Mazanec
Na velikonoční tabuli nesmí chybět tradiční mazanec, pečený na Bílou sobotu. Příprava je za pomoci domácí pekárny velice nenáročná a tak zvládne mazanec, provoněný citrónem a rozinkami, upéct i začátečník.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 988 kJ / 3 343 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 89,59 g |
| Tuky | 74,42 g |
| Vláknina | 25,00 g |
| Cholesterol | 685 mg |
| Sodík | 629 mg |
| Sůl | 1,49 g |
| Sacharidy | 566,29 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do domácí pekárny nalijeme nejprve tekuté suroviny, poté přidáme sypké (rozinky můžeme přidat hned nebo před koncem hnětení) a navrch rozdrobíme droždí. Zapneme program Těsto.
Krok 2: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas začneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 3: Vykynuté těsto propracujeme na pomoučněném vále. Těsto nelepí, tedy se nemusí moc podsypávat.
Krok 4: Vytvoříme dva mazance, přendáme na plech a necháme ještě 40 minut kynout.
Krok 5: Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a dáme péct do rozehřáté trouby.
Krok 6: Asi po čtvrt hodině pečení znovu potřeme vejcem. Mandle pak na mazanci drží jako přilepené.
Krok 7: Pečeme dalších 30 minut. Pokud se mazanec začne na povrchu připékat, přikryjeme ho alobalem. Zda je upečený zkontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do mazance a po vytažení musí být suchá.
Zveřejněno 4. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QNN7
Moje poznámka
Mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QNN7
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 17 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 17 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 17 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 17 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 18 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 19 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 19 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 20 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 21 hodinami
Tématické fráze:
mazanec,
recept mazanec,
mazanec recept,
mazance,
recepty na mazance,
recept na dobrý mazanec,
jak dlouho se peče mazanec,
mazanec top recepty,
dobry mazanec,
top recepty mazanec,
dobrý velikonoční mazanec,
mazanec recepty,
recept na mazanec,
recept dobry na mazanec,
dobrý mazanec recept,
mazanec top,
top recepty na mazanec,
recepty mazanec,
velikonoční mazanec recept,
recept na výborný mazanec
Suroviny:
mouka hladká,
droždí čerstvé,
voda,
mléko sušené,
tuk hera,
žloutek,
cukr vanilkový,
šťáva citronová,
kůra citronová,
cukr,
sůl,
rozinky,
mandle plátkové,
vejce
Komentáře (14)
A je opravdu výborný.