Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kachna bez práce

Pomalu pečená drůbež zaručí, že maso bude šťavnaté a bude se jen rozsýpat. Navíc je tento způsob pečení kachny bez větší práce, o vše se postará správně nastavená trouba. Společně s knedlíky a zelím se bude kachna na sváteční tabuli vyjímat.

Hodnocení receptu je 4,8 (121×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

martinahayek

Snadný

Doba přípravy 310 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 300 min

310 min (10 min příprava + 300 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Kachnu omyjeme, osušíme a posypeme zvenku i uvnitř solí a kmínem. Krok 2: Kachnu položíme na záda (prsama nahoru) do suchého pekáče. Krok 3: Pekáč uzavřeme a vložíme do trouby. Krok 4: Teplotu nařídíme na 120 °C a pečeme 4,5 hodiny, aniž podléváme nebo otevíráme troubu či pekáč. Krok 5: Po uplynulé době pekáč odkryjeme, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopečeme ještě asi 20 minut, kvůli křupavé kůžičce.

TIP: Top 7 - Pečená kachna

Zveřejněno 20. 10. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kachna bez práce

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/X5G8

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kachna bez práce

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/X5G8

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (89)

Opravdu nepodlévat? Nepřipeče se ? Já bych tedy přidala alespoň trochu vody nebo sádla. Měla bych strach že se připálí

Verca2323: Naozaj ju netreba podlievať. Nemusíte sa báť. Pustí si dosť štavy aj tuku. Zostane krásne mäkká a šťavnatá. Prispôsobte si len dobu pečenia podľa veľkosti kačky. Ak budete mať menšiu kačku stačí ju piecť o niečo kratšie.

Moc děkuji za bezva jednoduchý recept. Vše v pořádku! Kačenu jsem měla menší, pekla jsem 3 hodiny na 140 a poté bez poklopu na 200 st 30 minut a je bezvadná, měkoučká a opravdu bez práce.
Mějte se krásně :-K:-K:-K

Díky za recept, byla výtečná! :yes::-K

:-)<3:yes::yes::-K

Kachnu jsem dělala poprvé a hrozně jsem se toho bála. Ale jak se píše v receptu, je to opravdu bez práce :-D
Kachnu jsem dělala 3h na 140st, ale jen proto, že jsem ráno zapsala ;-)
Recept ukládám a posílám foto

Ríša: Souhlasim s Vami. Ja jsem nocni mura a tak si kacenu radsi pecu pres noc a pak je hotova na obed (u nas asi tak kolem 1-2 hodiny odpoledne). No a knedle delam taky den dopredu. Takhle nam to vyhovuje a muzeme si oba pospat. Takto pomalu jsem kachnu delala poprve pred rokem, ale uz ani nijak jinak.<3

Luxus, pekla jsem takto divokou kačenku :yes: stačilo jí 3,5 hodinky + 20min dopéct do křupava :-8

Millene: Já na to mám takovou fintu: peču kachnu přes noc. Jenom na 70 stupňů :)

Dnes jsem pekla kachnu poprvé. Vybrala jsem tento recept. A byli jsme naprosto spokojeni. Jinak už kachnu zkoušet nebudu. :yes::-)

Kachna je moc dobrá.. :yes: .dělala jsem už poněkolikáté...s dovolením jsem přidala foto....:-)

Neztratí chuť, naopak. Ale problém je jinde. Pokud to děláte doma, tak se bytem čtyři hodiny šíří tak silná vůně, že jste prakticky najezení. Já jsem dopekl a už jsem se na toho ptáka nemohl ani podívat, natož k němu čichnout. Zavařil jsem maso do dvou flašek a snědl po půl roce.

Libor: Prozradíte, jak maso bezpečně zavařit? Ze zavařovaní masa mám totiž hrůzu, kamarádka se otrávila botulotoxinem. Děkuji.

Zobrazit starší odpověď

Tímto způsobem dokonale znehodnotíte pokrm, to jste všichni bezzubí? musíte si kačenu namazat na chleba?, po vašem brutálním zákroku musí zmizet specifická chuť a vůbec se nedá mluvit o nějaké mňamce, děkuji nemusím tekutou kachnu.:-//:no:

No nevím, mě by nebavilo tolik hodin péct kachnu a myslím si, že ani tolik hodin ty kupované se nemusí , protože jsou poloviční než domácí,, nakonec jsou k jídlu jen prsa a stehna, a pro ty tolik hodin? Myslím že 3 bohatě stačí, na těch 140 st. , pak nechat půjhoďku na kůrku. A taky se rozpadne. Vy co tady pečete 11 hodin, no stojí vám to za to? Sní se za 10 minut a tolik času, elektřiny nebo plynu.. Já tedy opravdu ne. I ty 3.5 h. je hodně času s tím strávených.

