Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Korunovační kuře

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba tepelné úpravy: 50 min

50 min (50 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: podle strávníků

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 790 kJ /
667 kcal
Bílkoviny14,23 g
Tuky2,17 g
Vláknina28,80 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 79 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy134,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kuře dáme uvařit do měkka – pomalým varem s přidaným celým pepřem, bobkovým listem a solí. Mělo by to po 40 minutách být dostatečně měkké. Po uvaření maso obereme z kostí a nakrájíme. Krok 2: Meruňky namočíme do vody. Krok 3: Na tuku lehce orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, kari, protlak. Krok 4: Vložíme obrané a pokrájené maso a pomalu pečlivě promícháme. Zalijeme stejným dílem vývaru z kuřete a bílým vínem – ale jen tak, aby bylo maso ponořené, ne výš!(proto se nedá odhadnout množství), přidáme plátky nakrájeného citronu, šťávu z citronu a dusíme 10 minut. Necháme zchladnout. Krok 5: Mezitím si pečlivě vymícháme majonézu, aby byla hladká. Šlehačku vyšleháme do velmi pevné hmoty – proto musí být kvalitní!!!! Krok 6: Meruňky propláchneme a zalijeme vývarem z kuřete přesně do výšky meruněk a rozmixujeme na hladké pyré. Krok 7: Do zchlazené směsi vmícháme pyré, majonézu a šlehačku a opatrně, ale důlkladně smícháme. Dochutíme pepřem, solí a citronem. Krok 8: Ideální je, nechat rozležet a vychladit. Na talíř nakrájíme okurku a na každé kolečko umístíme masovou směs. Chuť by měla být nakyslá, lehce pikantní a zároveň velmi jemná, žádná z ingrediencí nesmí vyčnívat.

Podáváme jako předkrm či studenou večeři apod.

Zveřejněno 30. 4. 2011

Poznámka autorky spagetka

Recept byl v roce 1953 součástí menu při příležitosti korunovace královny Alžběty pod názvem Coronation Chicken a byl uveřejněný v rozhovoru magazínu Dnes z 28.4.2011 s panem Benjaminem Kurasem

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Korunovační kuře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PMBl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Korunovační kuře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PMBl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

danielle72: Dani, určitě zkus;-), já už to dělám pravidelně jako součást různých oslav, mejdanů a tak. Je to fakt vynikající. Hlavně si fakt dej tu námahu a sežeň velmi kvalitní šlehačku (Kunín De Luxe, červený obal):yes::yes::yes:

:yes::-*:-p to zkusím;-)

U nás ani 40%-nú šľahačkovú smotanu som nevidela. Šľahačková smotana je 33 %-ná.
Na radu cukrárov z Carrefouru kupujem trvanlivú, pretože tá musí obsahovať deklarovaný obsah tuku. Ešte nikdy sa mi nezrazila.

Děkuju za bodíky, je to fakt dobré. Fnes ještě přidám fotku s jednodušším podáváním - prostě směs na plátky okurky v celku - myslím, že to lze taky;-)
Určitě ochutnejte a vyfoťte!
chocolate: Děkuju za odkaz :-K- právě pro tuto šlehačku jsem běžela na 2.pokus:-D

Šlehačku se 40% tuku vyrábí Kunín (De luxe, červený obal).Přidávám link pro ty, kteří se s ní ještě nesetkali;-).
http://www.slehacka-kunin.cz/

Hmmm,opravu netradiční.Ale proč ne- změna je život.Posílám bodíka...

Opravdu výjimečně krásný recept, Špagi. Už se těším na vyzkoušení. :-p:-)

Velmi zaujimave, iste pikantne a dobre pre liniu-coho je
kralovna Alzbeta zivym dokazom! :-O:-K

Ladi, tohle je recept na TOP 10 :yes::yes::yes:. Citim tu chut na jazyku... Tohle si zaslouzi mnohem vice bodu.....:-!:yes::-p. Knedlo, zelo, zna kazdy, ale za tento receptik DEKUJI :-!:-K:-K.

Hodně zajímavý recept. Pořád jsem nějak nechápala, co to má společného s kuřetem, ale znáš mne, musela jsem si to několikrát přečíst:-D, abych nenapsala nějakou ptákovinu, jak je mým zvykem. Takže plus i ode mne;-):yes:

A sakra, Lotyši vedou 2:1:-((:no::no: právě teď dali gól:-((

Díky moc :-K Je to fakt výborné - nepoužívejte ale třeba tu šlehačku zn.Albert, co mám na fotce - má jen 31% tuku a pevmou šlehačku z ní prostě neuděláte - mně se srazila, bylo z toho něco jako máslo a mléko :-// a mazala jsem pro jinou značku (naštěstí mám obchod doslova za humnama), takže fakt nad 40%!!!!

:-p:-p,určitě je to dobrota ,mám ráda ovoce a maso :yes::yes:

:yes: Neskutočná dobrota :yes:;-) Krásna kombinácia ingrediencií a keď to bolo výborné pre kráľovnú, tak určite je to super aj pre nás :-D;-):-D + 4

Tak to je moc zajímavý recept a vypadá to na delikatesu.:yes:+3

Zrovna jsem hodnotila jiný recept, který jsi vložila a Ty tu dáš takovou nádheru...kuře a ovoce je moje nejoblíbenější:-p.
Já chci vzorek!!!

Tématické fráze:
co uvařit z kuřete, mazání na kuře, korunovační salát, coronation kure, coronation chicken, kuře královny alžběty, kuře podle alžběty, předkrm z kuřete, korunovační kuře video recept, coronation chicken recept, couvarit z kuřete, co uvařit -šlehačka maso, co uvarit z kurat, recept coronation chicken, zajímavé kuře, recept coronation, kure a ovoce, kuřecí korunovační salát, korunovační kuřecí, kuře coronation

Suroviny:
kuře, bobkový list, cibule, koření kari, pepř černý, majonéza, smetana ke šlehání, protlak rajčatový, meruňky sušené, citron, šťáva citronová, cukr, vývar kuřecí, víno bílé, sůl, tuk, okurka salátová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu