Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 26 805 kJ / 6 407 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 154,49 g |
Tuky | 57,38 g |
Vláknina | 32,05 g |
Cholesterol | 1,25 g |
Sodík | 5,95 g |
Sůl | 0,87 g |
Sacharidy | 1 302,02 g |
Postup přípravy
Krok 1: Med, vejce, cukr ušleháme do pěny.
Krok 2: Na vál si připravíme mouku s kořením a jedlou sodou a meruňkovou marmeládou. Přidáme ušlehanou hmotu a vše dobře zpracujeme na tuhé těsto. Toto těsto je výborné a v chladné místnosti nebo v lednici zabalené v mikrotenu nám vydrží i půl roku.
Krok 3: Připravíme šablonu na chaloupku : ( chaloupka je menší, velmi vhodná jako dárek k Mikuláši apod. ) Nejprve připravíme spodek, na kterém chaloupka bude stát - čtverec 15x15 cm. Dále vykrojíme dvě stěny podélné 8,5x5 cm.
Krok 4: Dva štíty : šířka 5 cm, výška 5cm a dále se zužuje do štítu asi 3 cm. Viz nákres. Nakonec vykrojíme obě střechy 13x8 cm.
Krok 5: Tvary položíme na plech, potřeme je vodou mírně obarvenou hnědým bretonem, to proto, aby perník byl celý pěkně hnědý a ne místy světlý.
Krok 6: Pečeme v prudké troubě. Po upečení ihned potíráme rozšlehaným vejcem.
Krok 7: Po vychladnutí zdobíme obě podélné strany a štíty a necháme zaschnout.
Krok 8: Potom štíty a podélné stěny k sobě přilepíme tuhým bílkem umíchaným s cukrem.
Krok 9: Po zaschnutí položíme na chaloupku střechu. Rovněž obě půlky slepíme tuhým sněhem a ještě připevníme párátky, než střecha zaschne. Potom je můžeme odstranit.
Krok 10: Střechu zdobíme až po zaschnutí, buď ji celou potřeme řidší bílkovou polevou a můžeme ještě posypat kokosem - chaloupka je jako zasněžená a nebo naznačíme pomocí kornoutu střešní tašky.
Z tohoto perníku lze vykrajovat různé tvary motýlů, Mikulášů, čertíků. Perník se vůbec neroztéká, pěkně drží tvar a navíc je velmi chutný.
Z tohoto perníku lze vykrajovat různé tvary motýlů, Mikulášů, čertíků. Perník se vůbec neroztéká, pěkně drží tvar a navíc je velmi chutný.
Zveřejněno 8. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Perník na chaloupky - výborný
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DJxx
Moje poznámka
Perník na chaloupky - výborný
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DJxx
Nejnovější recepty
Těstovinový salát s lososem a olivami
Přidáno před 5 hodinami
Bábovičky z dětské krupičky
Přidáno před 5 hodinami
Placičky ze salátu s vejcem
Přidáno před 6 hodinami
Jarní bramborový salát s ředkvičkami a koprem
Přidáno před 8 hodinami
Polský mazurek
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka z medvědího česneku
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohová pomazánka se šunkou a vejci
adelaku před 3 hodinami
Štavnatá medium well panenka na česneku s bylinkami
ReceptyOdTondy před 3 hodinami
Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignonne podle Julii Child
Zuzkamo před 4 hodinami
Čočková polévka z červené čočky trochu jinak
Bubik001 před 5 hodinami
Jablkový perník
vera64 před 5 hodinami
Nakládané ředkvičky
Capri1412 před 5 hodinami
Pečené vepřové koleno
Kveta58 před 5 hodinami
Rychlá buchta s tvarohem a povidly - chuť jako hanácké koláče
VeraPra před 5 hodinami
Banánové vafle
PetrZappa před 6 hodinami
Kaše z ovesných vloček
PetrZappa před 6 hodinami
Tématické fráze:
chaloupky z perniku,
perník na chaloupku,
mikuláš z perníku,
mikulašský perník,
perník na chaloupky,
chaloupky z perníku galerie,
světlý perník,
fotogalerie chaloupek z perníku,
mikulášské perniky,
recept na perníčky, chaloupky,
perník chaloupka,
perník na chaloupka,
motýl z perníků,
chaloupka z perniku,
pernik chaloupka recept,
nákres chaloupky z perníku,
chaloupky z perníku,
perník na tvary,
mikulaši z perniku,
mikulášský perník recept
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
med,
vejce,
žloutek,
soda jedlá,
marmeláda meruňková,
skořice,
mletý anýz,
koření hřebíček,
koření nové koření mleté
Komentáře (9)