A pokud nemám litinový pekáč a dám do "smaltovaného", nepřipeče se. Má s tím někdo zkušenost. Dík:-?

Helena: Také ji dělám ve smaltovaném pekáči, ale musí se přiklopit. Nejlepší jsou takové ty dva pekáče, co se dávají na sebe. A hlavně neotvírat.

Zobrazit 3 starší odpovědi

koukám na telku,po půlnoci zapínám na 100°C a před obědem chvilka grill a jak blatíčko :) tak asi 11h

Vladimír Chvapil 1. 5. 2017 07:59
Skoro přesně takhle podle receptu to dělám nejméně osm let a vynikající, nemusíte to hlídat, mňamka bez práce. Doporučuji akorát ji p<3o po 4 hodinách odklopím a dam ji ještě 30 minut na kůrčičku

Taky peču na 100°C , pak jen ogriluji. A je super. Peču tak veškerá masa.:-K

Vyzkoušejte rovné 3 hodiny na 140 stupňů a dopéct 30 min na 200 stupňů. Vyzkoušela jsem oba způsoby a ať se to nezdá trochu víc stupňů a o pár minut míň je znát.<3

Libuša Bajusová 27. 3. 2017 19:44
Mozno je dobra,ale doba pripravy je zdlhava,ja peciem tak 90minut a je super

Libuša Bajusová: tak to jste opravdu dobrou kačenu ještě nejedla. Za 90 minut nemůže být nikdy tak dobrá, jako když je pomalu pečená. Já peču dokonce 12 hodin :-D. Ale je pravda, že jsem váhala, než jsem to poprve riskla a dnes už bych jinak nepekla, než pomalu :yes:

Jiří Zavadil 22. 7. 2016 09:21
Stačí teplota 100°C a potom zapnu na 10minut gril

Zkusím tu kachničku takhle upéct už se těším jak si pochutnáme

Doubravka 9. 6. 2016 13:26
Je výborná, dělám jí tak, je to vlastně pomalý hrnec. Ten mám taky, ale na kůrčičku by jsem hrnec musela předělávat do trouby.:yes::yes::yes:

Takto pomalu pečená kachna je vždy super, peču ji podobně na 90°C cca 8 hodin zakrytou bez povšimnutí a na dopečení do křupavé kůže na 220°C, již odkrytou.

Já to třeba neznám a přijde mi to jako skvělý nápad, určitě vyzkouším. :-)

Nic nového, takhle vařím či peču dlouhá léta. Odešla jsem na pole a doma se zatím v troubě upeklo a na plotýnce uvařilo maso. Nikdy by mě nenapadlo z toho dělat takovou vědu.

Anna : Žiaden recept nie je nič nového.:-) Všetko už niekto vymyslel a niekto pozná. Nevidím dôvod, aby si takto znevažovala recept :no::no::no:, ktorý mnoho ľudí nepoznalo a vyskúšalo. Možno my by sme sa usmievali nad tvojimi výtvormi, ktoré určite nie sú tiež nič nové pod slnkom. Vlož niečo zo svojej vedy, nech sa priučíme. Mimochodom, aké "vařím či peču", táto kačica sa pečie, žiadna plotýnka. :-D

Zobrazit starší odpověď

:yes:Jiřina: Proč mluvíš o něčem, čemu nerozumíš. A ten kuchař, se něco naučil a již se dál nesnaží.Ten recept je výborný.Ale stačí 100°C.

kraken.99 23. 4. 2016 13:24
Peču takhle na cca 80°C nejen kachnu, ale i vepřové a hlavně hovězí. Třeba kližka nemá chybu, zapnu to večer, a na oběd je maso jak dort. Peče se buď ve vlastní štávě s lehkým podlitím vody, nebo potopené v sádle které se dá použít několikrát a pak mazat na chleba, což je opravdu luxusní záležitost. Pro ty co by chtěli vědět víc stačí, když si najdou KONFITOVÁNÍ.

jitka: tohle není konfitování, to by se to muselo koupat v tuku......

Zobrazit starší odpověď

Peču stejně, akorát rozstřihnu prsa a rozplácnu na plocho - tak je veškeká kůže navrchu hezky dokřupava a lépe se porcuje :-p.

