Suroviny
Porce: 1 bochník (cca 2kg)
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 249 kJ / 4 362 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 131,41 g |
Tuky | 20,78 g |
Vláknina | 73,03 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 7,27 g |
Sůl | 18,00 g |
Sacharidy | 875,72 g |
Postup přípravy
Krok 1: Večer si do mísy dáme žitný kvásek, přidáme mouku a vodu. Vařečkou promícháme, přikryjeme a přes noc dáme do tepla, aby mohl kvásek pracovat. Také si uvaříme brambory ve slupce (potřebujeme 400g brambor do těsta, takže musíte počítat s oloupanou slupkou a vařit alespoň 600g brambor). Uvařené brambory necháme do rána v lednici. Schováme si 400ml vody, ve které se brambory vařily a zbytek vylijeme. Ráno, po 12hodinách, by mělo být kváskové těsto nadýchané plné bublinek.
Krok 2: Odebereme si trochu kvásku do skleničky a uložíme do ledničky na další pečení. Já si schovávám cca 50g, víc není potřeba.
Krok 3: Do mísy k těstu dáme oloupané rozšťouchané brambory, vodu, mouky (celozrnné dáme jen 200g, zbytek budeme přidávat postupně při hnětení po prvním kynutí). Robotem s hnětači vypracujeme těsto, přikryjeme a necháme 30 minut odpočívat.
Krok 4: Poté přidáme kmín a sůl, vyklopíme na pracovní plochu a hněteme ručně zhruba 10 minut. Vložíme do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme zrát na teplém místečku (teplota by měla být ideálně mezi 25-30°C).
Krok 5: Po 2 hodinách těsto dáme na vál a hněteme s postupným přidáváním celozrnné mouky. Jakmile se těsto přestane lepit a má sametový vzhled, několikrát přeložíme a vytvarujeme bochník. Mísu nebo ošatku si vyložíme utěrkou a lehce vysypeme moukou, aby se chléb nepřilepil. Mísu zabalíme do igelitového pytle a necháme kynout 2 hodiny, pokud máte chladněji nebo kolísavou teplotu, potrvá to déle (až 6 hodin), při normální pokojové teplotě by to měly být 3 hodiny.
Krok 6: Rozehřejeme troubu na 230-250°C (podle možností). Úplně dolů dáme starý plech, na který nalijeme 200ml vody a na nejnižší možnou pozici dáme rozpálit plech, na který budeme sázet chléb. Pokud máte strach, že se při pečení chleba rozplácne, můžete ho upéct v nádobě, která vám zajistí tvar. V tom případě dejte nádobu s víkem na nejnižší možnou pozici místo plechu a plech s vodou nemusíte dávat vůbec, jelikož uzavřená nádoba se napaří sama. Já používám kulatou mísu na kynutí, tak dávám kulatý skleněný pekáč o objemu 3l (sázení na plech zatím neriskuji).
Krok 7: Jakmile trouba dosáhne požadované teploty, necháme ji ještě 10-15 minut běžet na prázdno, aby se napařila (při pečení v nádobě tento krok vynecháme).
Krok 8: Po přípravě trouby přendáme opatrně chléb buď na plech nebo do nádoby a šup s ním rychle do trouby a zavřít, aby neuniklo teplo.
Zveřejněno 9. 2. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bramborový chlebík
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oJBA
Moje poznámka
Bramborový chlebík
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oJBA
Nejnovější recepty
Jarní kuřátka s mandlovou nádivkou
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí kapsa se zeleninovým salátem (pro diabetiky)
Přidáno před 15 hodinami
Škubánky se zelím z červené řepy
Přidáno před 15 hodinami
Kapustový závitek s houbami a vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Brokolicový nákyp s mrkví a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Obalený květák z remosky
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové s jarní nádivkou
Zliska před 7 minutami
Sypaná tvarohová buchta
Noumik před 2 hodinami
Jarní salát s vajíčky a zálivkou
JaromiraVlasakova před 11 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Milahu před 11 hodinami
Zelí s medem
pajaheltuska před 13 hodinami
Krkovice pečená na hlávkovém zelí
Sahula před 13 hodinami
Netradiční dušené kysané zelí s přírodní krkovicí
Sahula před 13 hodinami
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
Suz4n před 14 hodinami
Španělské ptáčky se smetanovou omáčkou
Andyzvesnice před 14 hodinami
Netradiční cibulačka se žampiony
Andyzvesnice před 14 hodinami
Tématické fráze:
starý chleba s česnekem zapečený v troubě,
bramborový chlebík,
plochý bramborový chleba,
recept na bramborovy chlebik,
top recepty slané pečivo s česnekem
Suroviny:
kvas žitný,
mouka celozrnná žitná,
voda,
mouka celozrnná žitná,
mouka pšeničná,
mouka celozrnna pšeničná,
brambory,
vývar z brambor,
kmín celý,
sůl
Komentáře (5)