Kysané zelí do sklenic
Kysané zelí si můžeme koupit, ale to doma vyrobené si přizpůsobíme přesně podle své chuti - ať už volbou koření či přidáním cibule. Možná jste ale netušili, že si zelí můžete naložit sami, i když bydlíte třeba v paneláku. Poradíme vám, jak na to.
Postup přípravy
Krok 1: Nakrouháme zelí, nasypeme do vaničky, osolíme, posypeme kmínem a celým pepřem. Pokud přidáváme i křen, tak jej důkladně očistíme, nastrouháme a přimícháme k zelí.
Krok 2: Necháme odležet alespoň 3–4 hodiny, zelí pustí šťávu.
Krok 3: Potom zelí natlačíme do čistých sklenic o objemu 0,7 l tak, aby v každé byla i šťáva. Otřeme je dočista a zavíčkujeme.
Krok 4: Sklenice dáme na hlubší plech nebo jinou podložku s okraji, nejlépe k topení nebo někam do tepla. Zelí pracuje a kvasí - až tak moc, že se víčka vypoulí a může zpod nich vytéct i trocha vody (proto stojí sklenice na plechu).
Krok 5: Necháme kvasit asi 2–3 týdny, víčka by se měla zarovnat, nebo jim tlakem prstu pomůžeme.
Krok 6: Kysané zelí uložíme do sklepa a můžeme konzumovat.
Krok 7: Pokud chceme zjistit stav kvašení, otevřeme jednu sklenici a ochutnáme. Zelí by mělo být křupavé.
Zveřejněno 7. 10. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kysané zelí do sklenic
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ywq
Moje poznámka
Kysané zelí do sklenic
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ywq
Nejnovější recepty
Barevná ďábelská vajíčka
Přidáno před 44 minutami
Boží milosti
Přidáno před 12 hodinami
Hrášková pomazánka s Lučinou
Přidáno před 14 hodinami
Velikonoční nádivka s kopřivami
Přidáno před 22 hodinami
Velikonoční minizákusky
Přidáno před 23 hodinami
Obložené vejce
Přidáno 19. 4. 2025 22:19
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasické palačinky
Coolbins před 42 minutami
Argentinská křídla
wimra před 1 hodinou
Kuře na paprice s hráškem
Moanka před 1 hodinou
Gnocchi s brokolicí, nivou a zakysanou smetanou
Vacice93 před 8 hodinami
Velikonoční beránek
Praizlerka před 9 hodinami
Babiččina třená bábovka
Atata27 před 10 hodinami
Mini Pavlova
bousovka před 10 hodinami
Velikonoční jidáše
zujara14 před 10 hodinami
Sloní žrádlo
Kamiku před 12 hodinami
Tématické fráze:
nakládání zelí,
nakládání kysaného zelí do sklenice,
kysané zelí postup nakládání,
kysané zelí postup nakládání,
domácí kysané zelí jak vyrobit,
kysané zelí recept,
jak naložit zelí,
kysané zelí ve sklenicích,
nakládání kysaného zelí,
jak zavarit kysane zeli,
recept na nakládané kysané zelí,
zavařování kysaného zelí,
kvašené zelí postup nakládání,
nakládání zelí recept,
kysané zelí,
domácí kysané zelí,
jak nakládat zelí,
jak naložit kysané zelí,
domácí výroba kysaného zelí,
nakládané kysané zelí recepty
Suroviny:
zelí hlávkové,
zelí,
kmín celý,
pepř celý,
křen
Komentáře (246)