Brožková Věra 10. 4. 2016 17:00
Dnes jsm si kachnu upekla podle receptu.Můžu jen doporučit.Nemá to chybu.:yes:

Mám ji v pánu na neděli, ale peču ji ještě pomaleji. Do trouby ji dávám kolem 23. hodiny, zapnu asi na 70°C a nechám ji, ať dělá co umí. Mezi desátou a jedenáctou ji zvednu teplotu aby se udělala kůrčička. A dávám ji obráceně. Kdysi jsem někde slyšela, že drůbež se má dávat do trouby tak jak běhá, tedy prsíčky dolů.

Jana:
No, já bych otevřel, políval výpekem a hlídal jak vlčák:-)

Dobrý den,
recept je mi jasný, jen se chci zeptat, zda pekáč na dopečení kůrky otevřít, nebo ho nechat přikrytý děkuji

Jana: Vždy, když se dopéká kůrka, tak pekáč odkrýt... Kdyby zůstal zakrytý, tak se kůrka neudělá, protože se tam stále bude dělat pára a ta kůrce neprospívá... :-)

Mirka Šmídová 28. 3. 2016 12:41
Dneska jsme kachnu podle receptu vyzkoušeli a byla výborná:yes: Nestihla jsem ji ani vyfotit, jak rychle zmizela z talířů.

Ahoj, chtěla bych jí také zítra zkusit. Mám jen malý dotaz, ta kačena je zespodu také upečená dozlatova nebo bílá? Já totiž kačenu při pečení oobracím několikrát. Děkuji.
Jinak vypadá moc luxusně:yes::-p

kdo tady píše že je kachna vysušená, tak ji asi pekl jinak než je v návodu, opravdu je šťavnatá, křehounká , no prostě mňamka:-D

HJHJHJHJHJH:
Žádný nesmysl, jinak kachnu nebo husu nepeču. naopak ji peču přes noc a ještě na méně stupňů.Když jdu spát - dám drůběž do trouby na 90, ráno někdy kolem sedmé přidám na 110 a potom před polednem dopeču kůrčičku, ale opravdu jen krátce. Naše babičky jinak nepekly, je to starý recept, osvědčený a skvělý. Není třeba podlévat, husa i kachna mají tolik vlastního tuku a hlavně zůstane nepřepálený, tudíž zdravější a do toho se dají krásně zalít játýrka, je to skvělá pochoutka!
Nic není suchého, je skvělá , ověřeno mnohokrát i s husou.

HJHJHJHJHJH:No..je pravda,že jsem tomu taky nevěřila,ale jsem si řekla,že za zkoušku nic nedám-jen tu káču,když se to nepovede.A opravdu jsem kvůli tomu vstávala hodně brzy ráno a pekla se víc jak 5 hodin na 100°,ale prostě bylo to úžasné!!!!!Chodila jsem neustále čichat,jestli není cítit spálenina,no nebyla!Takže tak,no,jen mám troubu na elektriku,tak nevím,asi byla větší spotřeba!:-S

Soňa: Vyšší spotřeba energie není, protože troubu termostat častěji vypíná.

nigina: kačicu podle tohoto návodu jsem pekla, samozřejmě ve skleněném pekáčku, protože kdyby se něco dělo, tak abych měla přehled. A můžu říct, že děti, které jinak kachnu nejí, se olizovaly až za ušima. Ale byl problém ji vyndat z pekáčku, protože byla tak křehká a jemná, že se maso úplně rozpadalo. A kachna byla koupená :-)

Kačicu vôbec nerobievam. Piekla som síce raz v živote, ale nechutný zážitok to bol. A neviem, či to pripísať svojej neschopnosti alebo kačici? Preto sa chcem spýtať, či ste to takto piekli kačicu kúpenú v obchode alebo z farmy?
Alebo je to jedno? Ďakujem za radu, potrebujem ju, lebo som dostala kačicu a mala by som ju spraviť zajtra...:-S

HJHJHJHJHJH 18. 2. 2016 14:28
je to pěkný nesmysl, je pravda, co tam píše ta jedna paní. Kachna je sice měkká, ale vysušená jak treska. takže klasika. podlét, péct na vyšší stupeň a polévat. Sušenou kychnu 4 hod. opravdu nemusím

Známý táborský kuchař, pan Svatek z hotelu Nautilus, který se účastnívá mezinárodních soutěží, takže o pečení drůbeže asi něco ví, doporučuje kachnu na 180°a podlévat. 70°je určitě málo, při tak nízké teplotě nemůže k žádnému pečení ani dojít.

Posílám další bod. Jednoduché, výborné, parádní. Maso se rozplývalo a úplně rozsypalo. :yes::yes: Dělala jsem poprvé v životě kachnu a sklidila pochvalu. Díky moc za recept.

