Uzený velikonoční chléb plecovník neboli šoldra
Šoldra nebo také plecovník je tradiční velikonoční recept původem ze Slezska a severu Moravy. Jedná se o chléb, štědře plněný uzeným a klobásou. Sbíhají se vám sliny? Nezbývá nic jiného, než se pustit do pečení této dobroty.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 719 kJ / 411 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 69,65 g |
Tuky | 14,70 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 228 mg |
Sodík | 3,01 g |
Sůl | 7,00 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 2. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Uzený velikonoční chléb plecovník neboli šoldra
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AZK7
Moje poznámka
Uzený velikonoční chléb plecovník neboli šoldra
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AZK7
Nejnovější recepty
Karbanátky s cuketou jako obláčky
Přidáno před 17 hodinami
Broskvovo-mandlový koláč
Přidáno před 17 hodinami
Dušená kuřecí stehna s rajčaty a paprikami
Přidáno před 21 hodinami
Košíčky Pavlova
Přidáno 31. 7. 2025 05:01:02
Ostře-kyselá vietnamská polévka jako z asijského bistra
Přidáno 30. 7. 2025 08:00:07
Sýrové placky s houbami
Přidáno 30. 7. 2025 07:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sněhový rybízový koláč
Surmei před 10 minutami
Jablečný štrúdl z domácího těsta
Barbaru před 40 minutami
Houskové knedlíky
bedrich.ordan97 před 1 hodinou
Pesto z medvědího česneku
jifin před 11 hodinami
Borůvkový drobenkový koláč šup-šup
MonikaHo před 12 hodinami
Kynuté borůvkové knedlíky
Rampepurda76 před 12 hodinami
Džem ze žlutých blum
Jarus87 před 12 hodinami
Fazolky na smetaně s hovězím masem vařeným
Kajkajak před 14 hodinami
Kořeněná černá čočka s mrkví
Lucie1001 před 14 hodinami
Tématické fráze:
šoudra,
velikonocni soudra,
velikonocni soldra,
šoldra recept,
velikonoční šoldra recept,
plecovník,
velikonoční chleba,
velikonočni chléb,
šoldra,
slezská šoudra,
šoudra s uzenym maso,
krajové recepty velikonoční šoldra,
navod šoudra,
domácí chléb se zapečenou klobasou,
slezka soudra,
recept ze slezska na chleba s uzeným,
velikonoční šoldra recept z piva,
chlebová šoldra,
plecovníky,
velikonoční pleconík
Suroviny:
chléb,
maso uzené,
klobása uzená,
pivo světlé
Komentáře (15)
Děkuji za recept. Taky jsem ho ztratila.
Přeji Vám všem hezké velikonoční svátky.🙋
V Maďarsku to koleno v chlebe bolo zapečené aj s kožou aj s tým mierne tlstým...asi sa to zle krája, ale mne by to chutilo určite.
Ja som z južného Slovenska a v našich končinách sa piekol chlieb so zapečenou údenou klobásou. Konkrétne v našej rodine nie, ale viem od kamarátky, že oni to takto robievali.
V Maďarsku som sa zas stretla s chlebom, kde bolo zapečené údené koleno (vykostené, predtým uvarené.)
Šovdra (šoudra, šoldrina, šódra) jedna z našich národných špecialít, pripravovala po zabíjačkách hlavne na strednom a východnom Slovensku, kde často ani pomenovanie šunka nepoznali. Jej názov pochádza zo šarišského slova označujúceho veľkonočnú šunku a na základe nariadenia Rady (ES) nesie od roku 2006 označenie „zaručená tradičná špecialita".
Tiež sa s ňou na V. Noc piekol chlieb.