Základní piškotové těsto
Piškotové těsto patří k těm nejjednodušším, přesto i tento jednoduchý recept má svá úskalí. Je nadýchaný, vláčný a lehký jako peříčko, přesně takový musí správný piškotový korpus být. Tvoří dokonalý základ pro jednoduché moučníky a rolády, ale i luxusní dorty a zákusky jako z cukrárny.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 118 kJ / 1 462 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 58,68 g |
Tuky | 46,02 g |
Vláknina | 1,98 g |
Cholesterol | 1,55 g |
Sodík | 598 mg |
Sůl | 1,26 g |
Sacharidy | 202,38 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme moučkový cukr, znovu vyšleháme do tuhé pěny.
Krok 2: Zlehka vmícháme žloutky (už ne šlehačem, ale jen např. stěrkou).
Krok 3: Nakonec opět zlehka přimícháme mouku, kterou přidáváme po částech a přes sítko.
Krok 4: Pokud chceme připravit kakaové piškotové těsto, dáme na 5 lžic mouky 1 lžíci kakaa.
Krok 5: Troubu zapneme hned, jak začneme šlehat piškot, aby se dostatečně zahřála.
Jemné piškotové těsto zpracujeme rychle (dlouhým stáním těsto padá a ztrácí lehkost). Krok 6: Těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem a vložíme hned do předehřáté trouby. Krok 7: Pečeme přibližně 15–20 minut při teplotě 170 °C. Troubu 10–15 minut neotvíráme, aby se teplota nesnížila a piškot neklesl. Upečený piškot poznáme tak, že povrch začne krásně tmavnout a nádherně vonět. Upečený se začne oddělovat od boků plechu. Krok 8: Vyndáme jej z trouby, zkusíme špejlí a pokud není suchá a lpí na ní řídké těsto, dáme piškot dopéct. Základní piškotové těsto je vhodné na rolády, řezy nebo dorty. Krok 9: Pokud připravujeme roládu, tak ještě teplou obrátíme na vlhkou utěrku (nebo suchou, ale pocukrovanou moučkovým cukrem), stáhneme pečicí papír, otočíme jej a čistou stranou opět přiložíme na piškot. Takto celou roládu i s utěrkou stočíme a necháme vychladnout. Díky vlhké utěrce se těsto nepřilepí. Krok 10: Piškot je vhodné před natřením marmeládou nebo krémem navlhčit - pokapat ředěnou citrónovou nebo rumovou šťávou, aby nebyl suchý.
Jemné piškotové těsto zpracujeme rychle (dlouhým stáním těsto padá a ztrácí lehkost). Krok 6: Těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem a vložíme hned do předehřáté trouby. Krok 7: Pečeme přibližně 15–20 minut při teplotě 170 °C. Troubu 10–15 minut neotvíráme, aby se teplota nesnížila a piškot neklesl. Upečený piškot poznáme tak, že povrch začne krásně tmavnout a nádherně vonět. Upečený se začne oddělovat od boků plechu. Krok 8: Vyndáme jej z trouby, zkusíme špejlí a pokud není suchá a lpí na ní řídké těsto, dáme piškot dopéct. Základní piškotové těsto je vhodné na rolády, řezy nebo dorty. Krok 9: Pokud připravujeme roládu, tak ještě teplou obrátíme na vlhkou utěrku (nebo suchou, ale pocukrovanou moučkovým cukrem), stáhneme pečicí papír, otočíme jej a čistou stranou opět přiložíme na piškot. Takto celou roládu i s utěrkou stočíme a necháme vychladnout. Díky vlhké utěrce se těsto nepřilepí. Krok 10: Piškot je vhodné před natřením marmeládou nebo krémem navlhčit - pokapat ředěnou citrónovou nebo rumovou šťávou, aby nebyl suchý.
Zveřejněno 23. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Základní piškotové těsto
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wrDz
Moje poznámka
Základní piškotové těsto
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wrDz
Nejnovější recepty
Velikonoční lívance
Přidáno před 17 minutami
Kinder mléčný řez
Přidáno před 45 minutami
Knedlíky ze žluté cukety s cuketovým zelí
Přidáno před 15 hodinami
Fazole na mexický způsob
Přidáno před 16 hodinami
Jarní kuřátka s mandlovou nádivkou
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí kapsa se zeleninovým salátem (pro diabetiky)
Přidáno 15. 4. 2025 18:20
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čokoládová zmrzlina
Krys0760 před 16 minutami
Budapešťská pomazánka II.
PetrZappa před 6 hodinami
Babiččin trhanec s jablky
eviii před 11 hodinami
Martinské rohlíčky
Fitulka před 12 hodinami
Moravský vrabec
Fitulka před 12 hodinami
Máslové opečené gnocchi se šunkou, pórkem a sýrem
Katka K. před 13 hodinami
Minutkové žampiony
Janet.P před 13 hodinami
Dobrá frankfurtská polévka
charlie.pv před 15 hodinami
Sedmikráskový sirup
Marylka před 16 hodinami
Tvarohovo-pudinková bábovka s čokoládou
kiwi40 před 17 hodinami
Tématické fráze:
piškotove těsto na plech,
piskotove testo,
piskotove testo na dort,
piškotové těsto recept,
piškotová roláda která se povede,
recept na piškotové těsto,
piškot,
piškotové těsto dort,
recept piškotové těsto,
piškot recept,
recept na piskot,
piškotové těsto na roládu,
těsto na piškot,
nejlepší piškotové těsto,
recept na piškotové těsto na dort,
piškotový těsto,
testo na roladu,
jednoduché piškotové těsto,
recepty piškotové těsto,
piškotové těsto s olejem
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
mouka polohrubá,
vejce
Komentáře (104)