Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jelení kýta na smetaně

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bahula Bahula

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min bez doby marinování masa

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava, bez doby marinování masa)

Jste milovníci zvěřiny? Křehká a voňavá jelení kýta, jemná smetanová omáčka, nadýchaný knedlík a lžička brusinek vykouzlí úsměv na tváři celé rodině a ohromí všechny vaše blízké. Určitě recept vyzkoušejte.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 639 kJ /
3 977 kcal
Bílkoviny148,60 g
Tuky326,50 g
Vláknina35,29 g
Cholesterol 412 mg
Sodík 2,60 g
Sůl6,28 g
Sacharidy70,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jelení kýtu omyjeme, osušíme a odblaníme. Krok 2: Bobkový list, nové koření, jalovec a pepř rozdrtíme v hmoždíři, smícháme s olejem a přidáme šťávu z půlky citronu. Krok 3: Připravené maso dáme do kastrůlku s poklicí, zalijeme marinádou a necháme asi tři dny odležet. Maso alespoň 2x za den obrátíme. Krok 4: Maso vyjmeme, protáhneme slaninou a svážeme provázkem do soudečku, aby drželo tvar. Krok 5: Cibuli a zbytek slaniny nakrájíme a na másle opečeme. Krok 6: Přidáme maso a ze všech stran ho opečeme, posypeme kořením na divočinu a přendáme do pekáče. Krok 7: Do výpeku dáme nastrouhanou zeleninu, krátce orestujeme a dáme k masu. Krok 8: Maso poklademe plátky másla a podlijeme vínem. Krok 9: Pečeme pod poklicí v mírně vyhřáté troubě cca 90 minut (dle stáří zvěřiny). Maso neustále podléváme výpekem a vývarem. Krok 10: Maso vyjmeme a uchováme v teple. Krok 11: Podle potřeby výpek rozředíme vývarem (ale nepřeháníme), zahustíme moukou rozkvedlanou v trošce studené vody, přidáme smetanu a lžíci brusinkové marmelády, krátce povaříme. Krok 12: Omáčku přepasírujeme (případně rozmixujeme ponorným mixerem). Závěrem podle chuti přidáme sůl, citrónovou šťávu a cukr. Krok 13: Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem a brusinkami.

TIP: Různé druhy knedlíků - rady a tipy

Zveřejněno 12. 2. 2012

Poznámka autorky Bahula

Doba pečení je odvislá od stáří zvěřiny. Já jsem pekla asi 90 minut a maso bylo krásně měkké a křehké. Pokud nemáme vývar ze zvěřiny, použijeme vývar z hovězího bujonu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jelení kýta na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Xn58

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jelení kýta na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Xn58

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

:yes::yes::yes::-K

Krásná záležitost :-O:yes:,dnes jsem vařila podobně,jen jsem měla daňčí kýtu ,přidávám foto :yes:

Recept vyzkoušen a hodnotím kladně. Uděla jsem však několik změn. Maso bylo jelení plec. Nedávala jsem víno, ale marinovala jsem cca 24 hodin ve větším množství citronové štávy a oleje a většího množstvví oleje. Podlévala jsem hovězím vývarem z kostí a dochucovala rybízovou zavařeninou místo brusinkovou. Jinak, jak píše Bahula, recp je podobný svíčkové, ale přeto jiný díky koření na zvěřinu. Tady doporučuji koření na divočinu od fa Avocado pro menší objem soli.

Coleta: Z uvedeného množství připravíte asi 4 porce, takové jako na obrázku. Pokud nechcete dávat víno, tak nemusíte. Chuť omáčky a masa dělá hlavně koření a brusinky. Víno se přidává, aby omáčka byla pikantnější a maso křehčí. Pro mne by to bez vína nebylo ono:-K:-K:-K

Dobrý den, chci zkusit Váš recept, mám však několik doplňujících dotazů. Vadí chuti, nedám-li do základu to červené víno? Vzhledem k množství bych předpokládala, že nikoliv..Kolik tak porcí je zhruba z tohoto množství? 4? |Je to podobné svíčkové (základ je stejný). Děkuji za odpověď.

Moc bych si u Vás pochutnala Evi:-K:yes:

Krásně připravená bašta:-K+12:yes:

To je opět převeliká krása...:yes::-) Jelena jsem ještě nejedla, ale určitě to bude vynikající.

1974andrea:Tak to Ti závidím, protože u nás je zvěřina zcela výjmečně a taky se po ni hned zaprášilo :-p
Všem děkuji za zájem:-K

Vzhledem k tomu, že mám stále v mrazáku nějakou zvěřinu, tenhle recept je u nás zaběhnutou klasikou. Moc pěkná fotka Evi;-):yes:

Jelena taky nemám;-(, fotky jsou nádherné:-):yes:

:-Knení co dodat jen sehnat toho jelena:yes::yes:+8

:-p:-*:yes:...+1

Bahula:ale to jsou pořád nějaké dobroty pro mne nedostupné, i když zvěře je tu dost a dost-včera to byl divočák, dneska jelen:-O Určitě je to vyjímečná chuť, kterou bych ráda ochutnala, takto dám jen 6.boda:yes:

Jelení maso už jsme dlouho neměli, sakryš musím na tu mysliveckou bandu trochu zaútočit.

Načíst další komentáře (7)

Tématické fráze:
jelení kýta na smetaně, jelení kýta, jelení kýta recept, jelen na smetaně, jeleni svičkova na smetaně, jelení kýta recepty, jelení maso na smetaně, jelení na smetaně, svíčková z jelení kýty, jelení maso kýta recepty, daněk na smetaně, danci kyta na smetane, recept na jelení kýtu, jelení svíčková, recept jelení kýta, zvěřina na smetaně, recepty jeleni kyta, recepty z jelení kýty, svíčková na smetaně z jelena, jelení maso kýta recept

Suroviny:
kýta jelení, slanina, bobkový list, jalovec, pepř, koření nové koření, olej, mrkev, petržel, celer, cibule, citron, koření na divočinu, víno červené, smetana, mouka hladká, marmeláda brusinková, vývar masový, cukr, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu