Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Majonéza - tatarka, která se nikdy nesrazí.

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jan.alois jan.alois

Snadný

Doba přípravy 10 min Doba přípravy: 10 min

10 min (10 min příprava)

Suroviny pro 1

Podle použitých surovin

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 602 kJ /
2 773 kcal
Bílkoviny3,68 g
Tuky306,33 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 213 mg
Sodík 13 mg
Sůl0,03 g
Sacharidy0,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve oddělte žloutek od bílku a dejte do hrníčku. Vezměte přiměřenou misku, raději hlubší, aby to nelétalo. Ruční šlehač, do kterého vložte jednu šlehací metlu. Upozorňuji, nemělo by ani vajíčko ani olej být z lednice. Krok 2: Do misky dejte lžíci hořčice a začněte šlehat jako buchtu, nalijte olej klidně více. Zašlehejte olej do hořčice a přidejte žloutek. Zase zašlehejte. Krok 3: Potom přidávejte olej a stále šlehejte, majonéza začne houstnout. Ty tři deci tam vražte asi na šestkrát. Nebojte se, opravdu se nesrazí. Krok 4: Potom majonézu ochuťte solí, pepřem, octem a worcesterem, případně dolijte lákem z okurek pokud je moc hustá. Krok 5: Na tatarku přidejte mléko podle toho, jak máte rádi a cibulku s okurkou.

V lednici vám vydrží týden v uzavřené nádobě.

Zveřejněno 14. 7. 2012

Poznámka autora jan.alois

Vyzkoušeno po léta, jinak nedělám a nikdy se mi nesrazila.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Majonéza - tatarka, která se nikdy nesrazí.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n7WW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Majonéza - tatarka, která se nikdy nesrazí.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n7WW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

absolutně super, díky moc za recept

Veronika.Hrozna: Mně to nevadí dokládám že ani v normách jidel z roku 49 kapary nejsou a to si myslím,že je ještě lidi znaly. Ale taky je pravda že jsou uváděny v receptu tatarská omáčka speciál spolu se sardelkou. Ve studených pokrmech z roku 97.

honzam:Je mi líto,ale nejsem kuchařka mé povolání a vzdělání je od kuchaŕe ponékud jinde. Takže budu jíst co mi chutná a nazvat to tŕeba uzená fusekle,když už Vám ten název tatarka tak vadí.

Nedohadujte se ,recept nebyl napsán proto ,aby vyvolával konflikty. Pokud vím ,tak každý recept je tu proto ,aby usnadnil vaření. Tak prosím klídek. Pro Honzom. Recepty tu nejsou proto ,aby je někdo upravoval. Kdyby tam kapary měli být bylo by to tam napsáno. :-D

Veronika.Hrozna: ...můžete tomu říkat nastokrát tatarka - pro mne a pro kuchaře jsou to jen omáčky např. majonézové, francouzské, maltézská, holandské, hořčicové a další. Tatrská je jedna - i když v Čechách ji "umělci" vylepšují náhražkami místo po válce nedostupných kapar. Za první republiky nebo C a K ještě:-) nebylo možné servírovat v podniku vyrobenou tatarku (průmyslové nebyly) bz kapar. Po válce u nás ale někteří lidi vůbec nevěděli, že takové rostlinky existují....

honzam: ještě dodatek - podívejte se třeba někdy na receptury paní Sandtnerové, Tilschové, Kejřové a jiných:-* "zakladatelek" českého kuchařského umění a receptů...

honza:Proto,že nám ty kapary zase až tak moc nechutnají. Kapary se nehodí k všemu jídlu,které se podává s tatarkou. Já bych dala jenom tehdy kdyby to šlo k rybě.

spagetka: ...jenže omáčky z majonézy jsou různé - základní chuť tatrce dávají kapary stejně, jako kopr koprové omáčce.:-))

honza: Můžeme není to tu zvykem. Jako není zvykem dávat kapary a sardelku do roštěné. Jak mě to naučil táta.

honza:úplně jednoduše: tatarka je pokrm připravený z oleje a žloutků a to ostatní - včetně hořčice a dalších pochutin už je na dotyčném gurmánovi;-);-);-)

Jak můžete něčemu, do čeho nedáte sekané kapary, říkat tatarská omáčka?

Veronika.Hrozna: přesně :yes::yes::yes::yes:

spagetka: Děkuji ! Takže žloutek extra v hrníčku a potom ho přidám když tu hořčici s tím olejem rozmíchám.:-D Vždycky doma majonéza není a ne vždy se mi podaří ji udělat klasicky !Takže receptík se hodí!:-D

Veronika.Hrozna:Veru, je to tam dobře popsané, v klidu si to ještě pročti: začni tou hořčicí, pak olej, pak žloutek. Ten žloutek měj zatím extra ;-);-);-), přidáváš později

Mám v tom docela zmatek,kam s tím žloutkem do hrníčku nebo do mísy? Nebo vyšlehat nejdřív hořčici a olej a pak přidat žloutek z hrníčku?:-( Musíš brát v potaz blbce, jako já,neumím to ! :-D

Načíst další komentáře (3)

Tématické fráze:
k čemu se hodí holandská omáčka, domácí tatarka z Majolky®, domácí tatarka z Majolky®, tatrska omacka, tatarka z majonezy, tatarka, tatarka recept, k čemu holandská omáčka, domáci tatarka z majonézy, majonéza s kapary, tatarka ze zloutku, majoneza podle sandtnerové, jak udělat z majonézy tatarku, tatarka z holandské omáčky, k čemu podávat holandskou omáčku, průmyslová majonéza, holandská omáčka z majonézy, tatarská omáčka se sardelkami, pletynky s majonezy, recept na tatarku

Suroviny:
žloutek, hořčice plnotučná, olej rostlinný, sůl, pepř, omáčka worcesterová, ocet, cibulka, okurka čerstvá, mléko

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu