Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Velikonoční hrátky" Karamelové slepičky

Hodnocení receptu je 4,9 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

K@tka

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Vytvořit velikonoční slepičky z korpusků na včelí úlky, bude sice pracné, zdlouhavé a náročné na tvořivost, ale ten výsledek! Ten bude stát zato! Hejno roztomilých ptáčků vykouzlí úsměv na tvářích dětských i dospělých koledníků.

Suroviny pro 1 dávka

60 kusů

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 130 kJ /
4 094 kcal
Bílkoviny80,05 g
Tuky336,05 g
Vláknina36,74 g
Cholesterol 510 mg
Sodík 19 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy169,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve z rozváleného těsta vykrájejte vroubkovaná (nebo hladká) kolečka velikosti piškotu a upečte je na pečicím papíře běžným způsobem. Krok 2: Mezitím vyšlehejte 200 g změklého másla se 2/3 konzervy zkaramelizovaného salka a uložte krém do ledničky ztuhnout. Pak jím naplňte cukrářský sáček s hvězdicovou špičkou. Krok 3: 250 g pražených mandlí rozmixujte (nebo nastrouhejte, případně umelte) na jemno společně se 145 g piškotů. Do směsi přidejte celou plechovku karamelového salka a vymíchejte v kompaktní tuhé, mírně lepivé „těsto“. Krok 4: Do mísy postavené nad hrnec s vroucí vodou vysypte 1 a ½ balíčku měkkých karamelek (bez obalů) a za občasného dolití odpařené vody je nechte rozpouštět (trvá to docela dlouho, tak se nelekejte a v klidu vyčkejte).
Do rozvíratelné formičky na včelí úlky vmáčkněte část „těsta“ a prstem (nebo koncem širší vařečky) do něj vyhlubte větší otvor. Pomocí cukrářského sáčku naplňte úlek krémem, vyndejte ho z formičky a přilepte na upečené kolečko.
Takto postupujte pořád dál, až vám nezbude žádné těsto a uložte úlky do ledničky ztuhnout. Krok 5: V tuto chvíli by už karamelky měly být dokonale rozpuštěné a připravené k tvarování. Modelujeme hřebínky a zobáčky pro budoucí slepičky. Karamelová hmota je pěkně tvárná, ale jen když je teplá, takže ji během práce budete muset párkrát přihřát (to už ale trvá jen pár minut). Krok 6: Hotové výtvory pak ukládejte na podložku potaženou potravinovou fólií a nechte je chvíli ztuhnout (prakticky jim stačí vychladnout a jsou hned pěkně tuhé). Krok 7: Mezitím v tepluvzdorné míse postavené nad hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny rozpusťte bílou čokoládu nebo hotovou polevu. Každý úlek v ní pak namáčejte tak, že nejprve polijete špičku úlku (hlavičku), a pak jeho podélnou polovinu (okřídlený hřbet).
Polité slepičky odkládejte na podložku pokrytou potravinovou fólií, aby se k ní nepřilepily. Do ještě vláčné čokolády „přilepte“ na oba boky poloviny mandliček (křidélka) a na vrch každé hlavičky lehce přimáčkněte hřebínek a opět dejte ztuhnout do ledničky. Krok 8: Kousek hořké čokolády rozpusťte ve vodní lázni, nebo v mikrovlnné troubě, nechte mírně vychladnout a pomocí párátka vytvořte na hřbetu slepiček tmavé puntíky (kropenatý vzor) a na bílé hlavičce 2 protáhlé flíčky (oči) – těm můžete případně doplnit ještě bíle panenky ze zbytků světlé polevy. Jako poslední vyhlubte pomocí párátka v obličejové části slepičky malou dírku, do které zasuňte karamelový zobáček a máte hotovo.

TIP: Top 7: Recepty na velikonoční dobroty pro děti

Zveřejněno 22. 3. 2013

Poznámka autora K@tka

Tipy a triky, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/karamelove-slepic...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Velikonoční hrátky" Karamelové slepičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6xo9

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Velikonoční hrátky" Karamelové slepičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6xo9

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (49)

Gabina: dávám k opravě

Koukám, že postup patří k jinému receptu:-O

Půvabné, půvabné:-D:yes:

Tak jsem dnes vyzkoušela. Je to opravdu pro trpělivé :-)). I když je nemám tak pěkné, na chuti to nic nezměnilo a ihned zezobnuto.;-)Dovolím si přidat fotku.
Bohužel jsem neměla kulatou formičku na včelí úly, tak moje slepičky mají špičaťější hlavu. :-) Díky za inspiraci, všem se nápad moc zamlouval.:yes:

