Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestky ve vlastní šťávě

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Dostali jste chuť na švestkový koláč, ale sezóna švestek je ještě daleko? Vyzkoušejte tento recept a mějte švestky stále po ruce. Švestkové koláče, buchty či bublaniny si můžete užívat po celý rok.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Švestky očistíme, rozpůlíme a vypeckujeme. Krok 2: Stříškovitě švestky naskládáme do sklenic za průběžného prosypavání cukrem. Krok 3: Do každé sklenky nalijeme lžíci vody. Zavíčkujeme a 40 minut sterilujeme při teplotě 85 °C Krok 4: Kompoty necháme na utěrce vychladnout otočené víčkem dolů.

TIP: Nejlepší švestkové koláče

Zveřejněno 3. 9. 2009

Poznámka autorky cathleen

Vhodné na buchty, koláče i jen tak, na mls. Na 7 dl sklenici asi lžíce cukru.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestky ve vlastní šťávě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kZ3v

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestky ve vlastní šťávě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kZ3v

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Mama-mia: díky za zprávu :-)

Skvělý nápad, asi jsem objevila Ameriku, ale tento způsob zavaření švestek jsem neznala. Po dvou měsících od zavaření jsem švestky použila do koláče a chuťově jsou snad ještě lepší, než čerstvé. Děkuji za recept a hodnotím 5*

Giruska: :-) samozřejmě, že tam bude šťávy málo (není to kompot), ale takhle se švestky zavařují na koláče a buchty a na ně šťávu nepotřebuješ;-)

Dotaz - musím se zeptat - nebude tam té šťávy málo, když se dá jen jedna lžička? Jsem zavařovač-začátečník, tak mne, prosím, nekamenujte. :-)

Dotaz - musím se zeptat - nebude tam té šťávy málo, když se dá jen jedna lžička? Jsem zavařovač-začátečník, tak mne, prosím, nekamenujte. :-)

misi:

misi:pokud máte zavařovací hrnec,dává se vody po rošt,jinak stačí 4 - 5cm v jakémkoli hrnci s poklicí,ale pod sklenice dát hadr (utěrku)aby nepraskly.

misi: já dělám ovoce jen ve vlastní šťávě - takže - takhle to dělám já: pokud toho mám málo a vejdou se mi sklenice do nějakého hrnce a aby se nedotýkaly, tak dám vody jen tolik, aby to nepřetékalo při perlení vody. Větší množství dám do trouby, na pekáč utěrku, postavím sklenice a zas jen tolik vody, aby to nevytékalo ;-)

skoda ze ve vsech receptech na zavarovani se pise a varime nikde s euz nedoctu jak hodne musi byt sklenice ponoreny do vody skoda ze se porad zapomina na lidi co zacinaj a neni to jen s varenim u okleteni apod bohuzekl tez jsou navody psany pro zkuseny no nic jdu zjistovat dal ...

Včera dělala tyto švestky dcera. Loni jsme měli 30 sklenic z vlastních švestek, letos jen 13 z kupovaných.:-// Do každé sklenice dáme 1 lžíci cukru, 1 lžíci studené vody, 1 lžíci rumu, 1 hřebíček a kousek celé skořice. Zavařujeme 20 minut při 80-85 stupních a je to zcela dostačující. Dovoluji si přidat fotky a bodík. +5:-p Jsou bezvadné do koláčů a jakýchkoliv sladkých nákypů, ten nálev v nich zrosolovatí.

Práve som zavarila,len som pridala trochu viac vody.Niektoré poháre som ešte prekladala hruškami a tam som nasypala trošičku škorice,budú sa používať na koláče:-p:-)

Příště. (dnes a zejtra) zavařovací čas raději trochu prodloužíme. Asi jsi mne vystašila a bylo vy škoda práce a surovin. Václav

Přidávám kousek ofocené stránky z "chytré knihy", třeba pro ty, co zavařují poprvé......ovoce zavařené ve vlastní šťávě.

Já je mám ještě z loňska a je to super na koláče. Nicméně,;-):yes: fajné jsou i zamražené a z těch se zase lépe dělají knedlíky, když nejsou úplně rozmražené. Jo a taky je dělám jen na chycení víček, asi jsem měla štěstí, nic se mi nezkazilo;-)

I do knedlíků budou dobré :-!:yes:+

Tak tento způsob zkusím, hlavně jako zásobu na koláče :-):yes:+ 1.

Dobrý způsob. Tak taky děláme, ale sterilizujeme jen kradší čas, jen aby se chytli víčka(Opravdu jen chvilku) a nic se nám nekazí./dáváme ale 1 lžíci vody/ +bodík

Tyhle jsou loňské......nepamatuji si, jak dlouho jsem je sterilovala, a proto jsem nakoukla do "chytré knížky" - tam píší dokonce 45 minut. Nebudu psát 20, když je to v zavařovací kuchařce jinak - škoda pak zkažených sklínek.
Ale ty si to samo, že dělej, jak máš zvyklé....

Já jsem je dělala vždycky bez cukru i vody a sterilovala jsem je normálně 20 minut a bylo vždycky všechno ok, nikdy se nekazily. Používala jsem je většinou na koláče a buchty, ale můžou se z nich dělat i knedlíky. 40 minut se mě zdá zbytečně moc dlouho.

Tématické fráze:
zavařování švestek, zavařování švestek ve vlastní šťávě, zavařujeme švestky, zavařené švestky, jak zavařit švestky, zavaření švestek, zavarene svestky recept, recept na zavarovani svestek, švestky zavařování, jak dlouho zavařujeme švestky, recepty na zavařování švestky, zavařování švestek bez vody, švestky zavařené, zavarovani svestek bez cukru, zavařování švestek na koláč, zavařované švestky, zavařování švestky, zavařování švestek na buchty, švestky recepty, jak se zavaruji svestky

Suroviny:
švestky, cukr

Přidat fotografie receptu