku smíchanou se solamylem a 2 lžíce sněhu. Ruční metličkou vmícháme všechen zbylý sníh. Krok 5: Těsto přendáme na připravený plech, rozetřeme do roviny po celé ploše a dáme péct. Po 2-3 minutách snížíme teplotu na 170 °C a dopečeme asi 7-8 minut (řídíme se vlastní troubou). Jakmile se korpus odděluje od stěn plechu, je upečený. Hotový korpus přendáme z plechu i s papírem na mřížku, a necháme zcela vychladnout. Krok 6: Zatím z uvedených surovin vyšleháme krém a necháme 10 minut stát. Krok 7: Na vychladlý plát natřeme zhruba polovinu krému. K jednomu okraji naneseme silnější vrstvu a směrem k protilehlému rozetřeme tenčí. Na vyšší vrstvu krému položíme banány a roládu stočíme pomocí papíru, který současně stahujeme z korpusu, a roládu utahujeme. (Díky potření papíru olejem to jde velmi snadno). Krok 8: Zbylým krémem potřeme a dozdobíme roládu, necháme v chladu ztuhnout. Krok 9: Po ztuhnutí krájíme na plátky. Nejlépe to jde nožem namočeným v horké vodě.

TIP: Jak krájet moučníky s krémem

Zveřejněno 9. 3. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Roláda s čokoládovým krémem a banánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Kr5ZY

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Roláda s čokoládovým krémem a banánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Kr5ZY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Ta si je!! 😊 Brzy vyzkouším. 😃
Měj se krásně… 🙂

Moanka: :-KMoc děkuji za komentář. Byla prý moc dobrá . Krásný den :-K

Krásná roláda, jste moc šikovná.

Monika146: :-K Moc děkuji za komentář a přeji krásné zakončení večera a hezkou dobrou noc.:-K

Marie Svarcova: roláda je nádherná a spojení čokolády a banánů 👍👍 nemá chybu. Manžel ale nemusí tvaroh , šel by nahradit ,třeba mascarponem ? Děkuji za odpověď.
Krásný zbytek neděle, Maruško 🪻

Marie Svarcova: Maruško, díky za radu, nebudu nic říkat a je to 😀😀😀 jistě nic nepozná 👍

zdenka.s: :-K šikovná :-KHezký večer :-K

Suroviny:
vejce, cukr krupice, bílek, máslo, mouka hladká, solamyl, olej, tvaroh, máslo, čokoláda hořká, smetana ke šlehání, pudink bez vaření, cukr moučkový, banán, zdobení cukrářské, kokos

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu