Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roláda s čokoládovým krémem a banánem

Roláda s čokoládovým krémem a banány je snadný moučník, který se hodí jako sladká tečka po nedělním obědě i jako dezert na rodinnou oslavu. Díky podrobně sepsanému postupu se vám roláda určitě podaří a všichni si na ní pochutnají.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Středně náročný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 10 min

30 min (20 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

velikost plechu 34x34 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Zapneme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Papír lehce potřeme olejem (půjde z rolády lépe stáhnout). Krok 2: Vejce rozdělíme na bílky a žloutky a připravíme i navážíme všechny suroviny. Krok 3: Do čisté šlehací mísy (nejlépe vytřené octem a papírovou utěrkou) dáme bílky se špetkou soli a vyšleháme tuhý sníh. Nejprve začneme na stupeň 1 a jakmile bílky zhoustnou, došleháme je na nejvyšší stupeň. Krok 4: V jiné větší míse ušleháme žloutky s cukrem do husté bílé pěny, za stálého šlehání přidáme 1 lžíci zchladlého tekutého másla. Poté na 3x, po lžících, přidáváme střídavě mouku smíchanou se solamylem a 2 lžíce sněhu. Ruční metličkou vmícháme všechen zbylý sníh. Krok 5: Těsto přendáme na připravený plech, rozetřeme do roviny po celé ploše a dáme péct. Po 2-3 minutách snížíme teplotu na 170 °C a dopečeme asi 7-8 minut (řídíme se vlastní troubou). Jakmile se korpus odděluje od stěn plechu, je upečený. Hotový korpus přendáme z plechu i s papírem na mřížku, a necháme zcela vychladnout. Krok 6: Zatím z uvedených surovin vyšleháme krém a necháme 10 minut stát. Krok 7: Na vychladlý plát natřeme zhruba polovinu krému. K jednomu okraji naneseme silnější vrstvu a směrem k protilehlému rozetřeme tenčí. Na vyšší vrstvu krému položíme banány a roládu stočíme pomocí papíru, který současně stahujeme z korpusu, a roládu utahujeme. (Díky potření papíru olejem to jde velmi snadno). Krok 8: Zbylým krémem potřeme a dozdobíme roládu, necháme v chladu ztuhnout. Krok 9: Po ztuhnutí krájíme na plátky. Nejlépe to jde nožem namočeným v horké vodě.

TIP: Jak krájet moučníky s krémem

Zveřejněno 9. 3. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Roláda s čokoládovým krémem a banánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Kr5ZY

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Roláda s čokoládovým krémem a banánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Kr5ZY

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Ta si je!! 😊 Brzy vyzkouším. 😃
Měj se krásně… 🙂

Moanka: :-KMoc děkuji za komentář. Byla prý moc dobrá . Krásný den :-K

Krásná roláda, jste moc šikovná.

Monika146: :-K Moc děkuji za komentář a přeji krásné zakončení večera a hezkou dobrou noc.:-K

Marie Svarcova: roláda je nádherná a spojení čokolády a banánů 👍👍 nemá chybu. Manžel ale nemusí tvaroh , šel by nahradit ,třeba mascarponem ? Děkuji za odpověď.
Krásný zbytek neděle, Maruško 🪻

Marie Svarcova: Maruško, díky za radu, nebudu nic říkat a je to 😀😀😀 jistě nic nepozná 👍

zdenka.s: :-K šikovná :-KHezký večer :-K

Suroviny:
vejce, cukr krupice, bílek, máslo, mouka hladká, solamyl, olej, tvaroh, máslo, čokoláda hořká, smetana ke šlehání, pudink bez vaření, cukr moučkový, banán, zdobení cukrářské, kokos

Přidat fotografie receptu