Nádhera, jen zobnout :-)):yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Cleverka: Obávám se, že je to legálně dle daně z příjmu a DPH, samotný akt prodeje je legální - třeba u háčkovaných výrobků apod. Ale u prodeje jídla musí mít člověk ještě spousty schválení, papírů a průkazů, aby byla jistota, že je jídlo zdravotně nezávadné - což je na druhou stranu (spotřebitelskou) docela fajn. Tahle zodpovědnost bude, myslím, na prodejci, ne na Aukru, který je pouhým zprostředkovatelem... Třeba na Fleru je toto popsáno v podmínkách prodeje potravin.;-) Ale každopádně děkuji za informaci. Zkusím se po tom víc pídit, třeba existuje nějaká přijatelná cesta...;-)

Katko, kdyby jsi chtěla prodávat třeba ty pralinky, tak se zaregistruj na Aukru a tam můžeš prodávat všechno, včetně potravin (sladkosti,cukroví,dorty). Zaplatíš jen minimální poplatek za vystavení (od 50 haléřů do 5,- kč). A vše legálně ;-).
http://aukro.cz/cukrovinky-82938

:yes:

Iva: Jejda, já to nemyslela nijak zle, jen že já jsem na to srabík... I když by mě to moc bavilo ;-)

;-):yes: krása, jsi šikulka:-K

K@tka: no hlavně to rozebírejte na veřejnosti nechte paní žít

Veronika.Hrozna: To sice ne, ale je to dost riskantní - paní si koleduje o docela tučnou pokutu. Protože danit to nemůže, pokud na to nemá papíry a takhle je to daňový únik a k tomu porušení hygienických předpisů. Já vím, že to zní jako pitomost, ale já bych se toho bála...

nádher, jsi šikovná:yes:

K@tka:Znám jednu paní,která peče i mně a ještě peče pro 4 vesnice kolem ,kary svadby narozeniny a jiné , dělá zákusky přímo u sebe doma a naprosto skvostné všichni u ní kupují a musíš se objednat tři měsíce dopředu abys dostala třeba zákusky na Vánoce/minulej rok na mně skoro nezbylo/ !
Jíme snad předpisy? :-D

Veronika.Hrozna: Děkuji :-* Ale předpisy hovoří jasně :-(

K@tka: škoda, véééélká škoda;-(;-( byla bych první mezi zákazníky;-):-K

K@tka:Po těch svin..stvech z Polska ,Rakouska a i jiných "civilizovaných "státu ,jsou tvoje pamlsky dobré i kdybys je vyráběla na dvoře !:-D Určitě jimi nikoho neotrávíš ,jako to zkoušejí naše hyper,super a sprostěmarkety jinými produkty ,které jsou opravdu už někdy životu nebezpečné ! :-((

Hanka-babička 23. 3. 2013 12:47
Je to moc pěkné a nápadité. Dětem se budou slepičky určitě líbit.:-K

senky: Po pravdě musím říct, že jsem o tom uvažovala (že bych trošku přispěla do rodinného rozpočtu), hlavně u pralinek, které jsou mojí velkou vášní, ale s prodejem jídla je takových papírů, předpisů a norem, že je to legálně (v domácích podmínkách) prakticky nemožné...;-(

Kouzelné:yes::yes::-K Už jsem je obdivovala u Tebe na stránkách;-):-)
Mám skromný dotaz: Nechceš posílat na dobírku:-?Odbyt by byl zaručený:-D;-)

Jééé, to je roztomilý :-O:-K

To nemá chybu!! Jsi moc šikovná, nádherné a vtipné!:yes:

skvělé a úžasné;-);-);-);-):yes::yes:

Kdo si hraje, nezlobí ;-):-D:-*:-*:yes::yes:

:-/:-/+13:-D:-D

Si šikula, máš to milučké...:yes:

Veronika.Hrozna: Nedám, potřebuji :-D Ale stejně by Vám byly na nic-jsou obě tak nějak doleva...:-p

:yes::yes::yes::yes:moc pěkné

Nádhera! Pujči na den tvoje ručičky a taky to svedu !:-D

super nápad, nádhera!!!

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
háčkované slepičky, háčkovaná slepička, slepičky, velikonocni hackovani, kouzelná vařečka recepty, recepty na velikonoční sladkosti, slepicka na vajíčka z těsta, háčkovaná velikonoční hnízda, velikonocni recepty, slepička z papíru, háčkované slepičky postup, velikonoční úlky, velikonoční cukrovinky recept, dort slepicka, velikonocni plechovky, prodej slepiček, vceli uly testo slepicky, háčkované velikonoční kuřátka, prodej velikonočního cukroví, háčkování slepička

Suroviny:
mandle, piškoty, máslo, salko, salko, karamelky, čokoláda bílá, čokoláda tmavá

Přidat fotografie receptu