JAK VONÍ VÁNOCE...
21. 12. 2012 Historie a zajímavosti
Někomu voní káva, někomu čerstvě posečená louka a mě voní vánoce...
Možná to někomu připadne divné, ale u nás doma začínají vánoce už na začátku listopadu. Mezi první vůně, které začnou připomínat vánoce je vůně perníku.To se začínají péct adventní perníkové svícny. Na přelomu listopadu a prosince začíná vonět vanilka, kokos, ořechy, skořice, badyán a spousta jiných krásných vůní, které neodmyslitelně patří k cukroví...a že ho pečeme opravdu hodně. :-) A to se cukroví teprve peče. Při zdobení zase ucítíte vůni čokolády, marmelády, povidel, rumu a dalších dobrot, kterými cukroví pěkně dotáhneme do konce, aby na svátečním stole neudělalo ostudu. Když už se blíží ten den, na který se těšíme nejvíc, je nutné provonět byt jehličím. Teprve ta správná výzdoba a vůně jehličí dodá vánocům ten pravý ráz. Nesmím zapomenout na vůni bramborového salátu a kapra. A také vánočka, či štola by na svátečním stole neměla chybět. Purpura a františek, to je věc, na kterou už léta pamatuji vždy dopředu. Moje děti, když jsou o vánocích s námi, stále vyžadují probuzení s koledami a vůní purpury...A ještě vůně svíček, prskavek a čerstvě rozkrájeného jablíčka...to všechno jsou vůně vánoc. Když nás pak po večeři zvoneček svolává ke stromku a vidím rozzářené oči a nejen dětí, cítím uvolnění, pokoru, úctu a respekt k životu, jsem š'tastná, že můžeme být všichni pospolu. Proto všem přeji krásné a voňavé vánoce a zastavte se v tento čas...třeba jen na chvilku...a pokochejte se vůněmi vánoc.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nápady a tipy na víkendové obědy podle ročního období
O víkendu míváme víc času i chuti věnovat se kulinaření. Také bývá přítomno víc členů rodiny, které chceme potěšit něčím dobrým. A často také na… Číst více
Říjnová nedělní menu ve znamení Havelského posvícení, prvních výlovů a sklizně zeleniny
Začal podzim, venku se ochladilo, z hub najdeme ve větším množství většinou už jen václavky, začínají výlovy rybníků a hony. Sklízíme a ukládáme na… Číst více
Oběd na neděli: Upečte si skvělé kuře s nádivkou podle Marie-Janků Sandtnerové
Neděle byla odjakživa považována za sváteční den… Číst více
Oběd na neděli: Jak připravit nejlepší lasagne s boloňskou omáčkou? Chce to dodržet postup!
Taky milujete těstoviny? Lasagně patří mezi… Číst více
Oběd na neděli: Kuře na paprice se zakysanou smetanou a maďarskými nočky vás nadchne!
Kuře na paprice neboli kuřecí paprikáš je původně… Číst více
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Je tady advent Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí.… Číst více
Den moučníků
Někdy nás "jen" honí obyčejná mlsná, a tak si dáme kousek sladkého, jindy bychom rádi poseděli u kávy – a řez dobrého krémového moučníku chvíle… Číst více
Oběd na neděli: Připravte si voňavé senegalské kuře na cibuli a citrónu, doplněné olivami
V našem každotýdenním seriálu pro vás máme opět… Číst více
Oběd na neděli: Uvařte si bohatý boršč se třemi druhy masa, řepou a rajčaty
Venku je mrazivo a vy se potřebujete zahřát i… Číst více
Oběd na neděli: Kuřecí stehna pečená s rýží v jednom pekáčku nadchnou celou rodinu!
Přemýšlíte nad tím, co uvařit o víkendu dobrého a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náš život s celiakií: Bezlepkové Vánoce s Áňou aneb Jak jsem pekla perníčky a jak jsem objevila recept na super bagetu
Trendy v hubnutí pro rok 2025: Redukci váhy podpoří švestky, pohanka a čočka. Ke slovu se dostanou i moderní technologie
Komentáře (8)
Mimochodem,taky si připadáte vy ostatní asi jako v šestinedělí?Jak se blíží vánoce,tak mám v očích slzy i při reklamě na cocacolu