Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslový mazanec

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bohunka.T Bohunka.T

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 30 min včetně doby kynutí

150 min (120 min příprava + 30 min tepelná úprava, včetně doby kynutí)

Mazanec (dříve zvaný také pomazanec nebo velikonoční svěcenec) by neměl o Velikonocích chybět na žádném svátečním stole. Mazanec upečený podle tohoto receptu krásně voní máslem a můžete ho ozvláštnit přidáním kandovaného ovoce do těsta.

Suroviny pro 1 kus

1 větší nebo 2 malé

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 765 kJ /
3 529 kcal
Bílkoviny80,92 g
Tuky133,10 g
Vláknina18,51 g
Cholesterol 1,17 g
Sodík 178 mg
Sůl0,40 g
Sacharidy492,61 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto uděláme v domácí pekárně (lze připravit i bez pekárny). Krok 2: Vše mimo rozinek dáme do pekárny, nejprve tekuté ingredience a pak suché. Nakonec nahoru rozdrobíme droždí. Zapneme program Těsto a po zaznění signálu přidáme rozinky. Krok 3: Po ukončení programu vykynuté těsto přendáme na vál. Krok 4: Těsto na vále vypracujeme do tvaru bochánku. Těsto ale můžeme rozdělit na dva díly a vypracovat dva menší mazance. Krok 5: Přendáme na plech s pečicím papírem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě cca 30 minut kynout. Krok 6: Pak prostředek mazance nastřihneme nůžkami do křížku a potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem. Na povrchu posypeme mandlovými lupínky. Krok 7: Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a dva menší mazance pečeme cca 30-35 minut. Pokud máme jeden velký mazanec, tak pečeme déle. Propečenost vyzkoušíme vpichem špejle.

TIP: Odpovědi na nejčastější dotazy na krásný a chutný mazanec

Zveřejněno 7. 4. 2012

Poznámka autorky Bohunka.T

Do mazance můžeme přidat i kandované ovoce. Pokud si chcete upéct mazanec přímo v pekárně, dáme na program SLADKÉ – SVĚTLÁ KŮRKA.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Máslový mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QvyM

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Máslový mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QvyM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

Výborný recept na mazanec!!!!!!!!!!!
Dekuji za inspiraci!!!!!!!!!!!!!!:yes::yes::yes:

Dominika.jecmikova: Recept jsem upravila. ;-):-K

Ať koukám, jak koukám, žádné máslo jsem v receptu nenašla 🤷

Letos na Velikonoce připravím tento mazanec :-8 mám obzvlášť ráda, když je opravdu plný rozinek a kandovaného ovoce <3

skvěle nadýchaný bochánek <3

Tak dnes jsem opět pekla,ale ne dva malé,ale jeden větší;-)

spagetka:no však jo...na konec všech surovin a pak se pekárna pustí;-)jinak už chutnáme a je výborný:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

savlinka: fotka parádní:yes::yes:, jen trošku jsi možná zmátla případné uživatele pečky. Droždí dáš přece hned k ingrediencím do pekárny, ;-);-);-);-)

Tak právě upečené,tak snad budou i dobré;-):yes:

Bobina:do pekárny se kvásek nedělá;-)Kvasnice se tam dají až úplně na konec;-)

Recept vypadá úžasně asi upeču;-):yes::yes:

Tyto mazance děláš už druhé Velikonoce, jsou výborné, tentokrát jsem dala máslovou Heru;-)jen se mi bohužel vždy vykoufnou, máte nějaký tip aby se mi to příště nestalo?
Uděluji bodík:yes: díky:-)

Máslový mazanec,který máslo neviděl... A tím se jako chlubíte?:-//:no:

Máslový mazanec a bez másla?? jinak samozřejmě dobrý recept, ale podle názvu bych tam čekal máslo a ne Heru..;-)

Předpokládám, že se napřed udělá kvásek než se vše dá do pekárny, že jo? Nebo se tam dávají kvasnice jen tak?

Výborný a nadýchaný mazanec,po kterém se všichni oblizovali :-p Díky za recept,přidávám bod i foto :-8

Načíst další komentáře (8)

Tématické fráze:
máslový mazanec, nejlepší máslový mazanec, máslový mazanec - recepty, máslový mazanec recept, mazanec máslový, recept na máslový mazanec, máslový velikonoční mazanec, velikonocni mazanec maslovy, domácí máslový mazanec, jak se dělá mazanec, mazanec recept, recept na mazanec, velikonoční máslový mazanec, velikonoční máslový mazanec recept, velikonoční mazanec top recepty, velikonoční mazanec recept, recept na výborný mazanec, recept maslovy mazanec, maslovi mazanec, kynutý máslový mazanec

Suroviny:
mléko, žloutek, mouka polohrubá, máslo, sůl, droždí čerstvé, cukr, cukr vanilkový, kůra citronová, rozinky, žloutek, mléko, lupínky mandlové

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu