Krakonošův mazanec
Nadýchaný a vláčný mazanec by na velikonočním stole neměl chybět. Letos ho nekupujte, raději si upečte poctivý domácí podle našeho receptu. O jeho výjimečnost se postarají mandle, rozinky v rumu a citronová kůra.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 16 037 kJ / 3 833 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 90,44 g |
| Tuky | 135,29 g |
| Vláknina | 30,31 g |
| Cholesterol | 911 mg |
| Sodík | 193 mg |
| Sůl | 0,40 g |
| Sacharidy | 548,27 g |
Postup přípravy
Krok 1: Droždí rozdrobíme do 100 ml vlažného mléka. Přidáme 1 lžičku cukru a 1 lžičku mouky (odebrané z celkového množství) a zaděláme kvásek. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít asi 15 minut.
Krok 2: Mouku prosejeme do mísy, osolíme, přidáme cukr, žloutky, máslo, citronovou kůru, zbytek mléka a vzešlý kvásek. Rozinky scedíme a necháme okapat.
Krok 3: Vypracujeme hladké těsto, do kterého na závěr zapracujeme rozinky a mandle.
Krok 4: Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 45-60 minut vykynout na teplém místě.
Krok 5: Po vykynutí přesuneme těsto na vál a vytvarujeme z něj bochánek, který přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 6: Mazanec necháme na plechu ještě asi 45 minut dokynout. Mazanec by měl zdvojnásobit objem. Mezitím předehřejeme troubu na 170-180 °C.
Krok 7: Mazanec potřeme rozšlehaným vejcem. Navrchu nastřihneme do kříže a posypeme mandlemi.
Krok 8: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova asi 45 minut.
Krok 9: Špejlí vyzkoušíme, jestli je těsto správně propečené. Špejle by po vytažení měla být suchá a čistá.
Krok 10: Hotový mazanec necháme vychladnout a můžeme podávat.
Zveřejněno 11. 4. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Krakonošův mazanec
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nZzW
Moje poznámka
Krakonošův mazanec
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nZzW
Nejnovější recepty
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 4 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 8 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno před 23 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 20. 12. 2025 12:19:24
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Přírodní řízek z krůtího masa
Rabio před 2 minutami
Candát po vsetínsku
Mirrika před 5 minutami
Vepřové nudličky na černém pivu s žampiony
Martin91 před 9 minutami
Oříškovočokoládová bábovka
Vmira před 28 minutami
Vánočka moje oblíbená
Mirous před 37 minutami
Babiččina kapustnica
Kajkajak před 1 hodinou
Šunkofleky
Kajkajak před 1 hodinou
"Tatarák" z tvarůžků a camembertu
Petik05 před 1 hodinou
Šlehačkové cukroví
Irenaha před 1 hodinou
Brokolicové placičky se sýrem
lenka64892 před 2 hodinami
Tématické fráze:
bochánek který se vždy povede,
mazanec recepty,
mazanec recept,
mazanec,
velikonoční mazanec,
velikonoční mazanec recept,
recept na mazanec,
recept mazanec,
jak se peče mazanec,
dobrý mazanec,
recept na velikonoční mazanec,
mazanec který se vždy povede,
mazanec pro začátečníky,
dobrý recept na mazanec,
recepty na mazanec,
mazanec,který se vždy povede,
recept na dobrý mazanec,
jak udělat mazanec,
na kolik stupnu se pece mazanec,
hrníčková kuchařka velikonoční mazanec
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
cukr krupice,
droždí,
žloutek,
sůl,
citron,
máslo,
mandle,
rozinky v rumu,
vejce
Komentáře (62)
Jé hele, vyguglila jsem to, není to přesně ten článek, co jsem myslela, ale je to vlastně totéž:
http://www.labuznik.cz/diskuse/spravne-pouzivani-a...
No, asi se dozvíte, že každý trouba peče jinak...
Já např. peču, (na rozdíl od Markéta: ) podobně jako Vaclav Fronek: zpočátku při 225°C a jen co těsto vyběhne a začne se barvit, tak ho nadstřeším alobalem (samozřejmě lesklou stranou nahoru) snížím na 160°C a dopékám asi 30minut na špejli...
(i s tím mlíííkem bych byl vopatrnej... já dávám na 600g mouky pouze 250ml, ale másla 200g)
Dobrý večer,jen se chci zeptat na kolik stupňů pečete mazanec a jak dlouho?Děkuji
Iljušo, s tou žáhou máš pravdu (já na to netrpím), můj muž už snědl všechno, co tu měl a teď už do sebe sype "prdopeč", ale jíst to musí, protože mu to tak chutná, že to i vydrží-já se picnu
Jinak vyběhli a bylo vše vpořádku. Co bylo za chybu. ?
Příště ho už budeš dělat v pekárně, teda to těsto aspoň.
K receptu nejsou žádné komentáře.