...zítra bude posvícení = kachnička je v troubičce /s cibulí v bříšku/ a my se těšíme na zítřek, až budeme mít plná bříška kachničky :-* ;-) :yes: /bodík jsem poslala

taky jsem poprvé v životě pekla kachnu, od nikoho mi nikdy nechutnala, tak jsem jí pekla pěkně pomalounku a vyplatilo se. jen jsem si dochutila podle svého (sůl, pepř, česnek, tymián), nemám ráda kmín. nevěřila jsem tomu, že jí můžu péct na sucho, ale po těch hodinách v troubě bylo asi 3cm šťávy v pekáči, mám stejný pekáč jako Pajaska. doporučuji :yes:

Kachnu jsem nikdy neduměla, dokud jsem si nepřečetla recept. Děkuji, výborné:yes::-p

funím ještě teď... prostě výýýborná;-):yes::yes::yes:
posílám bod a foto;-):-)

Mila z Canady 29. 7. 2013 23:27
Dneska jsem kacenu takhle upekla, akorat jsem dovnitr dala jablicko rozkrajeny na 1/4. Nejdriv jsem se moc bala, ze nebude upecena, atd.., ale byla vyborna :-p. Nejvic problem mi delalo neotevrit troubu a kouknout se. Pekla jsem ve sklokeramicke pecici mise s poklickou, takze jsem videla jak je to stale blede. No ale po 4 a 1/2 hodinach jsem misu odkryla, a byla udivena kolik stavy bylo. Z toho jsem taky mela starch, ze tam bude spalenej omastek. No a pak jsem to asi 25 minut dopekla na 400°F a podlevala. Kacenka vynikajici, masicko stavnate, jen se rozpadalo. Jeste nez jsem se do toho pustila Skypovala jsem se setrenici v Nemecku, a ta to schvalila, ze pry uz takhle pece vsecky masa. Takze Pajasko davam bodiky:yes::yes::yes::yes::yes: a vim, ze uz nijak jinak kacenu nebudu delat. Diky :-K

Přiznám se, že jsme kachnu ještě nedělali, ale chystáme se na ni, takže 100% vyzkoušíme.:yes:Děkujeme za TIP.;-)

Kachna skvělá, moje rada na úsporu peněz i času: kachnu jsem rozkrojila napůl, stačilo bohatě péct 2 hodiny na 150 stupňů, potom odkrýt a dopéct kůrčičku.

V jednoduchosti je krása.Dělal jsem ji poprvé a byla skvělá:yes:

Dnes jsem ji pekla poprve a byla výborná. JInak ji už dělat nebudu. +20:-p:-p

Podobně jsem dělala kachničku v římském hrnci a byla mňam, takže určitě +1:yes::-K

Před svátky mě zaujaly Pajasky fotky u tohoto rcp. a tak jsem kachnu zkusila. Kachnu jsem si večer nasolila, okmínovala, bříško jsem jí naplnila jablky a ráno jsem jí dala péct. Kachna byla po upečení krásně šťavnatá, voňavá a jen se rozsýpala:-p. Přidávám zaslouženou boďku č. 17 a pár fotek;-)

Super recept.Děkuji

:yes::yes::-8

:-));-) už se na ní dlouho chystám....mňam pěkně se zelíčkem a podle fotek to vypadá krásně.

Vždycky jsem se trochu bála dělat kačenu,ale tento recept je fantastickej!Hned napoprvé všem moc chutnala a jinak už kačku nepeču.

v tom pripade je tento recept uplne idealnym :)

Alenko, kachnu neni treba propichovat. Tuk vytece i tak. Kachnicka je vyborna, uz jinak nepecu ;-). Drzim palce, at se ti povede.:-K

chcela by som sa opytat, ci treba kacku pred pecenim poprepichovat, aby vytiekol tuk.

dakujem

Já jsem dělala kačenu poprvé a zkusila toto:-K
Můžu jen doporučit, manžel dělává kačenu a pořád frflal, že nepodlévám, nic jsem tam nedala a ani ji nerozporcovala, že to bude děs:-8:-8 ale teda vytáhla jsem po 3,5h a pak 30min dopékala a kačenka byla luxusní:yes::yes::yes::-*:-D:-*
I manžel smekl a u nás už se jinak dělat nebude:-p:-p:-p
Sice jsem se bála, ale výsledek stál za to:-K:-K
Díky za super recept;-)dávám bodík:yes::yes:

Kachynka je uz koupena a jsem opravdu mooooc zvedava :-Ouz se tesime:yes::-p

Ivi, nemůžu říci, že by vyloženě suché, ale bylo ho tam hodně málo, taková slabá vrstvička, potažená kůží. Já vím, že ty kachny nejsou jako domáci, ale zdá se mi, že se tím dlouhým pečením z masa uvolní zbytečně moc šťávy. Já jsem zvyklá kachnu vždy orestovat na slanině, aby se zatáhla bílkovina, pak ji dusím mírně podlitou a přikrytou na ¨plotně a pak ji prudčeji dopékám. Je také krásně měkká, úplně se rozpadá a přitom výborná. Nic se neděje, zkusila jsem, ale vím, že "pomalit" příště už ne.

Jiřička 24. 10. 2010 10:27
Já jsem to také vyzkoušela a jinak už kachnu péct nebudu. Byla krásně šťavnatá, kurčička křupavá. Recept jsem doporučila kamarádce a ta byla také moc spokojená.

:-Oa maso bylo suché?

O této úpravě jsem už mnohokrát slyšela a tak jsem ji též zkusila. Bohužel nadšení z toho nebylo. Uvádím to na pravou míru, že to není nic proti tomuto autorovi, který ho sem vložil, jen vlastní zkušenost. Měla jsem kachnu z Vodňan, cca 2 kg, udělala vše dle návodu, byla krásné měkká, to ano, vypeklo se z ní všechno sádlo, což by mi nevadilo, ale mimo sádla i hodně šťávy z masa. Sice tam bylo hodně sosíku, ale abychom si ho mazali na chleba, na to se mi zdá kachny škoda. Proto pro příště raději svoji klasiku. Škoda, že stávkuje foťák, bývala bych to ráda zvěčnila jako důkaz. Nevím, kde byla chyba, zda v kachně,troubě nebo ve mně ;-)

Recept znám, mám několikrát vyzkoušeno a je opravdu super.Posílám bodík:-p:yes:
pilatova35- zkus časový spínač,já tak peru, přichystám večer, nastavím čas.spínač a když ráno vstávám mám vypráno a jdu věšet.

Já tak dělám kachnu na medu, potřu ji těma špéciama, zavřu na 100°C do trouby a peču 5 hodin.Jenže to možu dělat tak na večeřu, kdo by v nedělu tak brzo vstával??????aby byla na oběd.Ale když se mi nechce vařit zelí, tak si to přichystám včer, zapnu troubu a jdu ještě do hajan.:-D

Achich achich:-*, kachnu mám v mrazáku:-p:yes:

Špagi,klíďo přijeď.Teď jsem viděla někde kachnu v akci.Dáme do trouby dvě kachny a nemusíme se starat.Dělá se to samo a mezitím...skočíme pro dobré zrzavé,chlazené s bohatou pěnou.:yes::yes::-D:-D Při tak nízké teplotě se tomu nic nestane a hlavně pořádně utěsnit!!Já dala nejdřív alobal a na to poklici.;-)

On je to vlastně stejný postup jak u guláše bez míchání atd., prostě dát do pekáče zavřené, do trouby a nestarat se. Já to poprvé zkusila u toho guláše a bála jsem se. Ale zbytečně, tenhle postup prostě funguje a je to dobré :yes:

takmer rovnakú kačku pod názvom Pomalá kachna vložila užívateľka Hella 11.O5.2OO9:-p

Moc pěkná fotka,tento recept znám,já ho našla na mimibazaru a je super,vůbec se nemusím starat o pečení,jen udělám knedlík a sváteční oběd je hotov.:-p bez rizika,že kachnička bude buď tvrdá nebo suchá.
Kdo nezná,ať určitě vyzkouší:-K
posílám bodík

Teda Martino, já bych si s chutí utrhla aspoň to jedno stehýnko, ani nevíš jak, tohle znám, dokonce s 5 ti hodinami a jen jednou jsem to vyzkoušela a kachna byla černá-mám ale porouchaný termostat, tak nevím na kolik jsem to nastavila,to jsem si na to neuměla zajít, teď už si s troubou rozumím, že bych to mohla vyzkoušet, ale.....;-) Ty máš bodíka:yes:

Páji, já chci takýý, už jedu :-D:-p:yes:

Pajaska,nááádhera:-K:yes::yes:

Tématické fráze:
jak péct kachnu, pecena kachna, pečeme kachnu návod, jak dlouho péct kachnu, jak upéci kachnu, měkká kačena doba pečení, kachna, peceme kachnu, kachna recept, pečení kachny v el.troubě, jak upéct kachnu, jak dlouho pečeme kachnu, postup při pečení kachny, pečená kachna recept, kachna recepty, jak pečeme kachnu, jak péci kachnu, kachna pečena, jak dlouho se pece kachna, kachna v římském hrnci

Suroviny:
kachna, sůl, kmín celý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu